Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Kastamonu’ya deprem göçü: Ev ve arsalara talep patladı

İstanbul’da 600 binden fazla nüfusu barındıran Kastamonulular, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından memleketine geri dönüşlere başladı. Başta İstanbul olmak üzere deprem riski taşıyan illerden Kastamonu’ya yaşanan göç sebebiyle şu anda hem kiralık hem de satılık ev ya da arsa kalmadı, satılık ev ya da arsa fiyatları da iki kat arttı.

Vedat Yunus İkizoğlu – Bedirhan Göksu
KASTAMONU-
Kahramanmaraş merkez üslü depremlerin ardından deprem riski taşıyan illerden Kastamonu’ya yönelim başladı. 3. derece deprem bölgesi olan Kastamonu, Türkiye’nin deprem bakımından en güvenli kentleri arasında gösteriliyor. Kastamonu’ya özellikle İstanbul, başta olmak üzere farklı şehirlerden vatandaşlar yerleşmeye başladı. İstanbul’a en fazla göç veren iller arasında yer alan Kastamonu’ya yaşanan depremlerin ardından göç eden vatandaşlar da geri dönmeye başladı. Kastamonu’nun hem köyleri hem ilçeleri hem de şehir merkezine yoğun dönüşlerin olması sebebiyle kentte kiralık ya da satılık arsa veya evler için büyük talep yaşanıyor. Emlak hareketliliğinin durma noktasına geldiği Kastamonu’da gayrimenkule yönelik talebinde artması sebebiyle fiyatlar iki kat arttı.

“Hem kiralık hem de satılık evimiz şu anda yok”

Konu ile ilgili açıklama yapan Kastamonu Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Ak, “Deprem açısından Kastamonu şu anda bir risk barındırmıyor. Kastamonu fay hattında değil, o yüzden güvenli illerden birisi. Kastamonu’ya özellikle İstanbul’dan yoğun talep var. İstanbul’da ihtimal bir depremden ötürü Kastamonu’da ikamet etmeyenler şehrimize dönmeye çalışıyorlar. Müstakil evler ya da arsalar arıyorlar. Gelenler de, ‘en fazla 5 katlı evin var mı’ diye soruyor. Yüksek katlı binalardan çekiniyorlar. Her gün bununla ilgili talepler alıyoruz. İnşallah bu süreç geçicidir. Halkımızın bu tedirginliği bir an önce biter. Ev talepleri fazla, kiralar çok fazla arttı. Bizler kiralık ya da satılık ev ya da arsa bulmakta zorluk çekiyoruz. Şu anda elimizde kiralık evimiz yok. Açıkçası satılık evimiz de yok. Pandemi de yapılan evler azaldığı için ikinci el evler mevcut şu anda. Herkes kendi imkanlarına göre bir ev sahibi olmaya çalışıyor. Yeni bina stoku şu anda bulunmuyor. Şu anda hiç kimse yüksek katlı evlere talip olmuyor ama bunun geçici olduğunu düşünüyorum. İleride yine aynı şekilde talepler olacaktır. Bize bu deprem düşündürdü ki Cumhurbaşkanımızın dediği gibi yatay mimari yapılması gerekiyor. Milletimizin şu anda TOKİ konutlarına talebi var. Bugün iki kişi TOKİ konutlarında eviniz var mı diye geldi. İnşallah bundan sonraki yapılaşmalar yatay mimari olur, daha sağlam binalar yapılır ve bu tedirginliğimizi de üzerimizden atarız” dedi.

“Mevcut gayrimenkuller değerlenerek fahiş fiyatlara kadar çıktı”

Kastamonu’da 2016 yılından beri emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren Mete Kurtcuoğlu ise mevcut gayrimenkullerin deprem sonrasında talep görmesi üzerine değerlendiğini kaydederek, “Deprem olduktan sonraki araştırmalarda Kastamonu’nun deprem olma riski en az illerden biri olduğu açıklandı. Günümüzde bilgi de hızlı yayıldığı için bu da otomatikman şu anda Kastamonu haddinden fazla göç almaya başladı. Kastamonu, deprem riski en az illerden birisi olması sebebiyle biz, kiralama ya da daire satın alma noktasında özellikle boş arazi, tarla, arsa gibi yerler çok fazla talep görüyor. Kastamonu, şu anda büyük bir göç yaşıyor. Fazlasıyla ne kiralama talebini karşılayabilecek durumdayız ne de ev satın almak noktasında bu talebi şu anda Kastamonu’nun gayrimenkul noktasında mevcut ekonomik şartlardan ötürü elde bulunan gayrimenkuller haddinden fazla fahiş fiyatlara çıktı. Merakla bizler de bu işin sonunun nereye gideceğini bekliyoruz. Bu göç dalgası ne kadar sürecek bilemiyoruz” diye konuştu.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.