Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Seçim sonuçlarına hangi anket firması ne kadar yaklaştı?

14 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde sonuçlar belli oldu. Anket firmalarının seçim öncesi yaptıkları tahminlerde başarı oranları incelendi.

İSTANBUL-
13.Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başındaydı. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalmasıyla 28 Mayıs tarihinde ikinci kez oylama işlemi yapılacak.

Cumhurbaşkanlığında Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,8, ATA İttifakı adayı Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,44 oy aldı. Milletvekili seçiminde Cumhur İttifakı yüzde 49.9 oyla 322 milletvekili, Millet İttifakı yüzde 34.9 oyla 213 milletvekili, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 10 oyla 65 milletvekili çıkarttı. Açıklanan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Seçmenler Erdoğan ve Kılıçdaroğlu için bir kez daha sandığa gidecek.

Anket firmaları seçimlerden önce saha çalışmalarından elde edilen araştırma sonuçlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce’nin seçime 2 gün kala adaylıktan çekilmesiyle bazı firmalar, kısıtlı zamanda yeni bir araştırma yaptı.
Önde gelen anket şirketlerinin seçim tahminleri şu şekilde sıralandı:

Betimar

Recep Tayyip Erdoğan 49,1
Kemal Kılıçdaroğlu 45
Sinan Oğan 5,6
Muharrem İnce 0,3

Optimar

Recep Tayyip Erdoğan 50,4
Kemal Kılıçdaroğlu 44,7
Sinan Oğan 1,5
Muharrem İnce 3,4

ORC

Recep Tayyip Erdoğan 44,2
Kemal Kılıçdaroğlu 51,7
Sinan Oğan 2,8
Muharrem İnce 1,3

SONAR

Recep Tayyip Erdoğan 48,8
Kemal Kılıçdaroğlu 44,1
Sinan Oğan 3,5
Muharrem İnce 3,6

GENAR

Recep Tayyip Erdoğan 51,4
Kemal Kılıçdaroğlu 44,3
Sinan Oğan 4,3
Muharrem İnce –

HBS

Recep Tayyip Erdoğan 47,5
Kemal Kılıçdaroğlu 47,0
Sinan Oğan 2,2
Muharrem İnce 3,3

KONDA

Recep Tayyip Erdoğan 43,7
Kemal Kılıçdaroğlu 49,3
Sinan Oğan 4,8
Muharrem İnce 2,2
Metropoll
Recep Tayyip Erdoğan 46,9
Kemal Kılıçdaroğlu 49,1
Sinan Oğan 2,7
Muharrem İnce 1,3

Türkiye Raporu

Recep Tayyip Erdoğan 45,6
Kemal Kılıçdaroğlu 50,5
Sinan Oğan 3,9
Muharrem İnce –

MAK

Recep Tayyip Erdoğan 45,4
Kemal Kılıçdaroğlu 50,9
Sinan Oğan 2
Muharrem İnce 1,7

Yöneylem

Recep Tayyip Erdoğan 44,4
Kemal Kılıçdaroğlu 49,5
Sinan Oğan 4,7
Muharrem İnce 1,4

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Siyaset

Bakan Tekin: Mülakatın kaldırılması, şu an gündemimizde yok

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamasında mülakatın kaldırılmasıyla ilgili, “Şu an bizim gündemimizde öyle bir şey yok. Ben bakan olarak, mevcut elimizdeki yasal düzenlemeye göre işlem yapıyorum” dedi.

