Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Emine Erdoğan: “Teknolojik ilerlemeyle eş zamanlı olarak manevi ilerleme sağlayamıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Yaşadığımız dünya, gittikçe bencilleşen, tüketmeyi bir alışkanlık haline getiren insan kalabalıklarıyla dolu maalesef. Sanayi devrimi dediğimiz şey, tabiata olduğu kadar insanın manevi tabiatına da büyük zararlar verdi. Teknolojik ilerlemeyle eş zamanlı olarak manevi ilerleme sağlayamıyoruz” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Vakıf Haftası kapsamında ’Merhametin Kuş Dili’ temasıyla düzenlenen Vakıf İnsan Ödülleri programına katıldı.

“İşte bu medeniyet karnesi, dünyanın son gününe kadar, tüm insanlığın açıp okuması gereken bir kitaptır”


Türkiye’nin geçmişten gelen bir anlayışla ihtiyaç sahibi coğrafyalarda yaşananlara kayıtsız kalmadığını belirten Emine Erdoğan, “Biz bugüne, ecdadımızın açtığı, uzun bir medeniyet yolunu yürüyerek geldik. Nice hayırlı işten arda kalan ayak izlerini takip ettik. Başkasının derdini, kalbinin heybesinde taşımak bu milleti yormuyor. Bunu, dünyanın tüm sorunlarına el uzatarak bugün de gösteriyoruz. Göçmenlere, Afrika’ya, sel felaketlerine hep bu saikle el uzatıyoruz. Çünkü bize miras kalan, dünyayı her gün, sevgiyle yeniden imar etmenin sanatkarlığıdır. İşte bu medeniyet karnesi, dünyanın son gününe kadar, tüm insanlığın açıp okuması gereken bir kitaptır. Ecdadımız, hayata ve varlığa bambaşka bir tasavvurunun penceresinden baktı” dedi.

“Hayırlarda yarışın ayeti, yaşam kültürünün ana prensibidir”


Emine Erdoğan, tarihte tüm canlıları kapsayan iyilik örneklerine rastlamanın mümkün olduğunu belirterek, “Karşılıksız iyilik ifadesini, bir temenniden çıkarıp gerçek kılan, işte bu prensiptir. Dayanışmak; yaşlıyı, yetimi, yolcuyu, hastayı, darda olanı, hülasa, insan kardeşini emanet saymak Anadolu’nun ruhudur. İnsanımız, iyiliği adeta tohum gibi her yere serpmiştir. Tabii, bu iyilik sadece insanlar arasında sınırlı kalmamış. Doğa ve hayvanlar için de büyük bir özveriyle hayırlı işler yapılmıştır. İşte, bunun adı, insanın bürünebileceği en güzel hâl olan merhamettir. Merhamet, bir yanıyla da insanın kendini bulma yolculuğudur” diye konuştu.

“Teknolojik ilerlemeyle eş zamanlı olarak manevi ilerleme sağlayamıyoruz”


Erdoğan, “Yaşadığımız dünya, gittikçe bencilleşen, tüketmeyi bir alışkanlık haline getiren insan kalabalıklarıyla dolu maalesef. Sanayi devrimi dediğimiz şey, tabiata olduğu kadar insanın manevi tabiatına da büyük zararlar verdi. Teknolojik ilerlemeyle eş zamanlı olarak manevi ilerleme sağlayamıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu salgın döneminde, vakıfları meydana getiren vicdana ve anlayışa ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu daha iyi anlıyoruz. Neyse ki topraklarımızda, yardımlaşma ve dayanışma duygusu hala dipdiri.Denizlerimiz hâlâ, yapılıp atılmış iyiliklerle dolu” ifadelerini kullandı.
Vakıfların üstlendiği önemli görevler olduğuna dikkat çeken Emine Erdoğan, “Tarihimizdeki vakıfları saymakla bitiremeyecek olmamız, ne büyük bir gurur. İnce fikrin, yüce gönüllüğün ve merhamet lisanının vardığı mertebelere insan hayret ediyor, değil mi? Şimdi bize düşen bu vicdanı yeniden ayağa kaldırmaktır. Şunu unutmayalım ki nasıl toprak erozyona uğruyorsa, değerlerimizde zamanın erozyonuna uğruyor. Bugün infak etmenin, ancak zengin olana mahsus bir şey olduğunu düşünüyoruz. Halbuki vakıf anlayışına göre paylaşmanın, bölüşmenin, biri bin yapan bereketi vardır. Bildiğiniz gibi dünyanın olağanüstü sayılan yapıtları, dünyanın harikaları olarak anılıyor. Bunların arasında, görkemiyle insanı şaşırtan, heykeller, tapınaklar, anıtlar var. Oysa dünyanın gelmiş geçmiş en muhteşem yapıtı, sadaka taşlarıdır. Onlar karşılıksız iyiliğin var olabileceğinin en somut örnekleridir. Bu ispattan daha harika ne olabilir? Merhamet duygusunun yerleşmediği kalp, ilelebet kan pompalayan bir organ olmaktan ileri gidemez” dedi.

“2021 yılı için ise bu ödenek 160 milyon liraya çıkarılmıştır”


Vakıflar Genel Müdürlüğünün Osmanlı coğrafyasındaki 60 bin mazbut vakfın temsilcisi olduğunu belirten Bakan Ersoy, ”Eğitim, hasta tedavileri, gıda yardımları gibi insani ihtiyaç ve zaruretlerin giderilmesi yolunda gerek kendi vatandaşlarımıza gerek sınırlarımızın ötesinde muhtaç durumda olan insanlara merhamet elimizi uzatmaktayız. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce bu kapsamdaki hayır hizmetlerinde 2020 yılında 137 milyon lira bütçe ödeneği harcanmıştır. 2021 yılı için ise bu ödenek 160 milyon liraya çıkarılmıştır” dedi.


“Bir yandan vakıf akarlarının etkin ve doğru kullanımını sağlarken bir yandan da binlerce vakıf eserini koruma ve yaşatma sorumluluğunu taşıyoruz” diyen Bakan Ersoy, ”Bu eserler vakıf fikrinin vücut bulmuş halleri; medeniyetimizin şefkat ve merhamet anlayışının, canlıya ve varlığa yaklaşımının şahitleridir. 2015 yılından başlayarak yurt içi ve yurt dışında 725 vakıf kültür varlığı restorasyon kapsamına alınmış, bu çalışmaların 597 tanesi tamamlanmıştır” diye konuştu.
İnsanın, vakıf anlayışının temel başlığını oluşturduğunu ifade eden Bakan Ersoy, “Şefkat ve merhamet duygusu tüm varlığı kuşatıp kol kanat germez ise insan varlığının bir anlamı olmayacağı gibi o varlığı sürdürmek de mümkün olmaz. Elbette sokağında, bahçesinde, parkında yaşayan hayvanlara şefkat ve merhamet elini uzatmayanların görmediği, bilmediği, varlığından haberdar olmadığı canlılar için endişelenmesini beklemiyoruz. Ancak kültürümüz ve inancımız gereği biz biliyoruz ki her yaşam kutsaldır, korunmalı ve özen gösterilmelidir. Bu yıl Vakıf Haftası temasının “Merhametin Kuş Dili” olması bu farkındalığın daha da yaygınlaşması ve kabul görmesi için atılmış değerli bir adımdır” açıklamasında bulundu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürdüğünü ifade eden Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise ”Tüm gayretimiz, çalışmamız kadim kurumumuzun menfaatini gözetmek ve vakıflar Genel Müdürlüğümüzü türlü mesnetsiz ithamlarla karşı karşıya bırakma çabalarını boşa çıkarmaktır. İnsanın aklı kadar edebi, Edebi kadar da ederi vardır” dedi.


Vakıf’ın yer yüzündeki her canlıya merhamet ve şefkat olduğunu belirten Ersoy, ”Bitkiler, hayvanlar, cansız maddeler dünyaya rahmet indirir. Biz 59 bin mazbut vakfın eşine, çocuğuna, torununa bırakmadığı malın emanetçisi olduğumuzun idraki içindeyiz. Bezmialem ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitelerimiz ile, Ortaöğretim ve yükseköğretim Öğrenci burslarımız, imaretlerimizle hayır hizmetlerimize devam ediyoruz. Sosyal devlet kavramında imaretlerin katkısının büyük olduğuna inanıyoruz. Bu emanetin duası ile bedduası ile muhatabının da biz olduğumuzu, Başında bulunduğumuz kurumun sorumluluğunun ve vebalinin ağır olduğunun şuurundayız. Vakıf kuran ecdadımızın öldükten sonra da amel defterlerinin kapanmamasına özen gösteriyor dünyayı merhamet ve şefkatle kuşatmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Programda yaptığı çalışmalarla Vakıf İnsan Ödülü’ne layık görülen isimlere ödülleri verildi. Programda çalışmalarıyla ödül alan Ünlü Sanatçı Haluk Levent de ödülünü Emine Erdoğan ve Bakan Mehmet Nuri Ersoy’dan aldı.
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Programa Emine Erdoğan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve davetliler katıldı.

Ekonomi

Palandöken : Bu zamlarla enflasyon düşmez

Daha emekli ve memur zamlı maaşlarını almadan, akaryakıt, elektrik, sigara ve birçok ürüne zam yapılması milleti çileden çıkardı

ZAFER BULUT
EKONOMİ SERVİSİ
-Yapılan zamlarla enflasyonun düşmesinin mümkün olmadığını dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son yapılan zamlarla enflasyonun düşmesini beklemek mümkün değil. Mevsimin yaz olması ama zamların peş peşe gelmesi ile hem tarla bitkilerinin hem de sebze meyve vs. gibi diğer ürünlerin düşmesini beklemek mümkün değil. Çünkü akaryakıta gelen zam var. Elektriğe gelen zam bildiğiniz üzere yüzde 38. Daha arkasından doğalgaz zamlarını ilave edince hizmet sektöründe fiyatların geri gelmesi mümkün değil” dedi.

“PİYASANIN GÜVEN ORTAMINA İHTİYACI VARKEN ZAM ÇÖZÜM DEĞİL”

Piyasaya güven ortamının gelebilmesi için zamların durdurulması gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyonun düşmesi için piyasalara bir güven verilmesi yani zam yapılmaması lazım. Hem hizmet sektöründe hem de zorunlu kullanılması gereken elektrik, doğal gaz akaryakıt zamları üst üste geldi. Kamyon gelecek neyle gelecek? Vatandaş otobüse binecek seyahat edecek ve dolayısıyla bu zamları siz de yapmayın demek mümkün olmayacak. Bunun için yapılması gereken evvela piyasalara güven vermek. Artık ekonomi düzeldi sinyali ile vatandaş ancak bu yapılan zamları aynı şekilde almış oldukları ücretlerle karşılaması da mümkün değil. Bildiğiniz üzere sigara ve alkollü içeceklere yapılan zamlar paket başına 10 TL’yi buluyor bir de ÖTV geliyor aynı şekilde bunlar ilave edildiğinde kullanılan diğer malzemelere de aynı şekilde intikal ediyor. Yani temel gıda maddesinden konfeksiyon sektörüne elektrik kullanacak ki üretim yapsın. Doğal gaz kullanacak ki üretim yapsın, akaryakıt kullanacak ki ürünün sevkiyatını yapsın” diye konuştu.

-“LOKOMOTİF ÜRÜNLERE YAPILAN ZAM VATANDAŞA 10 KAT YANSIYOR”

Üretimin artması ve temel girdi maliyetlerinde düşüş sağlanması gerektiğini belirten Palandöken, “Dolayısıyla zamları bir çare gibi görüp ekonominin düzelme noktasındaki sağlanan başarı bence bu sıkıntıdan daha büyük. Yapılması lazım gelen üretimin artışının sağlanması ve temel girdi maliyetlerinde düşüş sağlanması. Kiralardaki ve vergilerdeki adaletin tesis edilmesi bu açığı ancak kapatır yoksa günlük tüketilen ürünlere, günlük malzemelere zam yapmayla hepsini ilgilendirir. Biz çiklette 1 gramlık şeker var ama şekerin maliyetindeki 1 liralık lokomotif ürünlere yapılan zam vatandaşa 10 TL olarak geri dönüyor. Dolayısıyla tedbir olarak düşünülen, ekonominin düzelmesi için çabalar sıkıntı doğuruyor. Zamları durdurun artık” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Genel

İHH, bugüne kadar 800 bin Sudanlıya direkt olarak destek ulaştırdı

Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında yaşanan iç savaşın bir yılı aşkın süredir devam etmesi nedeniyle Sudan’da 11 milyondan fazla kişinin ülke içinde ve dışında farklı noktalara göç etmek zorunda kaldı. İç savaşın başladığı ilk günlerden itibaren insani yardım çalışmalarını sürdüren İHH, bugüne kadar 800 bin Sudanlıya direkt olarak destek ulaştırdı.

İSTANBUL-Vakfın, iç savaşın başladığı tarih olan 15 Nisan 2023’ten bu yana dağıtımını yaptığı yardım malzemeleri şu şekilde: “10 bin 977 adet gıda paketi, 183 bin 935 kg et, 12 bin 91 adet sıcak yemek, 500 bin litre su, 26 bin 522 adet kıyafet, 24 bin 751 adet battaniye, 82 bin 518 adet hijyen pedi, 98 bin 290 kg un, 24 bin 878 litre sıvı yağ, 33 bin 465 adet hasta ve çocuk bezi, 16 bin 165 adet terlik, 48 bin 777 paket ıslak mendil, 73 784 paket bulaşık deterjanı, 472 bin 494 paket makarna, 5 bin 760 adet konserve salça, 2 bin 400 kg nohut, 20 bin kg şeker, bin 190 adet ayakkabı, 2 adet tekerlekli sandalye, 8 adet bebek arabası, 505 kişiye nakdi yardım ve bin 210 adet ilaç.”

KURBAN BAYRAMI’NDA 450 BÜYÜKBAŞ KURBANLIK KESİLDİ

İHH, Kurban Bayramı çalışmaları kapsamında Sudan’da, iç savaşın devam ettiği bölgelerde pay dağıtımlarında bulundu. Vakıf tarafından, Hartum Eyaleti’nin Omdurman bölgesinde 250 büyükbaş, Güney Darfur’da 50 büyükbaş, Kuzey Darfur’da 10 büyükbaş, Doğu Darfur’da 90 büyükbaş ve Kessele’de ise 50 büyükbaş kurbanlığın kesimini yaparak savaş mağdurlarına ulaştırdı. Dağıtımlardan, 13 bin 350 aile istifade etti.

İHH’dan yapılan açıklamada Sudan’daki duruma ilişkin “Birleşmiş Milletler’in (BM) paylaştığı son raporlara göre, 7,3 milyonu ülke içinde olmak üzere toplam 11 milyondan fazla kişi yerinden edildi. Resmi rakamlara göre çatışmalar sebebiyle şu ana kadar 15 bin 500’den fazla sivil hayatını kaybetti, 30 binden fazla kişi ise yaralandı. Ancak edinilen bilgiler, vefat eden kişi sayısının çok daha yüksek olduğunu işaret ediyor. Ülkede insani yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısı, 14 milyonu çocuk olmak üzere 25 milyonu aştı. Sudan’da sağlık sistemi neredeyse tamamen çöktüğü için, kolera vakaları hızla artıyor. 18 milyona yakın kişi ise, akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Ülkedeki güvenlik sorunları, yağma olayları, yakıt sıkıntısı, bürokratik engeller ve şebeke sorunları ise insani yardımların ulaşmasının önündeki büyük engeller olarak göze çarpıyor. İç savaş sebebiyle ülkedeki eğitim de büyük oranda sekteye uğradı. Sudan’da, 19 milyondan fazla çocuk eğitime devam edemiyor. Bu sayı, ülkedeki üç çocuktan birinin eğitim alamaması anlamına geliyor. Savaşın bu şekilde devam etmesi durumunda ise, gelecek aylarda hiçbir çocuğun okula gidememesinden endişe ediliyor” ifadelerine yer verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

Komplonun şifresi MESED!

MİT devreye girdi, kirli provokasyonun altında PKK var

SURİYE – Esad ile normalleşme mesajlarının ardından Kayseri bahanesiyle Suriye’de patlak veren olayların arkasından 5 milyar dolarlık organizasyon çıktı.

Türkiye ve Suriye’deki provokasyonların altından güneyimizde teröristan hayali kuran PKK’nın parmağı çıktı.

Suriye’de Türkiye’ye karşı başkaldırı niteliği taşıyan olayların ilk kıvılcımı Afrin’de baş gösterdi. Olaylar, PKK bölgesinden yönetildi. Rejim bölgesi ve Avrupa üzerinden de sahte videolarla ateşin yayılması için destek verildi.

Edinilen bilgiye göre; X, Telegram, Signal ve WhatsApp’tan körüklenen tahriklere 55 bin kişilik Suriye Millî Ordusu (SMO) bünyesinden 500 kadar muhalif dâhil oldu. Azez, Afrin, el-Bab, Cerablus ve Mare gibi merkezlerle birlikte tüm katılımın 3 bini aşmadığı öğrenildi. Saha kaynakları tüm olayları yöneten 150-200 kişilik bir çekirdek ekibin olduğunu kaydediyor. Bölgede yüzleri maskeli kişilerin kontrol noktalarına takılmadan motosikletlerle tahriklere katıldığı tespit edildi. Azez ve Afrin’de Asef et-Şimal etkin rol oynarken Hamza Tümeni’ne bağlı Ebu Malik Deri Grubu da Türk noktalarına saldıran silahlı unsur oldu. El-Bab, Cerablus, Mare, Çobanbey gibi merkezlerde Ahrar Sufan, Ahrar Şarkiya gibi SMO bileşeni yapılara mensup silahlı unsurların kullanıldığı tespit edildi.

Şurtat Askeri denilen Askerî Polis birimi olayların yatışmasında etkin görev yaparken MİT, krizin aşılmasında olağanüstü gayret sarf etti. Güvenlik kurumları, bayrak yakma, Türk araçlarına saldırı, Türk askerî üslerini kuşatma ve hastane, belediye, postane, elektrik gibi hizmet kurumlarını basma gibi eylemlerin faillerinin peşine düştü. Bölge dışı görüşme ağları izlemeye alındı. Çalışmalarda özellikle PKK bölgesi ile iletişim yoğunluğu dikkat çekti. PKK terör örgütü, Türkiye ve Suriye-muhalif bölgelerden çıkacak tüm Suriyelilere kapılarının açık olduğunu duyurdu.

Ulaşılan özel bilgi, olayların tırmanmasında yaklaşan PKK korsan seçimleri ve hâlihazırda 5 milyondan fazla insanın yaşadığı bölgeye yapılan uluslararası yardımları PKK’ya kaydırma planının olduğu yönünde. PKK ve destekçilerinin hesabı, New York’ta bulunan ve bölgeye ayrılan fonları yöneten BM destekli kuruluşun yıllık 5 milyar doları bulan yardımlarını PKK’ya aktarmak. Plan çerçevesinde özgür bölgelerde yaşayan Arap-Türkmen ve Kürtlerle ittifak yapmayı hedefleyen terör cephesi, SDG örneğinde olduğu gibi “MESED” isimli bir de tabela yapı kurdu.

Bölge araştırmacılarından Ahmet Alhamle’ye göre “PKK kanadı Kayseri ve Suriye’de yaşanan provokasyonları korsan bölgede yapılacak seçimlere meşruiyet sağlamak ve uluslararası yardımlardan en büyük payı kapma amaçlı kullanmaya çalışıyor. Örgüt, nüfusu şişirilmiş göstermek için Suriye’nin tüm bölgelerinden mülteci toplamak istiyor. Sözde belediyeler, PKK yerel meclisleri ve silahlanma için 5 milyar dolar yardımı örgüte aktarmayı amaçlıyor.” PKK bölgesinden Esad şehirlerine tüm geçişlerin durdurulduğunu aktaran Alhamle, örgütün korsan seçime kadar kimsenin işgal koridorundan çıkmasına izin vermediğini anlattı.

