Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Bağcı: Azerbaycan Türkiye’ye bin 541 ton insani yardım gönderdi

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Azerbaycan’ın Türkiye’ye gönderdiği yardımlar ile ilgili yaptığı açıklamada, “Azerbaycan, Türkiye’ye bin 541 ton insani yardım gönderdi” dedi.

Kamil Nadirli
BAKÜ-
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’ye çok sayıda ülkeden yardım gitmeye devam ediyor. Depremin meydana geldiği ilk günden beri Türkiye’ye yardım eli uzatan Azerbaycan desteğini sürdürüyor. Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, depremin 9’uncu gününde Azerbaycan’dan yapılan yardımlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Depremin ilk dakikasından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devletin tüm kurumları ve imkanlarının seferber olduğunu belirten Büyükelçisi Bağcı, “Kardeş Azerbaycan, ülkemizin uluslararası yardım çağrısını beklemeden sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatlarıyla harekete geçmiştir. Deprem sabahı Olağanüstü Haller Bakanı Kemalettin Haydarov beni arayarak deprem bölgesine gönderilmek üzere arama kurtarma ekiplerinin hazır hale getirildiğini ve kısa bir süre sonra havalimanına hareket ederek deprem bölgesine intikal edeceklerini bildirmiştir. Deprem saatinden 6 saat geçmeden Azerbaycan’dan ilk yardım uçağı havalanmış ve aynı gün içerisinde toplam 3 uçakta 400’den fazla personel ikinci günle birlikte sayın Cumhurbaşkanının konuşmalarında da ifade ettiği gibi 750’ye yakın arama kurtarma personeli ve arama kurtarma köpekleri tam teçhizatlı bir şekilde deprem bölgelerimize intikal etmiştir” dedi

“Gönüllü faaliyet içerisine girildi”

Azerbaycan’ın her bölgesinde yüreklerin Türkiye ile attığını söyleyen Bağcı, “İnsanlar, kardeşlerimiz elinde ne varsa, kimin neye gücü yetiyorsa onları Bakü’ye ve yardım toplama merkezlerine taşımaya başlamıştır. Hatırlayın ilk dakikaları daha Babek’teki metro istasyonunun girişindeki bir mobilyacı kardeşimizin orada başlanılan yardım toplama faaliyeti, daha sonra Haydar Aliyev İdman Sarayı’na sığmayacak şekilde bir büyüklüğe ulaşmıştır. Bu süreçte. Gönüllü bir şekilde harekete geçen Türkiye Yüzyılı Birlik ve Dayanışma Platformu ile Kardeş Yardımı Platformu altında bir araya gelen tüm kardeşlerimize, Türk ve Azerbaycanlı iş adamlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Gerçekten gönüllü bir faaliyet içerisine girmişlerdir” diye konuştu.

“Tek millet olduğumuzu, tek yürek olduğumuzu bir kez daha müşahede ettik”

Depremin ikinci gününde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in taziyelerini sunmak üzere Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiğini hatırlatan Bağcı, “Taziye defterini imzalamıştır ve Azerbaycan adına başsağlığı dileklerini iletmiştir. Aynı şekilde Azerbaycan’daki yardım faaliyetleriyle ilgili talimatları ve kiminle koordine içerisinde çalışacağımızı bilgisini bize vermiştir. Bugüne kadar bu süreç içerisinde katkı veren, emek sarf eden, gece gündüz çalışan her bir kardeşimize teşekkür ediyorum. Yürekten teşekkür ediyoruz. Gerçekten tek millet olduğumuzu, tek yürek olduğumuzu bir kez daha müşahede ettik, yaşadık. İsmini bildiğimiz, bilmediğimiz her bir kardeşime tekrar ediyorum doğu, batı, kuzey, güney her bir noktada, her bir ilçede, her bir köyde bulunan her bir kardeşimize yürekten teşekkür ediyorum. Hali hazırda sipariş verilenler hariç toplam 5 bin 624 çadır sevk edilmiştir ki bunların bir kısmı 30 kişilik çadırlardır. Aynı şekilde bugüne kadar 25 bine yakın battaniye sevk edilmiştir. Yine 401 ton tıbbi malzeme, bin 297 adet jeneratör gönderilmiştir. Bazıları çok büyük jeneratörler, iki tonluk jeneratörlerdir. Dün bir kargo uçağıyla büyük jeneratörleri de sevk ettik. Türkiye’ye 6 bin 240 adet ısıtıcı sevk edilmiştir. Toplam 737 ton gıda malzemesi sevk edilmiştir. Toplamda tırlarla ve uçaklarla sevk edilen ürünlerin, gıda dahil ürünlerin toplamı bin 541 tondur. Bu desteği sunan Azerbaycanlı kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

Dünya

İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye İran çağrısı: Yaptırım uygulanmasını talep ettim

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıklayarak “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim” dedi.