Muhammet BAYRAM
ANKARA-Bakan Tekin, TBMM’de AK Parti grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tekin, ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ ile ilgili soru üzerine, “Süreç bürokratik anlamda tamamlandı. TBMM’deki Milli Eğitim Komisyonu’nun gündemine gelecek. Oradaki tartışmalardan sonra Genel Kurul’un gündemine gelir. Orada ne tür tedbirler aldığımızı daha önce de açıkladık. Hapis cezalarının arttırılması, erteleme taleplerinin reddedilmesi ve özel okullardaki öğretmen arkadaşlarımızın aynı şekilde koruma altına alınması vesaire. Yasal düzenleme yapıyoruz; ama şunun atını çizmek lazım; bu konular salt yasal düzenlemeler ile çözülecek konular değil. Hep beraber bir toplumsal farkındalık oluşturmak gerekiyor. Sadece öğretmenler için değil, şiddete maruz kalma potansiyeli olan bütün mesleklerle ilgili hep beraber bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta komisyon gündemine gelecek. Tartışmaların seyrine göre Genel Kurul’un gündemine ne zaman geleceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘YÖNETMELİĞİMİZİ YAYIMLADIK, SÜRECİ İŞLETECEĞİZ’

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan, sözleşmeli öğretmen atamalarındaki mülakat düzenlemesine değinen Tekin, “Şu andaki mevcut duruma göre, mülakat öğretmen arkadaşlarımızın atanmasında yüzde 100 etkili. Biz mülakatın etkisini yüzde 50’ye düşürüyoruz; ama ilginç bir şekilde mülakata karşı çıkanlar bu düzenlemeyi iptale taşıyor. Yani ‘Yüzde 100 mülakat etkin olsun’ diyorlar. Burada bir çelişki var. Biz yönetmeliğimizi yayımladık, süreci ona göre işleteceğiz” diye konuştu.

Tekin, mülakatın tamamen kaldırılmasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, “Bizim gündemimizde öyle bir şey yok. Ben bakan olarak, mevcut elimizdeki yasal düzenlemeye göre işlem yapıyorum” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

TBMM Genel Kurulu’nda ‘Kamuda Tasarruf’ tartışması

TBMM Genel Kurulu’nda, İYİ Parti Grubu’nun Meclis Başkanlığına sunduğu, ‘Kamuda İsrafın Boyutlarının Araştırılması’ başlıklı önergenin tartışıldığı sırada tansiyon yükseldi.

Aliekber METE
ANKARA-TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Siyasi parti gruplarının, Meclis Başkanlığına sunduğu önergeler bölümünde İYİ Parti’nin, ‘Kamuda İsrafın Boyutlarının Araştırılması’ başlıklı önergesinin görüşüldüğü sırada milletvekilleri arasında, ‘tasarruf’ tartışması çıktı. AK Parti Grubu adına söz alan Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu, “Konuşmamı hazırlamadan önce, ‘Muhalefet ne diyecek?’ diye düşündüm. Gördüğüm şu ki muhalefet süreçten memnun, tasarruf tedbirlerinin yerinde olduğunu söylüyorlar. Ucundan, sağından solundan ufak tefek detayları izah etmek durumunda kalıyorlar. Bu çerçevede, yapılan işin doğru olduğunu bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum. Dün itibarıyla, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz Bey’in ve Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek Bey’in yaptığı açıklamayla, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketimizi ayrıntılarıyla beraber kamuoyuyla paylaştık. Vatandaşlarımız tarafından bize geri dönüşler gayet güzel, memnuniyet verici” diye konuştu.

TEMELLİ: TASARRUF TEDBİRLERİNİ DESTEKLEDİĞİMİZ YOK

Çopuroğlu’nun, ‘Muhalefet tasarruf tedbirlerinin yerinde olduğunu söylüyorlar’ sözü üzerine söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Bir kere tasarruf tedbirlerini desteklediğimiz filan yok. Bunun tamamen bir göz boyaması olduğunu, bununla tasarruf sağlanamayacağını, esas tasarrufun yapılması gereken yerleri görmediklerini defalarca zaten dile getirdik. Hala depremden bahsediyorlar. Deprem için hatırlamaları gerekiyor çünkü sürekli olarak halkı yanıltmaya devam ediyorlar. Burada depremle ilgili ek bütçe yapıldı. Onun bütçesi yapıldı, onun kaynakları da bu Meclis tarafından geçti zaten. Şimdi hala depremi nasıl bahane ediyorsunuz? ‘Pandemi’ diyor üzerinden 4 yıl geçmiş. Dolayısıyla tasarruf tedbiri diye dile getirdikleri şeylerin bahanelerinin bile karşılığı söz konusu değil. Ama bu paketin bir itiraf niteliğinde olduğu bir gerçeklik” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: TASARRUF TEDBİRLERİNDE BAŞVURULAN MADDELER YETERSİZ

Tasarruf tedbirlerinin sonuç olduğunu belirten Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, “Sebepleri doğru tespit etmemiz ve sebeplerini kabul etmemiz gerekir. Tasarruf tedbirlerini yetersiz bulduğumuzun altını çizdik. Ebette ki tasarruf tedbirlerine başvurulmuş olması olumlu bir adımdır ama başvurulan maddeler yetersizdir dedik” diye konuştu.

ÇOPUROĞLU: TASARRUF TASARRUFTUR

Çopuroğlu, milletvekillerinden gelen açıklamalar üzerine bir kez daha söz alarak, “Ben muhalefeti bu süreçle alakalı memnuniyetlerini ifade ettikleri için övdüm. Yalnız, defterdarlık ile vergi dairesi başkanlığının aynı binaya taşınmasının neresi yanlış. Kamuda alınacak taşıtların yerel taşıt olmasının, yerli taşıtlar olmasının neresi yanlış? 3 yıl yeni bina kiralanmayacak olmasının neresi yanlış? Tasarruf tasarruftur. Ucundan kıyısından ısrarla takmış muhalefet: ’22 yıldır, 22 yıldır.’ Elhamdülillah, 22 yıldır iktidarız, daha da çok iktidar olacağız inşallah. Ama özellikle ve özellikle şunu söylemek istiyorum: Tasarrufun A’sı B’si olmaz, hepiniz de aynı kanaattesiniz, bunu lütfen kabul edin. Biz anlatıyoruz bunun doğru olduğunu, siz etrafından dolaşarak kabul ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

ÇÖMEZ: TASARRUFUN DEVAM ETMESİ GEREKİR

Çopuroğlu’nun açıklamaları üzerine AK Partili ve muhalefet milletvekilleri arasında karşılıklı atışmalar yaşanırken, İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, “Bugün bu tasarruf tedbirlerini alma mecburiyeti 22 yıllık AK Parti iktidarının bir neticesidir. 140 milyar dolar borçla alınmış bu ülke, 500 milyar dolar borcun eşiğine getirilmiştir. Bu süre içerisinde bu ülkenin nesi var nesi yoksa satılmıştır ve gelecek garantili projelerle bu ülkenin istikbali ipotek altına alınmıştır. Bugünkü konuşmamda açıkça ifade ettim. Bakın, sadece İstanbul Havalimanı’nın 1 milyar 195 milyon euroluk kirası, 20 yıl ötelenmiş. Yani tasarruf tedbirlerinin yarısı kadar. Dolayısıyla, evet, tasarruf şart ama tasarruf bir kültürdür, bir anlayıştır ve bunun devam etmesi gerekir” diye konuştu.

Okumaya devam et

Genel

Bakan Yerlikaya: Oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli “oyun kurmaya” çalışıyorsa; onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz.

ANKARA-İçişleri Bakanı Yerlikaya: Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa, sonuna kadar gidip, o yapıları tespit edip adalete teslim edeceğiz.

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dün olduğu gibi bugün de organize suç örgütlerine, şehir eşkıyalarına, uluslararası kartel haline gelmiş zehir tacirlerine, uluslararası örgütlenmiş göçmen kaçakçılarına, yabancı istihbarat servisleriyle irtibatlı illegal yapılara ve suç odaklarına göz açtırmadık, açtırmıyoruz ve açtırmayacağız. Mücadelemizi kimler engellemeye çalışıyorsa, kimler FETÖVARİ gizli tanık taktikleriyle kendi karanlık düzenlerinin hakim olmasını istiyorsa, onların o düzenlerini de başlarına yıkıyoruz, yıkmaya da devam edeceğiz.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.