Asayiş

5 kişiyi ölüme götüren servisin emniyet kemeri bile yokmuş

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bir kadın ve 4 öğrencinin hayatını kaybettiği, 17 öğrencinin yaralandığı servis kazasına ilişkin biri tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada okunan Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesinin raporunda, tutuklu sürücünün asli derecede kusurlu olduğu belirtilerek, hem aracın bakım ve onarımının yetersiz olmasında sorumluluğu olan kişilerin, hem de emniyet kemeri olmayan otobüsün öğrenci servisi olarak kullanılmasına izin veren kişilerin kusurlu olduğu vurgulandı.

Çağrı Gökdemir
KOCAELİ-
Yavuz Selim Mahallesi Fikri Altıok Caddesi’nde 9 Kasım 2021’de meydana gelen kazada, Emlak Konutları Anadolu Lisesi öğrencilerini taşıyan Mehmet Ö. idaresindeki 41 P 0860 plakalı servis midibüsü önce Birsen Giriş (51) isimli yayaya çarpıp, ardından takla atarak dere yatağına uçmuştu. Kazanın ardından Mehmet Ö., serviste bulunan 20 kişi ve Birsen Giriş yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Birsen Giriş, öğrencilerden Mert Efe Akıllı (14), Rabia Üst (14), Esma Nur Avcı (13) ve Ege Yılmaz (15) tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti.

Şoförün kanında 3 çeşit uyuşturucu madde çıkmıştı

Sürücü Mehmet Ö., hastanede yapılan tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece, “taksirle birden fazla kişinin ölüme ve yaralanmasına sebep olma” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmiş ve sürücü Mehmet Ö.’nün öğrenci servisi kullanabilmesi için belgelerinin yeterli olmadığı ortaya çıkmıştı. Sanığın kanında ise metamfetamin, amfetamin isimli uyuşturucu maddelere ve narkotik benzeri bir ağrı kesiciye rastlanmıştı. Mahkeme için oluşturulan heyet tarafından, uyarıcı madde etkisi altındaki sürücü Mehmet Ö.’nün emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyeceği kanaatine varılmıştı. Kazaya karışan midibüsün ikiz plaka olduğu tespit edilmişti.

Servis sürücüsü Mehmet Ö. ile araç sahiplerinden İ.A. ve C.A., okul servis firması sahiplerinden C.Ö. ve H.Ö. ile firmanın servis sorumlusu S.D. ve okul müdürü Z.A.Y. hakkında dava açılmıştı.
Olaya ilişkin açılan davanın duruşması, Gebze 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam etti. Salonda taraf avukatları ve öğrencilerin aileleri hazır bulunurken, sanık Mehmet Ö. ise tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanıklardan okul müdürü Z.A.Y., servis firması sahipleri C.Ö. ve H.Ö., araç sahipleri İ.A. ve M.A. ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada, kazanın meydana gelmesinde kusuru olan tarafların tespiti için Adli Tıp Kurumundan istenilen rapor okundu. Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesinin raporunda, sanık Mehmet Ö.’nün “asli derecede kusurlu” olduğu, aracın bakım ve onarımının yetersiz olmasında sorumluluğu olan ve bu yetersizlikleri denetlemeyen kişi veya kişilerin her birinin ayrı ayrı dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışlarıyla “asli derecede kusurlu” oldukları, hayatını kaybeden yaya Birsen Giriş’in kendi ölümü üzerinde “tali derece kusurlu olduğu”, otobüsteki ölümler ve yaralanmalarda kusurunun bulunmadığı tespit edildi.

Emniyet kemeri bile yokmuş

Aynı zamanda raporda, otobüste emniyet kemeri mekanizmasının olmamasıyla kazanın sonucu arasında nedensellik bağı bulunduğu ve emniyet kemeri olmayan otobüsün öğrenci servisi olarak kullanılmasına izin veren ve denetim yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişilerin “tali derecede kusurlu” oldukları, Mehmet Ö.’nün öğrenci servisi kullanmasına müsaade eden işverenin, öğrenci servisi kullanırken bu durumu engellemeyen sorumlunun ve denetim mekanizmasını çalıştırmayan kişilerin kazanın meydana gelmesinde ihmalinin olduğu anlaşıldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler