Genel

Samsun’da bu mevsime dikkat!

Kış Mevsiminin bağışıklık sistemine etki ettiği bu dönemlerde Sağlıklı Yaşam Koçu Hacer Altuntaş, bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı yaşam sırlarını aktardı.

RÜMEYSA BULUT
SAMSUN-Kış mevsimine girilmesi ile birlikte yaşanan hava değişiminin bağışıklık sistemine büyük etkisi bulunuyor. Özellikle Karadeniz ikliminde değişen hava koşullarıyla hem düzgün beslenme hem de spor, mevsim geçişlerini hasta olmadan atlatmanın kilit noktası oluyor. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Sağlıklı Yaşam Koçu Hacer Altuntaş, bu dönemde Samsun lulara dikkat edilecek hususları aktardı.

EN ÇOK BU VİTAMİNLER EKSİK

Vitamin ve minerallerin metabolizmanın düzenli işleyişini sağlayan yapı taşları olduğunu dile getiren Altuntaş, eksik vitaminler için takviye alınmasının önemine değindi.

Altuntaş,“Özellikle D ve B12 vitaminleri toplumda en çok eksikliği görülen vitaminlerdir. Bu vitaminlerin vücutta eksikliği, kronik yorgunluklara, hafıza güçlüklerine ve bağışıklığın düşmesine sebep olur. Eksikliğinde bu vitaminlerin destek olarak alınması gerekiyor, Ayrıca C vitamini en güçlü antioksidan vitaminlerden biridir. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için, yeşil biber, kırmızı kapya biber, maydanoz, greyfurt, limon ve nar tüketerek, C vitamini alımını artırmalıyız. Gerektiğinde güvenilir bir markanın gıda takviyesi liftoff C vitamini suda çözünerek içilebilir.” diye konuştu.

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE MİNERAL EKSİLİĞİ

Vitaminlerin yanı sıra, çinko, magnezyum ve selenyum metabolizmanın sağlıklı olması için gerekli mineraller olduğunu belirten Altuntaş,” Mevsim geçişlerinde eksikliği olabilecek bu mineralleri yerine koymak için, kavrulmamış yağlı tohumlardan; ceviz, badem, fındık yeteri kadar tüketilmelidir. Ek olarak, besin desteklerinden balık yağı olarak bilinen omega-3, vücutta enerji üretmek için gereklidir. Takviye olarak alınması bağışıklığı güçlendirir” dedi.

LİF VE SUYUN ÖNEMİ

Altuntaş, mevsiminde yetişen ürünlerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizerken, sindirim sistemi sağlığı için lifli gıda tüketimine ve suyun önemine dikkat çekti. “Lif, bağırsak hareketlerini hızlandırır ve mevsim geçişlerinde yaşanan kabızlık sorununu çözer” diyen Altuntaş,” Günlük lif ihtiyacı yaklaşık olarak 25-35 gramdır. Sebzeler, az şekerli meyveler, kuru baklagiller iyi bir lif kaynağıdır. Bunun dışında mevsiminde yetişen kök sebzelerin posa kaynağı daha fazladır. Lifli gıdalardan zengin beslenemeyen kişiler için güvenilir bir markanın gıda takviyesi multi-fiber’de kullanılabilir, günlük lif ihtiyacımızı karşılamalıyız. Kış aylarında hava sıcaklığının düşmesi ile susuzluk hissimiz azalabilir , Susuzluk hissi oluşmasa dahi su içmemize özen göstermeliyiz. Yeterli su içip içmediğimizi anlamanın en iyi yolu idrar renginizi kontrol etmektir. Eğer idrar rengi açık ise yeterli su içiyoruz demektir. Yeterli su alımı ile halsizlikler azalır, baş ağrıları oluşmaz ve kendimizi enerjik ve istekli hissederiz. Ayrıca mevsim geçişlerinde vücutta oluşabilecek dolaşım problemlerinden kaynaklı ödemden kurtulmanın yolu bol bol su içmektir. Su içemeyen kişilere önerim suya aroma verecek limon,tarçın gibi şeyler karıştırarak içimini rahatlatabilirler” ifadelerini kullandı

GÜNE SIKI KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Güne enerjik ve sağlıklı bir başlangıç yapmak için sıkı bir kahvaltı yapılması gerektiğine değinen Altuntaş,“Kahvaltı yapamayan, öğün kaçıran, kişilere de güvenilir bir markanın öğün yerine geçen shake ini gönül rahatlığıyla önerebilirim. Bir öğünden alınması gereken tüm vitamin, mineral, proteini; shakelerini su veya süt ile karıştırıp içerek kolay bir şekilde karşılayabilirler ve gün içinde çok daha aktif ve zinde olduklarını hissederler. Akşam yemeklerinizi hafif bir öğünle geçirmek, bel çevresi yağlarını azaltır. Ayrıca daha rahat bir uyku ile enerjik ve dinç olmanızı sağlar. Örneğin öğlen proteinli bir öğün, akşam ise hafif bir sebze yemeği tüketilebilir” dedi

YARIM SAATLİK YÜRÜYÜŞ YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

Mevsim geçişlerinde daha kolay kilo alındığını söyleyen Altuntaş, “Havanın soğumasıyla beraber, vücut ısı dengesini korumak için yağ depolamaya başlar. Yani, mevsim değişikliğiyle beraber vücut kilo almaya daha meyillidir. Bu yüzden, her gün yarım saatlik yürüyüşlerle gün içindeki adım sayınızı artırmak, kilo kontrolü sağlar ve yaşam kalitenizi artırır” açıklamasında bulundu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler