Connect with us

Teknoloji

MASKİ’den e-Devlet üzerinden yeni hizmet

Vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına teknolojiyi kullanarak yenilikler getirmeye devam eden Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ), e-Devlet üzerinden bir hizmetin daha gerçekleşmesini sağladı. Yeni eklenen özellikle artık e-Devlet üzerinden “abonelik sözleşme feshi başvurusu” yapılabilecek.

MANİSA-
MASKİ, e-Devlet üzerinden bir hizmeti daha hayata geçirerek vatandaşların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Vatandaşlar kuruma gelmeden e-Devlet üzerinden “abonelik sözleşme feshi başvurusu” yaparak aboneliklerini sonlandırabiliyor. E-Devlet sistemine giriş sağladıktan sonra arama butonuna Manisasu ve MASKİ yazarak yeni eklenen ‘abonelik sözleşme feshi başvurusu’ bölümüne tıklayan vatandaşlar, daha önce bir başvuruları yoksa yeni başvuru seçeneğini tıklayarak aboneliğini sonlandırmak istedikleri adresi seçip, fesih başvurusunda bulunabiliyor. Ardından karşılarına çıkan ‘Abonelik Sözleşme Fesih Formu’nu okuyup onayladıktan sonra suyun en erken kapatılacağı tarihi de kendileri belirleyebiliyor. Ödeme bilgileri de sisteme girildikten sonra aboneliğin sonlandırılması için fesih başvurusu tamamlanmış oluyor.

Abonelik devir işlemleri için de çalışmaların sonuna gelindi

MASKİ Abone İşleri Daire Başkanlığı tarafından planlanan ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca hazırlanan yeni hizmet, Manisa il genelinde tüm aboneler için aktif olarak kullanılmaya başlandı. Abone İşleri Daire Başkanı Talip Akbaş, “Yeni hizmetimizle Manisalılar artık evde, iş yerinde her nerede olursa olsun cep telefonları ya da bilgisayarları ile abonelik fesih işlemlerini kolaylıkla tamamlayabiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün talimatlarıyla vatandaşlarımızın işlerini daha da kolaylaştırmak için e-Devlet üzerinden abonelik devir işlemleri için de çalışmalarımızın sonuna gelindi. En kısa zamanda vatandaşlarımızın hizmetine sunarak yeniliklerimize devam edeceğiz” dedi.

Teknoloji

NASA uzmanı, ay programını anlattı

İzmir Ekonomi Üniversitesinde (İEÜ) “NASA’nın Uzay Yolculuğu” konferansına katılan NASA Ames Araştırma Merkezi Görev Sistemleri Yöneticisi Jay Trimble, “Artemis projelerinin Apollon projelerinden temel farkı daha kalıcı ve sürdürülebilir bakış açısıyla gerçekleştirilmesidir. Artemis 1, atmosfer dışı bir misyon olarak gerçekleştirildi. Artemis 2 ise önümüzdeki sene insanlı ilk uzay aracını içeriyor. Artemis 3’te de aya ayak basmayı ve orada kalıcı bir insan varlığı oluşturmayı planlıyoruz” dedi.

Ceren Atmaca Özden – Sinan Yeniçeri
İZMİR-NASA Ames Araştırma Merkezi Görev Sistemleri Yöneticisi Jay Trimble, İEÜ Konferans Salonu’nda lise düzeyinde yaklaşık 400 öğrenciye “NASA’nın Uzay Yolculuğu” hakkında bilgi verdi. Trimble, “Dünyanın birçok farklı noktasında uzay görevlerine olan ilginin arttığını görüyoruz. 1960’larda aya ilişkin proje Apollon’du ve Apollon’un amacı aya ayak basmaktı. Bu proje çerçevesinde birçok aşama gerçekleştirildi. Benzer bir gelişim süreci Artemis için de geçerli ama çok daha hızlı ilerleyecek. Artemis projelerinin Apollon projelerinden temel farkı daha kalıcı ve sürdürülebilir bakış açısıyla uzay görevlerinin gerçekleştirilmesidir. Artemis 1, atmosfer dışı bir misyon olarak gerçekleştirildi. Artemis 2 ise önümüzdeki sene insanlı ilk uzay aracını içeriyor. Artemis 3’te de aya ayak basmayı ve orada kalıcı bir insan varlığı oluşturmayı planlıyoruz” diye konuştu. Konferansta, İEÜ Rektörü ve TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Destek Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aşkar ve İEÜ Mühendislik Fakültesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TUA Başkanı Danışmanı Dr. Fabrizio Pinto da öğrencilere uzay çalışmaları ile ilgili bilgi aktarımında bulundu.