TELAVİV-
İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısının ardından bölgedeki gerilim sürüyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bugün 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıkladı. Onlarca dışişleri bakanı ve dünyanın önde gelen isimleriyle görüştüğünü belirten Katz, “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim. İran çok geç olmadan durdurulmalıdır” dedi.

ABD’den İsrail savunmasına destek vurgusu

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, iki bakanın İran’ın gerçekleştirdiği saldırı ve sonrasındaki gelişmeleri ele aldığı ve ABD tarafının İsrail’den İran’a karşı saldırı düzenlememesi çağrısında bulunduğu aktarıldı. Görüşmede, Austin’in “ABD’nin İsrail’in savunmasına yönelik kararlı desteğini yinelediği ve bölgesel istikrara yönelik stratejik hedefini bir kez daha vurguladığı” ifade edildi.

Okumaya devam et

Dünya

İran dini lideri Hamaney’den 2 bin 127 mahkuma af veya ceza indirimi

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 2 bin 127 mahkumun af kapsamına alınması veya cezalarının hafifletilmesi ile ilgili öneriyi onayladı.

Aynur Sena Çabuk
TAHRAN-
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bazı mahkumlara af veya ceza indirimi içeren öneriye onay verdi. Söz konusu kararın, askeri ve muhtelif sivil mahkemelerde yargılanan 2 bin 127 mahkumu kapsadığı ve bu mahkumların af kapsamına alınarak serbest bırakılacağı veya cezalarının hafifletileceği belirtildi.

Öte yandan, İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, Hameney’e yazdığı mektupta, gerekli şartlara sahip 2 binin üzerinde mahkumun cezalarının hafifletilmesi veya affedilmesini önermişti.

Okumaya devam et

Dünya

ABD Büyükelçiliğine Sedat Önal atandı

Aralarında Amerika Birleşik Devletleri’nin de (ABD) bulunduğu 9 ülkeye yeni büyükelçi atamasına ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu karara göre ABD Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Sedat Önal atandı.

Hidayet Türkyılmaz
ANKARA-
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu karara göre ABD Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Sedat Önal atandı.

9 ülkeye yeni büyükelçi atandı.
Gine Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, Güney ve Batı Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Rifat Cem Örnekol, Şili Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Ahmet İhsan Kızıltan, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, Doğu Asya Genel Müdür Yardımcısı Korhan Kemik, Guatemala Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Beliz Celasin Rende, Bulgaristan Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, Uluslararası Hukuk İçtihatları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Saik Uyanık, Kosta Rika Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Naciye Gökçen Kaya, Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Semih Lütfu Turgut, Ekvator Ginesi Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Dışişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Üyesi Ahmet Ergin atandı.

Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğine Ahmet Yıldız getirildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan mevzubahis karara göre Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğine, Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız getirildi. Atama kararları 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3, ve 4’üncü maddeleri gereğince yapıldı.

ABD Büyükelçiliğine atanan Sedat Önal kimdir?
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği görevi tebliğ edilen BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Önal, 11 Ağustos 1963’te Kayseri’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden 1985’te mezunu olan Önal, Dışişleri Bakanlığındaki görevine Aralık 1989-Temmuz 1990’da Personel Dairesi Başkanlığında Aday Meslek Memuru olarak başladı. Daha sonra İstihbarat ve Araştırma Dairesinde de aday meslek memurluğu görevini yürüten Önal, ardından 1991-1993 tarihlerinde Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçiliğinde Üçüncü Katip olarak çalıştı.

Ekim 1993-Ocak 1997’da Münster Başkonsolosluğunda Muavin Konsolos olarak görev yapan Önal, daha sonra bazı daire başkanlıklarında görev aldı. Önal, 1998-2002’de New York Başkonsolosluğundaki Muavin Konsolos ve konsolos olarak görevini yürüttükten sonra, 2002-2005 yılları arasında Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliğinde Müsteşar olarak görev yaptı. Buradaki görevinin ardından, Ortadoğu Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı, Viyana Başkonsolosluğu ve Ortadoğu Genel Müdür Yardımcılığında çeşitli görevlerde bulunan Önal, Temmuz 2012- Kasım 2016 tarihlerinde Türkiye’nin Amman Büyükelçisi olarak görevini yürüttü.

Önal, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Genel Müdürlüğü ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinin ardından 2018-2023 tarihleri arasında Bakan Yardımcılığı görevinde bulundu. Önal, Şubat 2023’ten bu yana ise Türkiye’nin New York’taki BM Daimi Temsilciliği pozisyonundaydı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.