Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Adalet Bakanı Tunç: 2002 yılında 9 bin civarında hakim-savcımız varken, bugün bu sayı 24 bine ulaştı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Giresun’da eski E Tipi Kapalı Cezaevi’nin yıkılıp yerine yapılacak adalet sarayı için düzenlenen törene katıldı. Bakan Tunç, ”2002 yılında 9 bin civarında hakim-savcımız varken, bugün bu sayı 24 bine ulaştı” dedi.

Ahmet Bilge-Barış Tüysüz-Rıdvan Öztürk
GİRESUN-
Giresun ziyareti kapsamında Giresun Valiliği, Giresun Adliye Sarayı, Giresun Belediyesi ile AK Parti ve MHP İl Başkanlıklarını ziyaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ardından Teyyaredüzü Mahallesi’nde eski E Tipi Cezaevi’nin bulunduğu alana yapılacak olan Giresun Adalet Sarayı’nın temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Tunç, Türkiye’nin son 22 yılda almış olduğu mesafeye dikkat çekerek, “Adaletin tecellisi hukuk devletinde mümkündür. Hukuk devleti olabilmek için de tarafsız ve bağımsız yargı şarttır. Tabii tarafsız ve bağımsız yargının da adaleti tecelli edebilmesi için önemli unsurlara ihtiyacı vardır. Tabii bunlardan en başı insan kaynağı hakim, savcı ve avukat, etkin çalışan kaliteli meslek mensuplarımız ve yine o meslek mensuplarının çalışacağı fiziki mekanlar ve bu fiziki mekanların donanımı, teknolojik imkanlar ve tabii burada uygulanacak olan mevzuatın ihtiyaca cevap veren mevzuat kanunları olması. Bu noktada tabii üç noktayı ele aldığımız zaman özellikle fiziki mekanlar bakımından Türkiye’nin 22 yılda nereden nereye geldiği hepimizin malumu” ifadelerini kullandı.

Yeni adalet sarayında 34 hakim ve 39 savcı görev yapabilecek

Açıklamasında yeni yapılacak adalet sarayıyla ilgili detaylara da yer veren Tunç, “Bugün Giresun’da 35 bin metrekare kapalı alana sahip olan ve teknolojinin tüm imkanlarının içerisinde bulunacağı ve içerisinde özellikle 34 hakim ve 39 savcının görev yapabileceği, icra müdürlükleriyle, adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri ile denetimli serbestlik birimleriyle, 33 adet duruşma salonuyla bodrum, zemin kat üzerine 4 kat ve yemekhane katıyla beraber ve muhteşem bir mimarisi var. Özellikle özenerek yapılmış bir mimari ve geçmiş dönem milletvekillerimizin, yeni dönem milletvekillerimizin, başsavcılığımızın, komisyon başkanlığımızın, bakanlığımızın, özellikle Giresun adalet teşkilatımıza yakışır bir mimaride olması ve Giresun’u en güzel şekilde temsil etmesi açısından önemli bir eseri bugün yargımızın hizmetine sunuyoruz” şeklinde konuştu.

“Adalet sarayı sayımızı yüzde 99 artırdık”

AK Parti iktidarı öncesi Türkiye genelinde 78 olan müstakil adalet sarayı sayısının 366’ya çıkarıldığının altını çizen Tunç, “Türkiye genelinde 2002’de 78 tane müstakil adalet sarayı vardı. Bugün baktığımız zaman 366 adet müstakil adalet sarayı var. Tabii bu adalet saraylarımızda mahkeme sayılarımızda da yüzde 99’luk bir artış sağlandı. İdari yargıda da yine yüzde 51’lik artış sağladık. Bölge adliye mahkemelerini kurarak ülkemizde 3 dereceli bir sistemi yürürlüğe koyduk. İstinaf mahkemelerimiz de yürürlüğe girmiş oldu. Tabii yargı teşkilatımızın fiziki mekanları dendiğinde sadece mahkemelerimiz değil, adli tıp teşkilatımız, sadece 25 ilde adli tıp teşkilatımız varken bugün 81 vilayetimizde adli tıp hizmetleri, bilirkişilik hizmetleri vermeye devam ediyor. Yine ceza infaz sistemimiz de özellikle adaletin tecellisi dediğimiz zaman bu soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamasında meydana geliyor. Yani suçun unsurlarının araştırılması, suçlunun ortaya çıkarılması, yargılama aşaması ve sonrasındaki infaz aşaması. Hepsi de ceza adaletinin sistemi içerisinde olan hususlar. Dolayısıyla ceza infaz sistemi, ceza infaz koşulları, bunlarda da önemli ilerlemeler sağlandı” dedi.

