Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Kaymakamdan muhtarlara ’sulama suyu’ uyarısı: “Suyu fosur fosur akıtma devri bitti”

Samsun Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Ovası’nda yapılan sulama suyu tasarrufu konusunda muhtarlara uyarıda bulunarak, “Su konusunda bundan sonra kesinlikle taviz vermeyeceğiz, fosur fosur suyu akıtma devri bitti artık” dedi.

Kaymakam Ertürkmen, ovada yapılan açık sistem sulama suyu yerine bir an önce kapalı sistem sulamaya geçilmesi ve sulama konusunda da yeni yöntemler bulunması gerektiğini söyledi. Bafra Ziraat Odası toplantı salonunda muhtarlarla bir araya gelen Kaymakam Ertürkmen, “Bafra hem kışlık sebze hem yazlık sebze konusunda Türkiye’nin önde gelen tarımsal bölgelerinin bir tanesi. Ancak su konusunda ve kuraklık konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Geçen dönem çeltikte kısıtlamaya gidilmedi ama bizim dışımızdaki çeltik üretim sahalarında alan bazında buna İpsala’da dahil olmak üzere Diyarbakır, Amasya, Çorum, Sinop, Çankırı’da çeltik alanlarında kısıtlamaya gidildi.

Dolayısıyla suyun kullanımı konusunda çiftçi arkadaşlarımız başta muhtarlar bu konuda suyun tasarruflu kullanılması konusunda yeni yöntemlerle (damla sistemleri, ağaç ve fidede kendi suyunu toplayan sistemler) ilgili çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

“Artık mevsimler değişti”

Artık mevsimlerin değiştiğine dikkat çeken Ertürkmen şöyle devam etti:
“Artık mevsimler değişti. Bundan sonra daha buzul olacak, daha kuraklık olacak. 4 mevsim vardı, belki bundan sonra ilkbahar ve sonbaharı fazla yaşayamayacağız. Mevsimler artık ikiye düşebilir yaz ve kış olmak üzere. Bizim önümüzdeki en büyük sıkıntılardan bir tanesi sulama. İki tane barajımız var. Eğer biz suyu tasarruflu kullanırsak, ovamızda da kapalı sisteme geçebilirsek… Bu konuda da çalışma başlattık. Artık açık kanallarda ısınmayla beraber suyun yüzde 30’u buharlaşmayla beraber yok oluyor. Bu vahşi sulama sisteminin birçok zararları var. Bu noktada bizim yeni metotlara, yeni teknolojik imkânlara açık olmamız lazım. Bunu gerçekleştirmemiz lazım. Yarın bir gün ‘su yok’ dendiği zaman bizim buna hazırlıklı olmamız lazım. Şimdiden kendinizi buna hazırlayın.”

“Vahşi sulamadan dolayı deltada aşırı su birikintisi meydana geldi”

Kaymakam Cevdet Ertürkmen, muhtarlara yönelik uyarısında şu ifadelere yer verdi:
“Samsun için geçen sene kısıtlama yoktu ama tüm bölgeler için çeltik sahalarında kısıtlama mecbur idi. Bunun sonuçlarını söyle ifade etmek istiyorum: İklim göçleri yaşanabilir. Kuraklıktan dolayı bazı ülkelerde açlık riskleri yaşanabilir. Bundan dolayı göçer yaşanabilir. İş ciddi bir hal aldı artık. Bizim barajlarımız var, sulama yapabiliyoruz manasında değerlendirilmemeli. Bugün yaptığımız vahşi sulamadan dolayı deltada aşırı su birikintisi meydana geldi. Dolayısıyla da oradaki yaban hayatı da oradaki manda varlığımız da eksiye indi. Kanalı kırıyoruz, suyu bırakıyoruz. Bir yerden suyu veriyoruz, öbür taraftan havuzun öbür tarafını açıyoruz, oradan suyu bırakıyoruz. Biraz ‘el insaf’ demenin zamanı geldi. İleride su petrolden daha kıymetli hale gelecek. Bir sonraki sene su çok çok kıymetli hale gelecek. Su konusunda bundan sonra kesinlikle taviz vermeyeceğiz.

Bundan sonraki amacımız Bafra Ovası’nın tamamını kapalı sistem sulamaya geçme noktasında harekete geçip düğmeye basmamız lazım. Kartını takacaksın, damlamanı yapacaksın fosur fosur suyu akıtma devri bitti artık. Bunu bütün ovamıza gerçekleştirmemiz lazım. Bu zenginliği devam ettirmek istiyorsak bunu yapmak mecburiyetindeyiz.”

Ahmet Şükrü Uluçay

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.