Sağlık

Baki: Dünyada her 3 dakikada 1 kadın meme kanserine yakalanıyor

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu, yaşamları boyunca her 8-10 kadından birinde meme kanseri görüldüğü ve yaş ilerledikçe gelişme riskinin arttığı belirtildi.

Bekir Koca – Tolga Şahin
TRABZON-
“Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” münasebetiyle açıklama yapan Umut ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nimet Baki, erken teşhisin önemine dikkati çekerek kadınların sağlık taramalarının bir an önce yaptırılması çağrısında bulundu.

Baki, dünyada her üç dakikada bir kadın meme kanserine yakalandığını belirterek “Dünyada her 3 dakikada 1 kadın meme kanserine yakalanıyor. Gelecekte bütün onkolojik hastalıklara yakalanma oranı erkek ve kadınlarda yüzde 40 olarak öngörülmektedir. Bu da demek oluyor ki her yüz kişiden kırkı kansere yakalanabilir” dedi. Her yıl olduğu gibi kadınları eğitmeye ve taramalara yönlendirmeye çalıştıklarını belirten Baki, kanserin tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Yaşamları boyunca her 8-10 kadından birinde meme kanseri görülür ve yaş ilerledikçe gelişme riski artar” dedi.

Memede ele gelen her sertliğin kansere işaret etmediğini, bu kitlelerin büyük çoğunluğunun iyi huylu çıktığını kaydeden Baki, memedeki her 10 kitleden 8’inin iyi huylu olduğunu ifade etti.

Baki, özellikle ayın belli dönemlerinde ele gelen sertliklerin, hassasiyet ya da ağrı olabildiğini, bu duruma ‘fibrokistik meme değişiklikleri’ denildiğini belirterek bunların normal değişiklikler olduğunu, menopozda olup hormon alanlarda da görülebildiğini kaydetti. Baki, aylık meme muayenesi yapılarak bu değişikliklerin kolaylıkla tanınabildiğini, her kadının kendi meme yapısını tanıyabilmesi için düzenli olarak kendi kendine her iki memesini kontrol etmesinin önemli olduğunu ifade etti. Bir kişinin ailesinde böyle bir vaka görülmemesinin, kendisinde hiçbir zaman meme kanseri gelişmeyeceği anlamına gelmediğini belirten Baki, kanser tanısı konulan kadınların yüzde 80’inden fazlasının ailelerinde kanser görülmediğini, bununla birlikte ailesinde özellikle birinci derece yakınları kanser olanlarda, meme kanseri görülme riskinin daha fazla olduğunu belirtti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler