Sağlık

“Yumurtalık kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor”

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi yumurtalık kanserinde de erken teşhisin tedavinin seyrini ve başarı oranını etkileyen önemli bir faktör olduğunun altını çizen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, “Yumurtalık kanseri erken evrelerinde tipik belirtiler vermez. Bu nedenle düzenli hekim kontrolüne gidilmesi büyük önem taşımaktadır. Yumurtalık kanseri tedavi edilebilir bir kanserdir. Ancak gecikildiği takdirde ölümcül olabilir. Erken teşhisle tedavide başarı oranı yükselir” dedi.

İSTANBUL-İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, yumurtalık kanseri hakkında açıklamalarda bulundu.

“Kadınlarda yaşam boyu yumurtalık kanseri riski yüzde 1.5”

Over kanseri olarak da bilinen yumurtalık kanserinin yumurtalık dokusunda bulunan hücrelerin kontrolsüzce büyümeleri ve çoğalmaları sonucu oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Cihan, “Üreme ile ilgili hücrelerden kaynaklanan kanserlerin erkeklerdeki karşılığını testis kanseri olarak kabul edebiliriz. Yumurtalıklar, kadınlarda üremeden sorumludur ve yaşa bağlı olarak çalışma aktiviteleri salgıladıkları hormonlar değişebilir. Yumurtalık (over) farklı hormonlar salgılayan farklı hücrelerden oluşmuştur. Ancak en sık görülen yumurtalık kanseri, daha ileri yaşlarda görülen epitel denen döşeyici hücrelerden oluşur. Genç yaşlardaki over kanserleri genelde üreme hücrelerinden kaynaklanıp farklılık gösterebilmektedir. Yaşam boyu over kanserine yakalanma riski 100 kadında 1.5 kişi olarak hesaplanmıştır. Erken dönemde teşhis edildiğinde yüzde 80-90 oranında 5 yıllık sağ kalım elde edilebilirken, geç kalınmış teşhislerde bu oran, yüzde 30’lara kadar düşebilmektedir” diye konuştu.

“İdeal kilonun üzerinde olmak riski artırabilir”

Yumurtalık kanserinin nedenlerine değinen Prof. Dr. Cihan, “Maalesef yumurtalık kanserine özgü bir neden yoktur. Kanserlere neden olduğu düşünülen yaşam alışkanlıkları, bazı genetik yatkınlıklar ve hormonal faktörler yumurtalık kanserinin nedenleri olarak görülmektedir. Yumurtalık kanserlerinin yaklaşık yüzde 5-10 kadarı genetik nedenlerle oluşmaktadır. Ailesinde özellikle meme ve over kanseri olanlar risk altındadır. Bu kişilerin yakın takibi önem arz etmektedir” diye konuştu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler