Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Eğitim

YÖK’ten öğrencilere ‘siber suçlar’ uyarısı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), banka hesaplarının yasa dışı amaçlarla kullanılması halinde karşılaşabilecekleri tehlikeler konusunda öğrencileri bilgilendirmek amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile yaptığı iş birliği kapsamında üniversitelere uyarı afişleri gönderdi.

ANKARA-MASAK tarafından hazırlanan afişlerde öğrencilere, ‘Gelecek hesaplarınızı yakmayın. Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın’ uyarısı yapılıyor.

‘GELEN İÇERİKLERİ ÖNCE KAYNAĞINDAN TEYİT EDİN’

Öte yandan YÖK; üniversite öğrencilerinin maruz kalabileceği siber suçlara yönelik Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinden görüş alarak tavsiye ve uyarı videosu yayımladı. Uzmanlar, özellikle, ‘oltalama (phishing) saldırılar’ ve öğrencilerin banka hesaplarının para karşılığında başkaları tarafından kötü niyetle kullandırılmaması hususlarına dikkat çekti. Öğrencilere, yabancı veya bildikleri kişi ve kurumlardan SMS ya da mail yoluyla gönderilen linklere, direkt olarak tıklanmamasını öneren uzmanlar, gelen içeriklerin önce kaynağının teyit edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘KİŞİSEL BİLGİLERİ 3’ÜNCÜ KİŞİLERLE PAYLAŞMAYIN’

YÖK’ün sosyal medya hesaplarından paylaşmak üzere hazırladığı videoda, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aydos, okul sistemlerinde, online bankacılıkta veya alışveriş yapılan yerlerde bağlanılan siteler için en az iki aşamalı güvenlik önlemi alınmasının önemine işaret ederek, “Kişisel bilgilerimizi asla ve asla 3’üncü kişilerle paylaşmamamız gerekiyor, T.C. kimlik numaralarımızı asla vermememiz gerekiyor” dedi. Aydos, bazı üniversite öğrencilerinin bilgisayarlarını alarak kafelerde çalışma alışkanlıkları olduğunu belirterek, öğrencilerin hassas işlemlerini bu tarz ortamlarda yapmamaları gerektiğini vurguladı.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Eğitim

ÖSYM Başkanı Ersoy: Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak

2025-KPSS A Grubu(Genel Yetenek-Genel Kültür) uygulaması 7 Eylül’de, 2025-KPSS A Grubu Alan Bilgisi testleri ise 13-14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. (DHA)

Okumaya devam et

Eğitim

LGS kapsamındaki merkezi sınav 15 Haziran’da yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın 15 Haziran 2025’te yapılacağını açıkladı.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “2024-2025 eğitim öğretim yılı sonunda sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav tarihi belli oldu. Buna göre, LGS kapsamındaki sınav, 15 Haziran 2025’te yapılacak. 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik LGS kapsamındaki merkezi sınavda tüm sorular 8’inci sınıf ders kitapları öğretim programlarında yer alan konu ve kazanımlar esas alınarak hazırlanacak ve geçen yıl yapılan sınavdan farklı bir uygulama olmayacak. 2024-2025 eğitim öğretim yılı dönemi, 20 Haziran 2025 Cuma tamamlanacak” denildi.(DHA)

Okumaya devam et

Eğitim

MEB: Ortak sınavların soru ve cevapları yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 30-31 Ekim’de yurt genelinde ortak yapılan 6’ncı sınıf Türkçe, 10’uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı, 6’ncı sınıf matematik ve 10’uncu sınıf matematik sınavlarının soru ve cevaplarının yayımlandığını açıkladı.

Ruken KADIOĞLU
ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “2024-2025 eğitim öğretim yılının 1’inci dönem birinci yazılı sınavları, 6’ncı Sınıf Türkçe ile 10’uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı dersleri için 30 Ekim 2024 Çarşamba günü; 6’ncı sınıf matematik ile 10’uncu sınıf matematik dersleri için 31 Ekim 2024 Perşembe günü ülke genelinde ortak yazılı şeklinde yapıldı. Sınavlarda 6’ncı sınıf Türkçe dersinde 7, 6’ncı sınıf matematik dersinde 7, 10’uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı dersinde 8 ve 10’uncu sınıf matematik dersi 7 adet açık uçlu ve kısa cevaplı soru kullanıldı. Böylece ilk defa ülke geneli ortak yazılı sınavlarda tamamen açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanıldı. Öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla yapılan ülke geneli ortak sınavlarda kullanılan açık uçlu sorularda, öğrenciler cevapları kendi cümleleriyle yazdı. Sınavlar, sabahçı ve öğlenci öğrenciler için ayrı oturumlarda gerçekleştirildi. Sabah ve öğle oturumlarında birbirine denk olan farklı sorular kullanıldı. Oturumlar bir ders süresi olan 40 dakika ile sınırlandırıldı. Oturumların ülke genelinde aynı saatte başlatılması ve sonlandırılması sağlandı” ifadelerine yer verildi.

‘SONUÇLAR E-OKUL SİSTEMİNE İŞLENECEK’

Sınavların değerlendirme işlemlerinin 6’ncı sınıf matematik dersi için bağımsız 2 puanlayıcı tarafından il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılacağı belirtilerek, “Matematik dersi 6’ncı sınıf ortak yazılı sınav sonuçları, ‘ortakyazilisinav.meb.gov.tr’ adresinde okul müdürlüklerinin erişimine açılacak ve alan öğretmenlerince e-Okul sistemine işlenecek. 6’ncı sınıf Türkçe, 10’uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 10’uncu sınıf matematik derslerinin değerlendirilmesi ise eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri veya ilgili dersin öğretmenlerince yapılacak. Bu derslere ait sınav sonuçları da ilgili dersin öğretmenlerince e-Okul sistemine işlenecek ve öğrencilere bildirilecek” denildi. Ülke geneli ortak sınav soru ve cevaplarına bakanlığın web sitesinden erişilebiliyor.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.