MİT DEVREYE GİRDİ, SURİYE’DE GEREKEN YAPILDI

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin kontrol ettiği bölgelerde yaşanan saldırılar sonrasında MİT devreye girdi. Suriyeli yerel askerî yetkililer de devreye sokuldu. Gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dakika dakika bilgilendirildi. Güvenlik kaynakları “Millî İstihbarat Teşkilatı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Güçleri hem Türkiye içinde hem de Suriye’nin kuzeyinde eş güdüm hâlinde yaşanan olayları takip etmiş ve gerekli müdahaleleri yapmıştır. Türkiye’ye karşı faaliyet gösteren, Ankara’nın izlediği dış politikaya karşı düzeni bozmak isteyen ve provokatif eylemlerde bulunan kişiler ile olayları kızıştıranlar tek tek tespit edilerek yakalandı ve haklarında gerekli işlemler yapıldı” dedi.

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ: NORMALLEŞME ETKİLENMEZ

Türkiye-Suriye arasında karşılıklı sıcak mesajların verilmesinin ardından Kayseri ve Suriye’nin kuzeyinde eş zamanlı olarak patlak veren olaylar ‘normalleşme’ sürecine sabotaj olarak değerlendirilirken, uzmanlar diyalog sürecinin zarar görmeyeceğine dikkat çekti.

Türkiye Gazetesi’ne konuşan Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Mithat Işık, “Her iki devletin de lehine olan bir görüşmeyi liderler, sabotajlara boğun eğerek iptal etmez. Ortada bir problem var ve bunun çözülmesi gerekiyor. Bu görüşmeler şu anda Suriye’deki problemlerin ana kaynağını ortadan kaldırmaya yönelik olacak. İki ülke yönetimlerinin de soğukkanlılığını koruması gerekiyor. Ancak bir an önce şu anda Türkiye’de bulunan Suriyeli göçmenlerin en azından bir bölümünün güvenlikleri sağlanarak ülkelerine gönderilmesi şart” dedi. Işık, “Terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG, ABD’nin desteğiyle Suriye’nin parçalanmasının zemini hazırladı. Bu durum her Türkiye’nin de Suriye’nin de zararına. Ankara ve Şam işbirliği yapmak durumunda. Önümüzdeki dönemde teröre karşı ortak operasyonlar bile yapılabilir” diye konuştu.

Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Abdullah Ağar da her iki ülke arasında siyasi iradenin tecelli ettiğini belirterek, tarafların var olan sorunları birlikte çözmeye dair öncelikli olarak niyet, mutabakat, irade ve son olarak da bir etki ortaya koymaları gerektiğine işaret etti. Ağar şöyle konuştu: “Çözümsüz kalan Suriye meselesinin taraflar üzerinde yürütmüş olduğu pek çok risk var. Sonuçta Ankara ve Şam ne zamana kadar karşı karşıya duracak, birbirlerine düşmanlık edecek? Toprak bütünlüklerine, egemenliklerine, üniter yapılarına yönelmiş bir terör örgütünün kendi husumetleri yüzünden büyümesine daha ne kadar izin verecekler?” (Kaynak: Türkiye Gazetesi)

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ: NORMALLEŞME ETKİLENMEZ

Türkiye-Suriye arasında karşılıklı sıcak mesajların verilmesinin ardından Kayseri ve Suriye’nin kuzeyinde eş zamanlı olarak patlak veren olaylar ‘normalleşme’ sürecine sabotaj olarak değerlendirilirken, uzmanlar diyalog sürecinin zarar görmeyeceğine dikkat çekti.

Gazetemize konuşan Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Mithat Işık, “Her iki devletin de lehine olan bir görüşmeyi liderler, sabotajlara boğun eğerek iptal etmez. Ortada bir problem var ve bunun çözülmesi gerekiyor. Bu görüşmeler şu anda Suriye’deki problemlerin ana kaynağını ortadan kaldırmaya yönelik olacak. İki ülke yönetimlerinin de soğukkanlılığını koruması gerekiyor. Ancak bir an önce şu anda Türkiye’de bulunan Suriyeli göçmenlerin en azından bir bölümünün güvenlikleri sağlanarak ülkelerine gönderilmesi şart” dedi. Işık, “Terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG, ABD’nin desteğiyle Suriye’nin parçalanmasının zemini hazırladı. Bu durum her Türkiye’nin de Suriye’nin de zararına. Ankara ve Şam işbirliği yapmak durumunda. Önümüzdeki dönemde teröre karşı ortak operasyonlar bile yapılabilir” diye konuştu. (Kaynak: Türkiye Gazetesi)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.