Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

İSEDAK 37’nci Bakanlar Toplantısı başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 37. Bakanlar Toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konuşmasıyla başladı.

İSTANBUL-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 37. Bakanlar Toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek zirvede, mikro işletmeler ile KOBİ’lerin koronavirüs salgınına karşı desteklenmesinde İslami finansın rolü konusunda görüş alışverişinde bulunulacak ve bir dizi kararlar alınacak.

Açılış oturumunda konuşan Oktay bu yılki toplantıda KOBİ’lerin Covid-19’a karşı desteklenmesinde İslami finansın rolü konusunun ele alınacağını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde İİT genel sekreteri olarak görevine başlayan Hissein Brahim Taha tebrik ederek sözlerini devam ettiren Oktay, “İİT ülkeler arasında iş birliğini farklı boyutlara taşımaya vesile olmasını yürekten arzu ediyorum. Teşkilatın Afrika bölgesinden bir kardeşimizin genel sekreter olarak göreve başlamasından ve ilk resmi ziyaretini İSEDAK kapsamından yapmış olmasınıda büyük memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Somut çıktıları hedeflemeli ve kısa sürede sonuca ulaşmalıyız”

Oktay, “İSEDAK’ın gündemindeki önemli projelerinden, İİT üyesi ülkeler arasından tercihli ticaret sistemi TPS, İİT tahkim merkezi ve İİT İSEDAK 50 İslami endeksi gibi projeler ve girişimlerde somut adımlar atılması için yoğun çabalar sarf etmiştik. Bu projelerin sunduğu avantajları ve gelinen son aşamayı İnşallah bu gün oturumlarımız içinde konuşacağız. İSEDAK kapsamında bundan sonra yapacağımız proje ve çalışmalarda benzer şekilde somut çıktıları hedeflemeli ve kısa sürede sonuca ulaşacak adımları atmalıyız” şeklinde konuştu.

Oturumlarda salgın ortamının küresel ekonomiye getirdiği zorlukların ele alınacağını belirten Oktay, “Bu yılki bakanlar görüş alışveriş oturumundaysa yine mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yani Kobilerin Covid-19’a karşı desteklenmesinde İslami finansın rolü konusunu ele alacağız. İçinde bulunduğumuz salgın ortamının küresel ekonomiye getirdiği zorluklar karşısında bu oturumdaki tartışmaların ülkelerimiz arasında ortak bir anlayış geliştirilmesine ve etkin politikalar oluşturulmasına önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Oturumda alacağımız tüm kararların ülkelerimiz ve işbirliğimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin kuruluş çalışmalarını başlattık”

Toplantıya katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise “İslam ülkeleri olarak birliği, beraberliği ve dayanışmayı seferber etmemiz gerekirken enerjimizi ve kaynaklarımızı aramızdaki çekişmelere heba ediyoruz. itilafları değil ittifakları husumeti değil muhabbeti güçlendirmeliyiz. Bölücü değil birleştirici olmalıyız. Bunların en önemli yolu ticarettir. Ticaret en büyük huzur kaynağıdır. Ticaret yapan itilafı konuşmaz birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle önce ülkelerimiz arasındaki ticari engelleri kaldırmalı birbirimize ticareti arttırmalıyız. Bu yönde önemli bir adım daha attık. TOBB ve İslam Ticaret Sanayi Odası olarak Cumhurbaşkanımızın talimatıyla İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin kuruluş çalışmalarını başlattık. Mütevelli heyetini ve yönetim kurulunu oluşturduk. böylece tahkim merkezinin hukuki olarak kuruluş süreci tamamlanmış oldu. Sizlerden isteğimiz İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin kendi ülkelerinizde görünür olması için bizlere destek vermeniz. Kısa süre içerisinde dünyanın en önemli tahkim merkezlerinden biri haline getirmek için elimizden geleni yapacağız. Bu sayede İslam ülkeleri arasındaki ticareti ve yatırımları daha da cazip hale getirip arttıracağız. Diğer yandan İslam ülkeleri arasındaki tercihli ticaret anlaşmasını hayata geçirmeliyiz. Vize konusunda sorun olamaya devam ediyor. İnsanlar ülkelere girip çıkarken zorluk yaşadıkları ülkelere değil rahat ulaşabildikleri ülke ile ticaret ve yatırım yapar” şeklinde konuştu.

“Düşük gelirli İslam ülkelerinin aşıya ulaşımı için maddi destekler oluşturmalıyız”

Pandemi sürecinde ülkeler arası aşılama konusunu ele alan Hisarcıklıoğlu, “Pandemi sürecinde aşılama konusunda birbirimize destek olmalıyız. Devletimizin de desteğiyle nüfuzumuzun yüzde 80’i aşılandı. Özellikle düşük gelirli İslam ülkelerinin aşıya ulaşımı için maddi destekler oluşturabiliriz. Öte yandan ekonomilerimizin temelini oluşturan Kobilerin desteklenmesi amacı ile İslami finans modellerini geliştirip yaygınlaştırmalıyız. Faiz ve kar hırsı üzerine bina edilmiş olan mevcut küresel finans sisteminin girişimcilerin korunması mümkün değildir. Bunun yüzünden dünyada gelir ve servet dağılımı bozulmuştur. Ülkeler ve toplumlar arası refah makası açılmıştır. Bu yüzden İslami finansı öne çıkarmalıyız. Giderek büyüyen Fintech uygulamaları ile kullanım alanını genişletmeliyiz” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Erzurum Faydalı Model’de 2’inci sırada yer aldı

TÜRKPATENT Şubat ayı Faydalı Model başvuru verilerini yayımladı. Erzurum’dan Şubat ayında 1, bu yılın ilk iki ayı toplamında ise 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirildi. İl başvuru sayısı düzeyinde Bölge illeri içinde Elazığ’ın ardından 2, ülkede ise 14’üncü sırayı aldı.

ERZURUM-
Veriler üzerinden DOSİAD tarafından yapılan araştırmaya göre Şubat ayında Erzurum’dan 1, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinde 2, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 2, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 16, ülkede ise 210 faydalı model başvurusu yapıldı.

2024 yılının ilk iki ayında Erzurum’dan 2, KUDAKA istatistiki Bölgesi illerinden 3, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 3, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 18, ülkede ise 377 Faydalı model başvurusu kaydedildi. Erzurum’un 2 aylık düzeyde faydalı model başvuru sayısı bölge toplamında yüzde 11.1’lik dilim oluşturdu.

Doğu’dan 4 İl başvuru yaptı

Bu yılın ilk iki ayında Doğu Anadolu Bölgesinden yalnızca 4 ilden faydalı model başvurusu yapıldı. Başvuru kaydedilen iller Elazığ, Erzurum, Erzincan ve Malatya olarak bildirildi. Verilere göre Elazığ’dan 14, Erzurum’dan 2, Erzincan ve Malatya illerinden ise 1 faydalı model başvurusu gerçekleşti.

Erzurum 14’üncü sırada

Erzurum bu yılın ilk iki ayı kaydında faydalı model başvuru sayısı ölçeğinde 14’üncü sırada yer aldı. Ülkede faydalı model başvuru sayısının en yüksek olduğu iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Bursa, Elazığ, Kocaeli, Kayseri, Manisa, Gaziantep, Samsun, Antalya, Balıkesir, Adana, Denizli, Tekirdağ, Eskişehir, Isparta, Aksaray, Çorum, Hatay, Kütahya, Muğla, Tokat, Yalova, Çanakkale, Diyarbakır, Erzurum, Kastamonu, Niğde olarak açıklandı.

Okumaya devam et

Ekonomi

EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT düzenlemesinden en çok SSK’lı çalışanların yararlandığını belirterek, 2023 yılında emekli olan 2 milyon yüz 193 bin kişinin yklaşık 1 milyon 925 bin SSK’lı olduğunu ifade etti.

Kemal Diri – Berkay Hasan Karayakas
ANKARA-
Yaklaşık bir yıl önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yürürlüğe giren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışanlar emeklilik hakkı kazanmıştı. EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden sonra merak edilen SGK 2023 yılı istatistikleri de geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Buna göre 2023 yılında SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, BAĞ-KUR kapsamında 183 bin, Emekli Sandığı kapsamında da 86 kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Yaşlılık aylığı bağlanan toplam kişi sayısı 2 milyon 193 bin 791 oldu. Açıklanan istatistikleri İhlas Haber Ajansı’na değerlendiren Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, en az memur kesiminin emekli olduğunu açıkladı.