“Gelecek vaat eden yargı mensuplarımız mevcut”

2002 yılından bugüne hakim ve savcı sayılarında artış olduğunu açıklayan Bakan Tunç, ”2002 yılında 9 bin civarında hakim-savcımız varken, bugün bu sayı 24 bine ulaştı. Sayımızı giderek artırıyoruz. Genç bir kadromuz var. Yüzde 70’i 10 yılın altında kıdeme sahip, yüzde 45’i de 5 yılın altında kıdeme sahip. Gelece vadeden bir yargı teşkilatımız söz konusu. Bu teşkilatımızı daha da güçlendirmenin yollarını aramaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Önemli mevzuat değişiklikleri yaptık bu konuda. Yargı reformu strateji belgelerinde düzenlediğimiz özellikle kürsüdeki kardeşlerimizi daha donanımlı hale getirecek uygulamaları başlattık. Hukuk mesleklerine giriş sınavı bunlardan bir tanesi. Hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin artırılması noktasındaki çalışmalarımız, kontenjanlarla ilgili, YÖK ile ilgili devam eden görüşmelerimiz, hem hukuk eğitiminin kalitesi hukuktan mezun olan kardeşlerimizin bir ön elemeye tabi tutularak hukuk mesleklerine giriş sınavını kazananların avukatlık stajına başlayabilmesi ve hakimlik ve savcılık sınavına girebilmesi noktasındaki sınavı da 2024 yılından itibaren uygulamaya koyuyoruz. Yürürlüğe giriş tarihi 2024. İnşallah eylül, ekim gibi bu ilk sınavı gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, görevden alındı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu görevden alarak, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atadı. Putin, Şoygu’nun yerine eski Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov’u önerdi.

VAHDET AYAZ
Kremlin’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Vladimir Putin ‘Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Hakkında’ kararnameyi imzaladı. Sergey Kuzhugetovich Şoygu’yu Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atadı. Bu Kararname imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer” denildi.

Rus medyası, Putin’in Şoygu’nun yerine eski Başbakan Yardımcısı Belousov’u önerdiğini duyurdu.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

ABD, Ukrayna’ya 400 milyon dolarlık silah yardım paketini duyurdu

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya yapılacak 400 milyon dolarlık yeni silah ve teçhizat paketini açıkladı.

Şara Zehra ÖZBEY
ABD Dışişleri Bakanlığı dün Ukrayna’ya 400 milyon dolarlık yeni silah ve teçhizat paketi duyurdu. Yapılan açıklamada yeni paketin içerisinde, Patriot hava savunma sistemleri ile karadan havaya füze sistemleri, Stinger uçaksavar sistemleri, yüksek mobiliteli topçu roket sistemleri, zırhlı araçlar, tank ve silah mühimmatı ile çok sayıda askeri teçhizatın yer aldığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken yapılacak silah yardımı ile ilgili , “Bugün ABD, Ukrayna’nın cesur halkını desteklemek için 400 milyon dolarlık silah ve teçhizat paketini duyurdu. ABD, Rusya’nın saldırganlığına karşı mücadelede Ukrayna’nın yanında olmayı sürdürecek” dedi.

“ABD, UKRAYNA’YI DESTEKLEME KONUSUNDA LİDER KONUMDA”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yeni açıklanan paket ile ilgili teşekkürlerini dile getirerek, “Joe Biden’a minnettarım. Bu zamanında ve hayati önem taşıyan ABD yardımı, sivil hayatların kurtarılmasına ve ön saflardaki Ukraynalı savaşçıların güçlendirilmesine yardımcı olacak. Bu aynı zamanda şehirlerimizi ve topluluklarımızı Rusya’nın Ukrayna’nın kritik altyapı ve enerji tesislerine yönelik devam eden hava terör saldırılarına karşı daha iyi korumamıza da olanak tanıyacak. ABD, Ukrayna’yı destekleme konusundaki liderlik rolünü sürdürüyor ve bu, tarihi bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Fahrettin Altun: Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis pazartesi günü ülkemize ziyaret gerçekleştirecek

Türk-Yunan Medya Akademisi Forumu’nda konuşan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis, iki gün sonra 13 Mayıs pazartesi günü ülkemize gerçekleştireceği ziyaretinde yine ikili ilişkilerimizin güçlendirmesi açısından son derece önemli olduğunu ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kübra SONKAYA – Özenç KILIÇ
İSTANBUL-Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul’da düzenlenen ‘Türk-Yunan Medya ve Akademi Forumu’nda konuştu.

