Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Rize’nin çayı hem el hem cep yakıyor

Türkiye’de çayın başkenti olarak adlandırılan Rize’de, kafe ve çay ocaklarında tüketilen çay vatandaşların hem elini hem de cebini yakıyor.

Hasan Fehmi Demir
RİZE
-İl genelinde 49 bin 960 hektarlık alana yayılan çay, Rizelilerin geçim kaynağı olmakla beraber tüm Türkiye’de olduğu gibi Rize’de de en çok tüketilen sıcak içecekler arasında yer alıyor. Yıllık ortalama 1 milyonu aşkın yaş çay karışıldığında üretilen 300 bin tona yakın kuru çay Rize’den tüm Türkiye’ye yayılıyor. Buna rağmen Rizeliler çay ocaklarına 2 liradan başlayan 1 bardak çayı kafelerde ise neredeyse 10 lirayı bulan fiyatlardan içebiliyor. Bu durum ise Rizelileri fazlasıyla rahatsız ediyor. Kafeterya sahipleri her ne kadar kiralardan dert yansa da tüketiciler en çok tüketilen ürün olduğu için çay fiyatının suiistimal edildiğini düşünüyor.
Rize’deki çay fiyatlarının işletme sahiplerinin doyumsuzluğundan kaynaklı olduğunu dile getiren Kerem Ali Marap isimli genç “Çay fiyatları pahalı. Pahalı olmasının nedeni satıcıların açgözlü olması. İstanbul’a gittim Samsun’a gittim, orda çay fiyatları gerçekten daha ucuz. Rize’de çayın daha ucuz olması gerekirken daha pahalı ve bu çok saçma” dedi.

“ÇAYKUR’a ait işletmelerin haricinde bir bardak çay her yerde pahalı”

Birçok mekanı fahiş fiyatları nedeniyle misafir ağırlarken dahi tepki göstermek amaçlı kullanmadığını ve bu nedenle sadece Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) ait mekanları tercih ettiğini dile getiren Yasemin Özçelik ise “Rizeliyim ben Rize’de yaşıyorum. ÇAYKUR’a ait Ziraat Çay Bahçesi dışında hiçbir yerde çay fiyatları Rize standartlarına göre uygun değil. Ben neden bir misafirimle Rize merkezde oturup bir çaya 5 lira ödüyorum. Bu da en ucuzu tabi. Bun buna karşıyım, tepki gösteriyorum. Rize’deki birçok mekâna çay içmeye gitmiyorum. Vallahi İstanbul’da çay daha ucuz mekânlarda. Gerçekten çay fiyatları orda daha uygun. Taş yerinde ağırdır bunu anlıyoruz da neden ben Rize’de bir çaya bu kadar para veriyorum ? Bir de şöyle düşünün dışarıdan bir misafirim geliyor, o şimdi sanıyor ki Rize’ye gittin diye burada güzel çay içeceğim uygun fiyata. Tamam, çok güzel çay içiyor ona bir şey diyemem ama fiyatlar Rize’ye hiç yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

“Rize’nin dışında bir bardak çay daha ucuz”

Kendisinin 10 ton çayı olduğunu dile getiren Muhammet Salih Balcı ise kendisinin kilogramını 4 liradan sattığı çayın kafede 1 bardağını 7-8 liradan içtiği için rahatsızlık duyduğunu ifade ederek “Kafedeki çay fiyatları gerçekten çok pahalı. Ben de bir öğrenciyim şu an bir öğrencinin oturacağı kafe yok. Çay da pahalı hem de aşırı derecede pahalı. Ayrıca benim köyde 10 ton çayım var. Ben sabahtan akşama kadar çay toplayıp fabrikada 4 TL satıyorum. Gidiyorum kafeye bir çayı 7-8 TL ye içiyorum. Bence bu hiç adil bir şey değil. Kendi emeğimin karşılığını almıyorum. Sıkıntılı durumlar. İstanbul da, Ankara’da gittiğim kafelerde çay bu kadar pahalı değildi. Belki şehrin durumuna göre de ucuz olabilir ama bilmiyorum o tarafları. Rize’ye göre ucuz yani çay” diye konuştu.

