Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Murzioğlu: Asgari ücret 3 bin 500 ila 4 bin TL bandında olmalı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Çalışanlarımız bizim ailemiz. Onların geçim refahı hepimizi ilgilendiriyor. Bu artışlar bize asgari ücretin en az 3 bin 500 ila 4 bin TL bandında olması gerektiğini işaret ediyor. Asgari ücret enflasyonun üzerinde arttırılmalıdır” dedi

SAMSUN-Samsun TSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu iki toplantı arasında yürüttükleri çalışmalar ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

“Biz çok güçlü bir ülkeyiz”

Pandemiyle birlikte dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, “Kriz yönetiminde bizim en büyük argümanımız birlik ve beraberliğimizdir. Biz çok güçlü bir ülkeyiz. Bu gücü sürdürülebilir kılmak, 2023 yılı hedeflerini aşmak bizim elimizde.

Umudumuzu yitirmeden, çalışmaya gelecek nesillere iyi bir gelecek bırakmaya mecburuz. Bu bizim sorumluluğumuz” ifadelerini kullandı.

Murzioğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Çok uzun zamandır hepimizin gündemini pandemi ve etkileri meşgul ediyor. Pandemiyle mücadele yönetimi nedeniyle ekonomik olarak pek çok sektör büyük sıkıntılar yaşadı. Halen sonuçlarını görüyoruz. Bu sürecin belki de en az yıprananı sanayi sektörü oldu. Yüksek ihracat rakamları zikredebilir hale geldik. Sanayimiz büyüdü gözüyle bakıyoruz. 2020-2021 dönemi için ‘sanayici iyi kazandı’ gibi bir söylem var. Sanayicinin kazanması demek; yeni yatırım demek, yeni istihdam kapıları demek. Bugün geldiğimiz noktada sanayicinin üretim maliyetleri çok yükseldi. Enerji maliyetleri çok yüksek, hammadde maliyetleri yukarı yönlü ve çok değişken. Bir yıl önceki ürünün üretim maliyetiyle, bugün ürettiğimiz ürünün üretim maliyeti arasındaki makas giderek açılıyor. Aynı durum hizmet sektörü için de geçerli.”

“Asgari ücret enflasyonun üzerinde arttırılmalı”

Konuşmasında asgari ücret konusuna da değinen Murzioğlu, “Maaş artışlarını konuştuğumuz dönemdeyiz. Çalışanlarımız bizim ailemiz. Onların geçim refahı hepimizi ilgilendiriyor. Bu artışlar bize asgari ücretin en az 3 bin 500 ila 4 bin TL bandında olması gerektiğini işaret ediyor. Asgari ücret enflasyonun üzerinde arttırılmalıdır. Ama bununla birlikte, asgari ücrette vergi kaldırılmalı, gelir vergisi dilimleri yükseltilmeli, asgari ücret desteği artırılmalı, işletmelerin sürdürülebilirliği de zarar görmemeli, maliyetler düşürülmelidir. Ülke olarak çok sıkıntılı günler gördük, dersimizi iyi çalıştık. Kriz yönetiminde bizim en büyük argümanımız birlik ve beraberliğimizdir. Biz çok güçlü bir ülkeyiz. Bu gücü sürdürülebilir kılmak, 2023 yılı hedeflerini aşmak bizim elimizde. Umudumuzu yitirmeden, çalışmaya gelecek nesillere iyi bir gelecek bırakmaya mecburuz. Bu bizim sorumluluğumuz” şeklinde konuştu.

Meclis, gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından sona erdi.

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Ekonomi

TESK Başkanı Palandöken: Birinci Meclisin açılışının 104. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ve Birinci Meclisin açılışının 104. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum” dedi.

Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Palandöken, mesajında şunları kaydetti:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920, ‘Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır’ düşüncesi ışığında bağımsızlığımızı ve milli iradenin hâkimiyetini tüm dünyaya ilan ettiğimiz tarihtir. Mustafa Kemal, bu tarihi günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilan ederek dünya çocuklarına armağan etmiştir. Çocuklarımız ulusal egemenliğimizi nesilden nesle aktararak sürdürecek ve istikbalimizin teminatı olacaktır. Bizlere emanet edilen bu güzel ülkeyi daha yaşanabilir kılmak ve daha güzel yarınlara taşımak için çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeli, onların geleceklerini aydınlık kılmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle sevgili çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ve Birinci Meclisin açılışının 104. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum.”

Okumaya devam et

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı “locals” kelimesi ile ilgili açıklamada bulundu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in ABD temasları çerçevesinde bir panelde kullandığı “locals” kelimesine ilişkin açıklamada bulundu.

Doğukan Gürel
ANKARA-
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in ABD temasları sırasında bir panelde kullandığı “locals” kelimesinin siyasi malzeme yapılmasını eleştirdi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in ABD temasları çerçevesinde bir panelde kullandığı ekonomi/finans terminolojisinde yer alan ‘locals’ kelimesinin siyasi malzeme yapılmaya devam edilmesini hayretle izliyor ve bu açıklamayı zaruri görüyoruz.

Konuşmanın ilgili bölümünde Sayın Bakanımız dezenflasyonu desteklemek için programın güçlendirileceği, yapısal reformlara hız verileceği, uluslararası yatırımcıların Türk varlıklarına güçlü ilgisinin bulunduğu ve yerel yatırımcıların enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Konunun uzmanları da terminolojide rutin olarak kullanılan bu kelimenin “yerel yatırımcıları” ifade ettiğini defalarca belirtmiştir. Dolayısıyla, ekonomi ve finans çevreleri tarafından sıklıkla kullanılan ve kabul görmüş bu ifade üzerinden Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e atfedilen tuhaf ve akıl dışı söylemler kabul edilemez.
Kasıtlı ve bilinçli bu ithamları da şiddetle kınıyoruz.”

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.