Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’da sigortacılık sektörünün sorun ve çözüm önerileri görüşüldü

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde düzenlenen Sigortacılık Sektörü İstişare Toplantısı’nda sektörün sorun ve çözüm önerileri görüşüldü.

Erdi Demir
SAMSUN-
Samsun TSO ev sahipliğinde, M. Rifat Hisarcıklıoğlu Meclis Salonu’nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri Birliği İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) Başkan Yardımcısı Mehmet Verim’in katılımları ile Sigortacılık Sektörü İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantıda sektörün çalışanları ve kamu yetkilileri sorun ve çözüm önerilerini konuştu.

“Dijital projenin yüzde 90’ı bitti”

Toplantıda konuşan TOBB Sigorta Acenteleri Birliği İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, “Kamu her türlü problemlerimizi çözmek için yanımızda duruyor. 17 bin acente olarak sorun bahsediyoruz. Sorunlara çözüm üretip de bize gönderen henüz yok. Biz çözüm odaklı sorunlarını alıp, onları ilgili mercilere iletip, çözmek durumundayız. Eğer çözüm istiyorsak, acenteler de sahada yaşadığınız sorunları çözümüyle birlikte ilgili kurumlara ilettiğiniz taktirde sorunları daha kolay çözebiliriz. Dijital projede yüzde 90’ı tamamlandı. E-devlet üzerinden poliçeleri herkes kendisi oradan alacak. Böylece hem kağıt operasyonumuz bitecek hem de şirketlerin poliçe, a4, printer, toner gibi giderleri de azalacak. Bu dijital projenin biran önce hayata geçmesinin bizleri operasyonel anlamda çok ciddi rahatlatacak. Ayrıca ortak satış platformu kurduk. Bankalarla rekabet edebilmek adına 3-5 milyonluk vergi kaza poliçelerine, bulamadığımız poliçeler ulaşmamızı sağlayacak. Doğum-hamilelik poliçeleri, 65 yaş üstü sağlık sigortası, cep telefonu gibi poliçeleri buradan buluyoruz. Bir diğer çalışmamız da sanal acente ile ilgili de ciddi çalışmalarımız var” dedi.

“Kamu gereğini yapıyorsa, sigorta şirketleri de yapmak zorunda”

Sigorta şirketleri ve acenteler hakkındaki görüşlerini ve önerilerini paylaşan SEDDK Başkan Yardımcısı Mehmet Verim, “30 yıldır sektörün içerisindeyim. Bundan yıllar önce bir dönemde acenteler sedan şirket gibi çalışıyordu. Eksper tayin ediyorlardı, hasar ödüyorlardı, ibranamesi vardı. O zamanlar offline sistemler bile yoktu. Böyle bir dönemde 6 ayda bir mahsuplaşılan doğrulama yönteminden online sisteme geldik. Denetim kurumuna ilk başladığımda denetim özelliği çok kabaca yapılıyordu. Teknik karşılık pek yoktu. Bazı değişiklikler yapalım sigortalılar bundan yararlansın istedik. Sigortacılık sektörünün kalitesi artarsa üretim de artar, acentelerin karı da artar dedik. Kurduğunuz sistem ile dinamikler arası çatışma her zaman doğru gitmeyebiliyor. Tahkim sistemini kurdum. Tahkim sitemine bu sene 501 bin kişi başvurdu. 1 giren 4 çıkıyor. Bir avukat tek dosyadan 9 bin 200 TL alıyor. Ayrıca icrai vekaletten alıyor. O dosyaya bakan hakem ise 640 TL alıyordu. Bunlar maliyetleri 1’e 5 arttı. Maliyetler artınca otomatik olarak kaçırma oldu. Tüm erteleyici sözleşmelerde sigorta şirketleri gibi teminatı şimdi veriyorsunuz ama gerçekleşmesi sonra oluyor. Sizin verdiğiniz zamandaki şartlar ile ödediğiniz şartlar aynı değil. 200 bin TL olan araç olmuş 600 bin TL. Dolaysıyla aradaki bu farkın da etkisi var. Şirketler sıkıntı yaşamaya başlayınca temmuz ayınca ciddi artış yapıldı. Daha sonra da yapıldı. Şu anda 4,75 artış var ve aylık enflasyon oranına göre fena bir artış değil. Ama şirketlerin hala bundan kaçındığını görüyoruz. Eğer biz kamu otoritesi olarak gerekeni yaptıysak sigorta şirketleri de yapmak zorunda. Çünkü bu zorunlu sigorta. Zorunlu sigorta sadece vatandaşlar için zorunlu değil. Sigorta şirketleri için de zorunlu sigorta var. Dolayısıyla onlar da ruhsatı taşıyorsa onu yapmak zorundadır. Eğer bir şirket bu olaydan kaçınıyorsa bununla ilgili gereğini yapıyoruz. Ne şirket ne acente ne de brokerler tarafındayız. Biz doğrunun tarafındayız. Eğer yollar illegal yöntemlerle aşılmaya çalışıldığında alanlar dağıtılmaya başlar. DASK da otomatik olarak gelir, başka şey de otomatik olarak gelir. Eğer sigorta şirketi olarak siz bunları yapmazsanız o zaman kamu otoritesi mecburen ya bunun hepsini havuza devreder, ya başka bir yolu daha var. Kamu ihaleleri yapılmadı. Yönetmelik değiştirdik. Ürünü milli bir sigorta şirketi kanalından yaptık. Bu getirilen zecri tedbirlerin her biri acentelerin alanını daraltır. Amacımız bu değil ama dünya kadar kamu araçlarının sigortasız geldiği bir ortamda dinamikler arasında denge kurmak zorundasınız” diye konuştu.

“Mesleğimizin itibarını zedeleyen ve mevzuata aykırı işler yapanları bildirin”

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Adnan Çelik ise, “Sigorta şirketleri, biz STK’lar sizlerin düşmanı değiliz. Bizim tek derdimiz sigorta acentesinin haksız rekabet uygulamalarına maruz kalmaması, bu mesleğin güvenilir, saygın ve kazanan bir meslek haline gelmesidir. Sigorta şirketleri ile biz sigorta acenteleri ayrılmaz bir bütünün parçalarıyız. Bizim sigorta şirketlerinden beklentimiz dağıtım kanallarınız arasında negatif uygulama yapılan taraf olmamak, acenteleri sözde değil özde sevmeniz ve göstermeniz, sorunlarımızın çözümünde samimi yaklaşımlar göstermenizdir. Sigorta acentesi meslektaşlarım, öncelikleri kendimizi ve içimizi geliştirelim. Sattığımız ürünün bütün inceliklerini ve detaylarını tam olarak öğrenip bilelim. Lokomotif ürünler satmakla kalmayıp, diğer ürünlerin de portföyümüzde olması için çabalayalım. Mesleğimizin itibarını zedeleyen ve mevzuata aykırı işler yapanları bildirmenizdir” şeklinde konuştu.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.