“Bir bardak çayın neden pahalı olduğunu sorduğumuzda ‘Taş yerinde ağırdır’ diyorlar”

Rize’de öğrenci olan Berkant Kuzakçı da çay fiyatının neden fazla olduğunu sorduğunda “Taş yerinde ağırdır” gibi bir espri ile karşılaştığını dile getirerek “Çayın başkentinde bile çayı 6 TL ye içiyoruz bir kafede. En ucuza çay bulabildiğim yer 3-4 TL den başlıyor sahil kesimine çıktığımızda. Bir demlik çay söylüyoruz 40 TL bu dünyanı en boş muhabbeti. Ben neden Rize de çayın en güzelin ucuza içmiyorum ki. Ben Ankara’da Edirne’de içtiğim çaydan hiçbir farkı yok. Bari farklı olsa ada verdiğim paraya değse. Ben Memur çocuğuyum esnafa soruyorum ki neden çay 5-6 TL onlarda bana ‘Taş yerinde ağırdır’ diyorlar” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

YEDAŞ, 564 personel, 265 nöbetçi ekip, 226 araç ve ilave tedbirler ile seçim günü teyakkuzda olacak

 Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), 31 Mart yerel seçimlerinde kesintisiz enerji için ilave tedbirler aldı. YEDAŞ, 564 personel, 265 nöbetçi ekip, 226 araç ve ilave tedbirler ile seçim günü teyakkuzda olacak.

SAMSUN-
Elektrik dağıtım şebekesini sürekli geliştiren, teknoloji entegrasyonu ile akıllı şebeke sistemlerini kullanan YEDAŞ, 31 Mart Pazar günü kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti sunmak için ilave tedbirleri aldı. Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde yaklaşık 3 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren YEDAŞ, 31 Mart yerel seçimlerinde kesintisiz enerji için sahada olacak. Seçim nedeniyle sahadaki personel sayısını arttıran YEDAŞ, toplam 564 personeli ile 31 Mart Pazar günü 5 il ve 66 ilçede teyakkuz halinde hazır bekleyecek. YEDAŞ ayrıca, enerji arz güvenliği için hizmet bölgesindeki mülki ve idari birimlerle koordineli bir çalışma sergilemek için tüm planlamalarını tamamladı.

Arızlara en hızlı müdahale için ‘Mobil İş Gücü Yönetimi’ uygulaması kullanılacak

Elektrik firmasından yapılan açıklamada, “YEDAŞ, seçim günü daha hızlı hizmet vermek amacıyla olması muhtemel arıza ve kesintilere müdahale için ekiplerin vardiya planlarını, operasyonel süreçleri ve ekipmanları hazırladı. Şebekede ve izleme sistemlerinde uygulamaya aldığı siber güvenlik önlemleri ile elektrik dağıtım sistemlerinin güvenliğini sağladı. İzleme sistemleri üzerinden şebekede yaşanan değişiklikleri anlık kontrol eden şebeke yönetim operatörleri, arıza veya kesinti yaşanan bölgeye en yakın ekibi yönlendirecek. Mobil İş Gücü Yönetimi uygulamasının navigasyon özelliği sayesinde ekipler en kısa yoldan kesinti yaşanan bölgeye ulaşarak hızlı bir şekilde çözüm üretecek. Çağrı merkezi temsilcileri, tüketicilerin talep, şikayet ve sorularına cevap verecek. Ekipler kesinti veya arızayı gidermeye çalışırken YEDAŞ, özellikle seçim bölgelerine jeneratörlerle elektrik vermeye devam edecek” denildi.

