Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Pamuk fiyatlarıyla ilgili tahmin yapan yapay zeka destekli uygulama geliştirildi

Kahramanmaraş’taki Nazar Tekstil ile Hey Teknoloji, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pamuk borsasını yüzde 0.56’lık bir sapma ile tahmin edebilen zeka destekli cotcast.ai uygulamasını geliştirdi. TÜBİTAK destekli uygulamanın kurucu ortaklarından Emre Balduk, dünyadaki pamuk fiyatlarını etkileyen 580 parametreyi uygulamaya yüklediklerini ve yapay zekanın bu parametrelerle borsayı tahmin ettiğini belirterek “Burada hata oranımız da binde 5.6 seviyesinde, yani yüzde 0.56 seviyesinde. Bunun gayet başarılı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ömer KOÇ
KAHRAMANMARAŞ-1960’lı yıllarda pamuk ticareti ve çırçırçılık ile ticaret adım atan, 90’lı yıllarda da iplik üretimine geçen Nazar Tekstil, tekstilin ham maddesi olan pamukta risk ve maliyet analizini yapmak amacıyla Hey Teknoloji firması ile bir uygulama geliştirdi. Teknolojinin son noktası olan yapay zekanın kullanıldığı cotcast.ai uygulaması, ABD’deki pamuk borsasının hangi fiyattan kapanacağını tahmin ediyor.

Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve cotcast.ai kurucu ortağı Emre Balduk, pamuk fiyatlarının petrol, gümüş gibi yurtdışındaki borsada belirlendiğini ve borsadaki ani düşüş ve yükselişlerin sanayici tarafından takip edildiğini söyledi. Bu nedenle sanayiciye ve satıcıya yol gösterecek bir uygulamayı geliştirme adına yola çıktıklarını belirten Balduk, “Aslında projemiz bir ihtiyaçtan doğdu. Bizim asıl aile işimiz Nazar Tekstil firması olarak pamuk ipliği üretimi yapıyoruz Kahramanmaraş’ta. Pamuk fiyatları da aynı petrol, altın, gümüş gibi yurt dışında belirleniyor.

Aslında biz ihtiyaçtan yola çıktık. Pamuk fiyatları çok dalgalı bir süre sahip. Sanayici olarak üretim yaptığımız için olası ani yükseliş ve ani düşüşleri takip etmemiz gerekiyor. Aslında buradaki ihtiyaçtan doğan bir proje. Biz bu projeyi TÜBİTAK projesi olarak geliştirdik. Fikir bizden çıktı, ortağımız Ertuğrul Kazancı ile birlikte gerçekleştirdik. Yapay zeka kullanarak pamukla ilgili parametreleri belirledik, yaklaşık 580 parametre var fiyatları etkilediğini düşündüğümüz. Bu parametreleri bir veri tabanında birleştirdikten sonra yapay zeka teknolojisi kullanarak önümüzdeki 5 gün içerisinde gerçekleşecek kapanış fiyatlarını tahminliyoruz. Bu parametreleri insan eliyle hesaplamak, aralarındaki ilişkiyi matematiksel olarak hesaplamak maalesef mümkün değil. Dolayısıyla yapay zeka teknolojileri de burada devreye giriyor. Belirli parametreler arasındaki etkileşimi hesaplayarak bir tahmin çıktısı veriyor” diye konuştu.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Bakan Işıkhan: İstihdam sayımızı 32,6 milyon kişi ile rekor seviyeye çıkardık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Nisan 2024 dönemi itibarıyla istihdam sayımızı 32,6 milyon kişi ile rekor seviyeye çıkardık. Yine aynı dönemde istihdam oranını yüzde 49,5’e, iş gücüne katılım oranını ise yüzde 54,2’ye yükselttik” dedi.

Gizem ÇORLU- Muhammet BAYRAM
ANKARA-Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında hazırlanan ‘Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Sağlanan Teşvikler ve Öğrencilere Yönelik Devlet Katkıları’ temalı iş birliği protokolü için Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde imza töreni düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da katıldığı törende, Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Samet Güneş, iki bakanlık arasındaki protokolü imzaladı.

