Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya sağlanan uzun menzilli silahların Rus topraklarında kullanılmasına ilişkin var olan kısıtlamalar ve bu kısıtlamalarının kaldırılması konusunu değerlendirdi. Putin, bu silahların kullanımında Avrupa Birliği (AB) ve ABD uydularının rol oynayacağını, bunun NATO’nun doğrudan savaşa dahil olması anlamına geleceğini vurguladı.
VAHDET AYAZ Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın halihazırda Rus topraklarında insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılar düzenlediğine dikkat çekerek, “Gördüğümüz şey kavramları ikame etme çabasıdır. Çünkü mesele Kiev rejiminin Rusya topraklarındaki hedefleri vurmasına izin verilip verilmemesi meselesi değildir. Kiev rejimi halihazırda insansız hava araçları ve diğer araçları kullanarak saldırılar düzenliyor. Ancak Batı yapımı uzun menzilli hassas silahlar kullanmak tamamen farklı bir hikaye. Gerçek şu ki Ukrayna ordusu Batı tarafından tedarik edilen son teknoloji ürünü yüksek hassasiyetli uzun menzilli sistemleri kullanma kapasitesine sahip değildir. Bunu yapamazlar. Bu silahların, Ukrayna’nın sahip olmadığı uydulardan gelen istihbarat verileri olmadan kullanılması mümkün değildir. Bu da ancak Avrupa Birliği uyduları ya da ABD uyduları, genel olarak NATO uyduları kullanılarak yapılabilir” dedi.
‘NATO VE ABD’NİN RUSYA İLE SAVAŞ HALİNDE OLDUĞU ANLAMINA GELİR’
Putin, ayrıca Ukraynalı askerlerin bu görevleri yerine getiremeyeceğini, NATO askerlerinin bu kabiliyetlere sahip olduğunu vurgulayarak, “İkinci nokta, belki de en önemlisi, hatta kilit nokta, bu füze sistemlerine sadece NATO askeri personelinin uçuş görevi verebilmesidir. Ukraynalı askerler bunu yapamaz. Dolayısıyla mesele Ukrayna rejiminin Rusya’yı bu silahlarla vurmasına izin verip vermeme meselesi değildir. Mesele NATO ülkelerinin askeri çatışmaya doğrudan müdahil olup olmamasına karar vermektir. Eğer bu karar verilirse, bu doğrudan müdahil olmaktan başka bir anlama gelmeyecektir. NATO ülkelerinin, ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’daki savaşın tarafları olduğu anlamına gelecektir. Bu onların çatışmaya doğrudan müdahil olmaları anlamına gelecek ve çatışmanın özünü, doğasını dramatik bir şekilde değiştirecektir” ifadelerini kullandı.
Putin, bu durumda NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına geleceğini belirterek, “Bu, NATO ülkelerinin, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecektir. Eğer durum buysa, çatışmanın özündeki değişikliği göz önünde bulundurarak, bize yönelecek tehditler karşısında uygun kararlar alacağız” diye konuştu.(DHA)
Tuğçe AKKAŞ Macaristan Başbakanı Viktor Orban Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne (AB) katılması gerektiğini ancak AB içinde diğer adayların kabulü konusunda fikir birliğinin bulunmadığını belirtti.
Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılımının hızlandırılması gerektiğini ifade eden Orban, “Onları ekonomik, jeopolitik ve güvenlik alanında entegre etmek Avrupa için önemli bir konudur” dedi.
Sırbistan’ın AB’ye katılımının önemine değinen Viktor Orban, “Sırbistan AB üyesi olmadığı sürece Balkanlar istikrarsız bir bölge olarak kalacaktır” diye konuştu.(DHA)
BM: İsrail saldırılarında Lübnan’daki 3 Filistin mülteci kampı etkilendi
BM, İsrail saldırılarında Lübnan‘daki 3 Filistin mülteci kampının etkilendiğini bildirdi.
İSVİÇRE-Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail‘in Lübnan‘a düzenlediği hava saldırılarında Filistinli mültecilere ait 3 kampın etkilendiğini açıkladı.
UNRWA, İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında etkilenen Filistin mülteci kamplarının Sayda, Sur ve Trablusşam kentleri civarında olduğunu duyurdu. Güvenlik riski nedeniyle Sur’daki UNRWA çalışanlarının yerinden olduğu ve bu nedenle kentteki faaliyetlerin büyük kısmının geçici olarak durdurulduğu ifade edildi.
UNRWA’nın İsrail saldırıları sonrası Lübnan’da 11 sığınma merkezi açtığı ve bu merkezlerden üçünün tam kapasiteye ulaştığı belirtildi.
BM‘ye göre, Lübnan’da 200 binden fazla Filistinli mülteci bulunuyor.(DHA)
Interpol, kimlikleri belirlenemeyen 46 kadın cinayeti için kamuoyuna çağrıda bulundu
Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), kamuoyuna kimlikleri tespit edilemeyen 46 kadın cinayetinin açığa çıkartılması amacıyla iş birliği çağrısında bulundu. Açıklamada, kadınların uluslararası düzeydeki bir dizi cinayet ve insan ticareti vakasıyla bağlantılı olduğu belirtildi.
Şara Zehra ÖZBEY Interpol yıllar önce Avrupa genelinde öldürülen 46 kimliği belirsiz kadın cinayetinin çözülmesi için kamuoyundan yardım istedi. Açıklamada, “Bu çağrı, faili meçhul vakaların çözülmesinde halkın katılımının ve uluslararası iş birliğinin önemini vurgulamaktadır. Bu sayede daha fazla kadının kimliğinin belirlenebilmesi ve cinayetin tespit edilmesi halinde adaletin yerini bulması için önemli ipuçlarının elde edilebileceğine dair umut vermektedir” denildi.
Interpol, ‘Kimliğimi Tespit Et Operasyonu’ internet sitesi aracılığı ile kimliği belirlenen kadınlar hakkında bilgi alınabileceğini vurgulayarak, “Kimliğimi Tespit Et kampanyasındaki amacımız çok basit. Ölen kadınların kimliklerini tespit etmek, ailelere cevap vermek ve mağdurlara adalet sağlamak istiyoruz. Ancak bunu tek başımıza yapamayız. Bu nedenle bu çabamızda bize katılmaları için halka çağrıda bulunuyoruz. Onların yardımı fark yaratabilir. En küçük bir bilgi bile bu faili meçhul vakaların çözülmesinde hayati önem taşıyabilir. İster bir anı, ister bir ihbar ya da paylaşılan bir hikaye olsun, en küçük ayrıntı gerçeğin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Halk, bir ismin, bir geçmişin kilidini açmanın ve gecikmiş adaleti sağlamanın anahtarı olabilir” ifadeleri kullanıldı.(DHA)