Altun ‘’Türkiye ve Yunanistan ilişkileri her şeyden önce bir komşuluk ilişkisidir. Ve bu iki ülkenin coğrafi yakınlığına bağlı olarak şekillenir. Bununla birlikte bu iki ülke jeopolitik anlamda dünyanın en çetin bölgelerinden birinde konumlanmış durumdadır. Türkiye ve Yunanistan’ı bir araya getiren coğrafi yakınlık ve her ikisinin birden muhatap olduğu jeopolitik zorluklar, meydan okumalar, iki ülke ilişkilerini ele alırken bizlerin hiç kuşkusuz sıklıkla referans verdiğimiz unsurlardır. Bununla birlikte Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde dikkate değer bir başka husus daha vardır o da Türkiye ve Yunanistan arasındaki tarihsel kültürel toplumsal bağlardır, müşterek ve derin bağlardan bahsediyoruz.’’ dedi.

‘’BAĞLARIN NE DENLİ GÜÇLÜ OLDUĞUNU ACI TECRÜBELERLE GÖRDÜK’’

İletişim Başkanı Altun, 6 Şubat depremleri ve Yunanistan’da meydana gelen orman yangınları esnasında geliştirilen dayanışma ruhuna dikkat çekti. Altun ‘’Bu bağların ne denli güçlü olduğunu yakın bir zamanda yaşadığımız acı tecrübelerde hep birlikte gördük. Gerek Türkiye’de yaşadığımız 6 Şubat depremleri sürecinde, gerekse Yunanistan’da meydana gelen büyük orman yangınları esnasında ülkelerimizin karşılıklı olarak sergiledikleri dayanışma ruhu, bu yakınlığın somut bir nişanesi oldu. Türkiye ve Yunanistan arasındaki bir dostluk ve dayanışma iradesi, diplomatik girişimler ile hiç kuşkusuz daha da geliştirilmesi, daha da ileriye taşınması gereken bir kazanımdır. Öyle inanıyorum ki Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı olarak sergilenecek samimi gayretler, sadece ülkelerimize de kazandırmayacaktır. Aynı zamanda bölgemize barış istikrar ve refahın gelmesine de katkı sunacaktır. Böylelikle küresel barış istikrar ve güvenliğe de katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

‘’TAM ANLAMIYLA KÜRESEL BELİRSİZLİK ÇAĞINDA YAŞIYORUZ’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyaretine atıfta bulunan Altun, ‘’Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılı aralık ayının başındaki Atina ziyaretlerinde, Türkiye ve Yunanistan arasında tüm dünyaya örnek gösterilecek iş birliklerinin kurulmasının önemini vurgulamışlardır. İkili ve bölgesel faydalarının yanı sıra bu iş birliği girişimlerinin küresel anlamda da ne denli kıymetli ne denli anlamlı olduğunu, zannediyorum söylemeye bile gerek yok. Sadece 2020 yılından bu yana yaşadığımız krizlere dönüp bakalım. Pandemi, ekonomik krizler, gıda krizleri, tedarik zinciri krizleri, enerji krizleri, afetler vs… Yine bunlara eklenen Rusya ve Ukrayna Savaşı, yine 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’de fütursuzca sürdürdüğü ve sadece Orta Doğu‘yu değil tüm dünya barışını tehdit eden saldırıları… Bugün bütün bunları göz önünde bulundurduğumuza şunu açık ve net bir şekilde söylememiz gerekir ki, biz tam anlamıyla bir küresel belirsizlik çağında yaşıyoruz.’’

‘’SAYIN ERDOĞAN VE MİÇOTAKİS’İN İLİŞKİLERİ ÇOK ÖNEMLİ’’

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in iki gün sonra Türkiye’ye geleceğini belirten Altun, ‘’Kıymetli misafirler, yedi yıl sonra ilk kez 7 Aralık 2023 tarihinde Atina’da gerçekleştirilen 5. Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısıyla iki ülke bu potansiyellerden faydalanma iradesini, bizzat liderler düzeyinde ortaya koymuştur. Orada imzalanan 15 farklı iş birliği anlaşması ve Atina bildirgesi, bu gerçeğin en önemli göstergesidir. Yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis, ortaya koydukları mevcut sorunlarımızın yapıcı diyalog, iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturulması yönündeki irade de çok önemli bir unsurdur. 2021 yılından itibaren başlatılan pozitif gündem girişimi, karşılıklı ziyaretlerle, iş birliği anlaşmalarıyla ve bugün düzenlediğimiz panel gibi organizasyonlarla kökleşmekte, kurumsallaşmaktadır. Bu bizim için büyük bir memnuniyet vesilesidir. Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis, iki gün sonra 13 Mayıs pazartesi günü ülkemize gerçekleştireceği ziyaretinde yine ikili ilişkilerimizin güçlendirmesi açısından son derece önemli olduğunu ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.