Çağrı merkezinde ‘acil durum’ ekibi

Açıklamada ayrıca alınan tedbirler hakkında şu bilgiler verildi:
“Önemli bir kamu hizmeti veren YEDAŞ, tüketicilerin talep ve şikayetlerini dinleyerek tüketici memnuniyetini de en üst seviye çıkarmaya özen gösteriyor. Her şartta tedarik sürekliliği ve kalitesi için çalışan YEDAŞ, çeşitli nedenlerle meydana gelebilecek olağanüstü durumlarla mücadele için ‘Kriz Masası’ oluşturdu. Yaşanması muhtemel çağrı yoğunluğunda, tüm müşterilerin talep ve şikayetlerine hızlı dönüş sağlamak adına iletişim planı hazırlandı. Sürekli olarak görev başında olacak şekilde, maksimum sayıda vardiya planı oluşturuldu. Tüm bu organizasyonun eksiksiz ilerlemesini sağlayacak iletişim ekibi YEDAŞ Genel Müdürlük binasında konumlandırıldı. Buna ek olarak, muhtar grupları ile de koordineli şekilde iletişimin sürdürülmesi planlandı.”

Okumaya devam et

Ekonomi

Tüketicilerin kahve tercihi değişiyor

65 mağazasında Barista alanlarıyla tüketicilere farklı kültürlerden kahve deneyimi sunan MediaMarkt, tüketicilerin satın alma noktasında kahve makinesi tercihlerini açıkladı. Yapılan araştırmaya göre tüketicilerin ilgisi Türk kahvesi makinesinden çok fonksiyonlu kahve makinelerine yöneldi.

İSTANBUL-Avrupa’nın önde gelen elektronik perakendecilerinden MediaMarkt’ın, tüketicilerin kahve makinesi tercihlerine ilişkin açıkladığı veriler, Türkiye’de otomatik Türk kahvesi makinelerinin hala revaçta olduğunu ancak ilginin filtre kahve, espresso makineleri ve otomatik kahve makinelerine yöneldiğini ortaya koyuyor.

Yüzde 120’nin üzerinde satış büyümesi

MediaMarkt’ın otomatik Türk kahvesi makinesi satışları adet bazında 1 milyonun üzerine çıkarken, satışların büyüme hızı yıllık bazda yüzde 30. Espresso/otomatik kahve makineleriyse adet bazında 300 bini aşarken, yılda yüzde 120’nin üzerinde bir satış büyümesi kaydetti.

Otomatik kahve makinelerinin satışıysa cirosal olarak yıllık yüzde 300’ün üzerinde bir büyüme gösteriyor. Son açıklanan veriler, otomatik kahve makinesi satışlarının yıllık olarak otomatik Türk kahvesi makinesinden en az yüzde 50 oranında daha fazla ciro yaptığını ortaya koyuyor.

65 mağazada Barista alanı

Tüketici eğilimlerini yakından takip eden marka, Türkiye’deki 98 mağazasından 65’inde konumlandırdığı Barista alanlarıyla müşterilerine otomatik kahve makinelerini deneme olanağı sunarak tüketici elektroniği perakendeciliğinde fark oluşturuyor. Barista alanları, en kaliteli kahve keyfini evinde yaşamak isteyen tüketicilere hitap edecek şekilde düzenleniyor. Barista alanındaki makinelerde kahve çeşitleri en taze ve sıcak haliyle denenebiliyor. Bu sayede müşteriler, satın almak istedikleri kahve makinesinin tüm özellikleri, kalitesi ve nasıl çalıştığıyla ilgili derinlemesine fikir edinebiliyor.

İstanbul, Ankara, Bursa, Mersin, Tekirdağ, Adana, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun, Balıkesir, Van, Isparta ve Afyon’daki mağazalarında Barista alanlarıyla hizmet veren marka, bu hizmeti tüm mağazalarında tüketicilere sunmak için çalışmalara devam ediyor.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı.

İSTANBUL-
İstanbul Kapalıçarşı’da 32,3730 liradan alınan dolar 32,3750 liradan, 34,9780 liradan alınan euro ise 34,9800 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,31 liradan, euro ise 34,91 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.