‘İSTİHDAM ODAKLI BÜYÜME İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Törende konuşan Bakan Işıkhan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki ve teknik eğitim alanındaki çalışmalarına katkı sunmanın gayreti içinde olduklarını belirterek, “Mesleki ve teknik eğitim; sürdürülebilir kalkınma, rekabetçi iş gücü piyasası oluşturma ve gençlerimizi geleceğe hazırlama noktasında büyük bir öneme sahiptir. Bu alanda, Milli Eğitim Bakanlığı’mızla koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hepinizin bildiği üzere, Nisan 2024 dönemi itibarıyla istihdam sayımızı 32,6 milyon kişi ile rekor seviyeye çıkardık. Yine aynı dönemde istihdam oranını yüzde 49,5’e, iş gücüne katılım oranını ise yüzde 54,2’ye yükselttik. İstihdam odaklı büyümenin sağlanması ve vatandaşlarımıza iş imkanı sunulması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu rakamlara ulaşmak için iş gücü piyasamızın değişen ihtiyaç ve taleplerini yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın istihdama katılması noktasında gereken mevzuat değişikliklerini ve destek modellerimizi hızlıca devreye alıyoruz” dedi.

‘ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA CEP HARÇLIĞI VERİYORUZ’

Özellikle işverenlerin ara eleman ihtiyaçlarını çözmek için önemli adımlar attıklarını vurgulayan Bakan Işıkhan, “İş arayanlarımızın mesleki ve teknik eğitimi noktasında önemli faaliyetler yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak, iş birliği çalışmalarımızı her geçen gün çeşitlendirerek artırıyoruz. Bu iş birliği sayesinde; mesleki ve teknik eğitim alanında daha etkili, verimli ve sağlıklı uygulamalar geliştireceğimize inanıyorum. Bu kapsamda kurmuş olduğumuz çalışma komisyonu tarafından ilk etapta 7 meslek alanı belirlenmiş ve bu alanlarda eşleştirme çalışması tamamlanmıştır. Bu alanlar; elektrik-elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme ve gemi yapımı alanlarıdır. Bu alanlarla ilgili 537 meslek tespit edilmiş ve eşleştirmeleri yapılmıştır. İnşallah önümüzdeki dönemde diğer meslek alanlarına ilişkin eşleştirme çalışmalarını da yine komisyonumuz vasıtasıyla tamamlamış olacağız. Bu eşleştirmeleri esas alarak; meslek liselerini tamamladıktan sonra mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programı’na katılan gençlerimize asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı veriyoruz. Bu uygulama, mezunlarımızın kendi alanlarında iş hayatına katılmaları ve daha kolay iş bulabilmeleri noktasında önemli bir destektir” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Işıkhan: 691 bin 55 vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik

Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) Ocak-Haziran 2024 döneminde 691 bin 55 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiğini açıkladı.

GİZEM ÇORLU
ANKARA-Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İŞKUR’un hazırladığı ve 2024’ün ilk yarısında hizmetlerimize ilişkin verileri içeren Haziran ayı İstatistik Bülteni yayımlandı. 2024 yılı Ocak-Haziran ayları arasında 691 bin 55 vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik. Bu oranda geçen yıla göre yüzde 18,3 artış kaydettik. İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında 1 milyon 510 bin 527 bireysel görüşme gerçekleştirdik. 445 bin 957 iş yeri ziyareti yaptık. İstihdam odaklı büyümenin sağlanması ve vatandaşlarımıza iş imkanı sunulması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Aylık en yüksek reel getiri mevduat faizinde gerçekleşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziranda aylık en yüksek reel getirinin mevduat faizinde (brüt) gerçekleştiğini açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Haziran 2024 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre; aylık en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,62 oranlarıyla mevduat faizi (brüt) oldu. Yİ-ÜFE ile devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,87 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 0,37, euro yüzde 0,77, BIST 100 endeksi yüzde 1,41 ve külçe altın yüzde 1,53 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS yüzde 0,61 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 0,63, euro yüzde 1,02, BIST 100 endeksi yüzde 1,66 ve külçe altın yüzde 1,78 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

BIST 100 endeksi, 3 aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile yüzde 8,73, TÜFE ile yüzde 7,41 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde euro Yİ-ÜFE ile yüzde 5,98, TÜFE ile yüzde 7,12 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. 6 aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,35, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,59 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 10,89, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,63 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK EN YÜKSEK GETİRİ BIST 100 ENDEKSİNDE

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile yüzde 28,18, TÜFE ile yüzde 12,12 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından külçe altın yüzde 11,42 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 6,65, euro yüzde 7,12, mevduat faizi (brüt) yüzde 19,55 ve DİBS yüzde 39,45 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 2,55, dolar yüzde 18,35, euro yüzde 18,76, mevduat faizi (brüt) yüzde 29,63 ve DİBS yüzde 47,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. (DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.