Türkiye’deki çalışmalar hız kazandı

İEÜ Rektörü ve TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Destek Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aşkar, Türkiye’deki çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Şu anda milli teknolojiler geliştirme aşamasında çok önemli bir noktaya geldik. Daha önce Türksat adını verdiğimiz bir dizi uydumuz vardı. Sanıyorum 2024 sonu, 2025 başında Türsat zinciri uydusunu yerli yapım olarak uzaya göndermiş olacağız. Bu uydu teknolojilerini üretebilmek ve işletebilmek ayrı bir güç. Türkiye, bu teknolojilere sahip olduğunu dünyaya göstermiş olacak. Uzay istasyonuna bir Türk astronotun gönderilmesi ile ilgili eğitimler de yakın zamanda tamamlanmış olacak ve yıl sonu ya da önümüzdeki yılın başlarında Türk astronotları Uluslararası Uzay Üssüne giderek orada bazı deneyleri yapar hale gelecek. Türkiye’nin yürüttüğü bir diğer projemiz de aya uydu göndermek. Gezegenler arası seyahatte belirli bir yörüngeye girmek, o yörüngeden çıkmak, cismin yörüngesine girmek ve hesapları yapabilmek güçlü bir birikim istiyor. Türkiye de bu birikime sahip. Ay programı çerçevesinde Türkiye bunu da gösterecek. Önce Türkiye etrafında yörüngeye girecek. Daha sonra yörüngeden çıkacak, ayın etrafında yörüngeye girecek ve daha sonra ayın yüzeyine sert iniş yapacak. Bu yolda giderken de uzayla ilgili detaylı fotoğraflar çekecek.”

Ay programı

Konferans hakkında değerlendirmede bulunan Aşkar, “NASA’dan gelen konuğumuz, NASA’nın ay programının başlattığını ifade etti. Ay yüzeyinde gidecek bir aracın tasarımı ile ilgili bizlere bilgi verdi. ‘Son zamanlarda aya gitmekle ilgili programlar niye rafa kaldırıldı?’ soruları vardı. Görünen o ki NASA, ay programını yeniden canlandırmaya karar vermiş” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Teknoloji

Tapuda online randevu ve web tapu işlemleri yaygınlaşıyor

Karabük Valisi Fuat Gürel, 2023 yılı kurum denetimleri çerçevesinde Karabük Tapu Müdürü Veysel Doğdu’dan 2022 yılında yapılan çalışmalar hakkında brifing aldı.

Ersin Turan
KARABÜK-
Doğdu, tapuda online randevu işlemlerinin telefonla çözüme kavuştuğunu, Alo 181 hattı ile Tapu ve Kadastro birimlerine yönelik soru, istek, randevu ve şikayetlerin takibi ile hizmetin iyileştirilmesi, işlevlerinin tek bir merkezden etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde yürütülmesinin sağlandığını belirtti. Doğdu, “Web-tapu sistemi kimlik doğrulama sistemi kullanılarak yapılmakta ve sistem TKGM-TAKBİS alt yapısı güvencesi altındadır. Tapu maliki kendi taşınmazının bilgilerini görebilmekte ayrıca gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne göndererek. Tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, son aşamaya getirilmektedir. Tapu Müdürlüğünde ayrıca e-İpotek, E-Terkin ve e-Haciz işlemleri yürütülmektedir. Bu işlemler sayesinde, vatandaşlara sunulan hizmetler çok daha hızlı, güvenilir ve düşük maliyetle tamamlanabilmektedir. Parsel sorgulama internet adresi üzerinden tüm kullanıcılara açılmıştır. Cep telefonu ve tablet gibi elektronik ortamlara yüklenebilen mobil uygulaması da mevcut bulunan bu işlem ile; taşınmazların yüzölçümü, niteliği, komşu parselleri, coğrafi konumu gibi bilgilere anında ulaşabilmektedir. Yapılan yeni güncelleme ile il, ilçe ve mahalle bazında satış yoğunluğu haritası görüntülenebilmektedir. Tapu Müdürlüğü 2022 yılında 22 bin 924 yevmiyeli işlem gerçekleştirmiştir. Gelen evrak, 6 bin 616, giden evrak 4 bin 687’dir. 2022 yılında toplam 46 milyon 53 bin 630,38 TL Tapu Harcı 3 milyon 622 bin 612 TL döner sermaye tahsilatı yapılmıştır” dedi.

Okumaya devam et

Genel

Rusya, uzayda mahsur kalan astronotlar için Soyuz MS-23 aracını fırlattı

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) mahsur kalan 3 astronotun geri dönebilmesi için Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden Soyuz MS-23 uzay aracının başarıyla fırlatıldığını duyurdu.

Erhan Altıparmak
ASTANA-
Roscosmos tarafından yapılan açıklamada, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden TSİ 03.24’te Soyuz MS-23 uzay aracının başarıyla fırlatıldığı duyuruldu. Uzay aracının 2 gün içerisinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetleneceği belirtildi. Soyuz MS-23’ün, Eylül ayında MS-22 ile istasyona gönderilen, Aralık ayında da uzay aracına göktaşı çarpması sonucu meydana gelen arıza nedeniyle istasyonda kalan 3 astronotu önümüzdeki günlerde dünyaya geri getireceği vurgulandı.

Soyuz MS-23 uzay aracı ile hijyen kitleri, temizlik malzemeleri, tıbbi malzemeler, yiyecek, su ve araştırmalar için araç gereçlerin içinde bulunduğu 430 kilogramlık malzemenin de istasyona ulaştırılacağı aktarıldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.