“2 milyon 193 bin emeklinin yaklaşık 1 milyon 800 bini EYT’li”

EYT düzenlemesiyle 2023 yılı sonu itibariyle 2 milyon yüz 193 bin kişinin emekli olduğunu belirten Karakaş, “Fakat 2 milyon yüz 193 bin kişinin tamamı EYT’li değil. Çünkü SGK’nın istatistiklerine baktığımız zaman önceki yıllara genel olarak 380 binle 440 bin arası zaten emekli çıkması söz konusu. Dolayısıyla bu ortalama rakam 440 bin civarı dediğimiz taktirde 2023 yılında emekli olanların sayısı da 2 milyon 193 bin olduğuna göre bu durumda 1 milyon 750 binle 1 milyon 800 bin arası EYT’li 2023 yılında emekli oldu” şeklinde konuştu.

“2 milyon yüz 193 bin emeklinin 1 milyon 925 bin SSK’lı”

EYT düzenlemesiyle emekli olanların çoğunun SSK’lı olduğunu ifade eden Karakaş, “SGK verilerine göre 1 milyon 925 bin SSK’lı emekli var. Bu oran Bağ-Kur’da 182 bin civarında olduğu görülmekte. Memurlarda ise 86 bin civarında emekli var. Bu rakamlara baktığımız zaman EYT’den en çok faydalanan kesimin özellikle SSK’lıların, işlerinin olduğunu söyleyebiliriz. Bağ-Kur’lar neden emekli olmadıklarına baktığımız zaman, prim borçlarından Emekli olamadıklarını söyleyebiliriz. Her ne kadar çok cazip şartlarla prim yapılandırması yapmış olsa bile özellikle esnaf kesimi borçlarının ödeyemediğinden dolayı emekli olamadı” diye konuştu.

Karakaş, Bağ-Kur SSK prim eşitlemesi ile 9000 bin olan Bağ-Kur prim gün sayısının 7200 güne indirilmesiyle Bağ-Kur’lu emekli sayısının artacağını da sözlerine ekledi.

“EYT’den en az yararlanan memurlar”

EYT düzenlemesinde en az yararlanan kesimin memurların olduğunu dile getiren Karakaş, “Neredeyse EYT’den emekli olan memur sayısı yok gibi. 2 milyon 193 bin olan toplam emeklilerin içerisinden memur emeklisi olan 86 bin kişiye baktığımızda son derece az olduğunu görüyoruz. Çünkü memurlar ikramiyelerine çok büyük bir etki yaptığından, 3600 ek göstergeyi beklemelerinden, seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımaması ve hem çalışırken aldıkları maaşla emekli olduktan sonra aldıkları maaş arasında bir uçurumun olması nedeniyle emekli olmaya sıcak bakmıyorlar” ifadelerine yer verdi.

“1 milyondan fazla EYT’li daha emekli olabilir”

Karakaş, 2025 ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT’linin daha emekli olabileceğine vurgu yaptı. Karakaş, “Bunun da nedeni SSK’lı EYT’liler 25 yıllık sigortalılık süresini beklediklerinden dolayı emekli olamamışlardı. 25 yıllık sigortalılık süresinin dolacak olması ve ayrıca memurlara 3600 ek göstergenin verilmesi ile matrah bazında düzeltmeler olması bunu başlıca nedenleri arasında. Yine Bağ-Kur prim indirimi yani pirim gününün 9000 binden 7200 güne düşmesi halinde 1 milyona yakın Bağ-Kur’lu esnafın faydalanması göz önünde bulundurulduğu zaman bu rakam 1 milyonun çok üzerinde olacağı söylenebilir” açıklamasında bulundu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,3110 liradan, euro ise 34,9690 liradan güne başladı.

İSTANBUL-
İstanbul Kapalıçarşı’da 32,3090 liradan alınan dolar 32,3110 liradan, 34,9670 liradan alınan euro ise 34,9690 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,27 liradan, euro ise 34,90 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.