Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Kremlin Sözcüsü Peskov: Ülke varlığına tehdit olursa nükleere başvurulabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağı ile ilgili soruya Rusya’nın varlığına bir tehdit oluşması durumunda başvurabileceklerini söyledi.

Erhan Altıparmak
MOSKOVA-
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD merkezli CNN televizyonunda Christiane Amanpour’a Ukrayna’daki Rus operasyonları ve gündeme ilişkin röportaj verdi. Röportajın en önemli sorusu Amanpour tarafından, Rusya’nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağı yönünde oldu. Kendilerine yönelik hiçbir tehdidi göz ardı etmeyeceklerini ima eden Peskov, “Ülke varlığına tehdit olursa nükleere başvurulabilir” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonlarının gerekçelerini sıralayan Peskov, “Operasyonun ana hedefi, Ukrayna’nın silahsızlandırılması, Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olması, milliyetçi gruplardan arınması, 2014 yılında Rusya’ya katılan Kırım’ın, Rusya’nın bir parçası olduğunun kabullenilmesi, Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nin bağımsız ülke olarak tanınması” ifadelerini kullandı.

“Kimse Ukrayna’daki operasyonların birkaç gün süreceğini planlamadı”

Operasyonların baştan hedeflendiği doğrultuda mı yürüdüğü sorusunu yanıtlayan Peskov, “Özel harekat kesinlikle önceden belirlenen planlara ve görevlere uygun olarak ilerliyor. En başından beri kimse Ukrayna’daki operasyonların birkaç gün süreceğini planlamadı. Bu ciddi hedefleri olan ciddi bir operasyon” ifadelerini kullandı.

Operasyonların amacına ulaşıp ulaşmadığıyla ilgili tekrarlanan soruya cevap veren Peskov, “Henüz değil. Hala süren özel bir askeri operasyondan bahsediyoruz” dedi.

“Milliyetçi gruplar sivil nüfusu canlı kalkan olarak kullanıyor”

Rusya’nın sivillere yönelik bir saldırısının bulunmadığını fakat Ukraynalı milliyetçi grupların sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını savunan Peskov, “Stratejik hedef, Mariupol’de konuşlanmış milliyetçi birimlerden temizlemek. Milliyetçi gruplar sivil nüfusu canlı kalkan olarak kullanıyor. Ordumuza ateş etmezseniz, onları öldürmeye çalışmazsanız size kimse dokunamaz. Ordumuzla işbirliği yapan Ukraynalılar var. Can kaybından kaçınmak isteyen ve ordumuzla temas halinde olan Ukraynalılar var” dedi.

Ukrayna’ya askeri operasyonlarına başlamadan önce Rus askeri istihbarat bilgilerine göre Ukrayna birliklerinin Donbass’a saldırmak için hazırlık yaptığını ve bu doğrultuda operasyon kararı aldıklarından bahseden Peskov, “Ukrayna’nın Donbass’a karşı bir saldırıya asla hazırlanmayacağını umuyorduk ayrıca Normandiya Formatında ilerleme olacağını düşünüyorduk. Birkaç gün içinde, askeri uzmanlarımızın raporlarına göre Ukrayna’nın Donbass’a karşı bir saldırı başlatma niyetinde olduğunu kesin olarak tespit ettik. Bir saldırının hazırlandığına yönünde kesin işaretler vardı” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Asayiş

Pakistan’da yolcu otobüsü, tanker ve kamyonet birbirine girdi: 8 ölü

Pakistan’da yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonetin karıştığı kazada 8 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı.

İSLAMABAD-
Pakistan’ın Sindh eyaletine bağlı Manjhand kasabası yakınlarındaki Indus otoyolunda bir yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonet çarpıştı. Kazada 8 kişi hayatını kaybederken, 7’si ağır 28 kişi de yaralandı. Yaralıların hastanede tedavisi sürerken, yetkililer can kaybının artmasından endişe ediyor.

Görgü tanıkları, kurtarma çalışmalarının geç başladığını iddia ederken, polisin yanı sıra çevrede bulunan sivillerin de kurtarma çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Kazanın nedeninin henüz bilinmediğini kaydeden polis, olaya ilişkin soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Okumaya devam et

Dünya

İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye İran çağrısı: Yaptırım uygulanmasını talep ettim

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıklayarak “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim” dedi.

TELAVİV-
İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısının ardından bölgedeki gerilim sürüyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bugün 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıkladı. Onlarca dışişleri bakanı ve dünyanın önde gelen isimleriyle görüştüğünü belirten Katz, “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim. İran çok geç olmadan durdurulmalıdır” dedi.

ABD’den İsrail savunmasına destek vurgusu

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, iki bakanın İran’ın gerçekleştirdiği saldırı ve sonrasındaki gelişmeleri ele aldığı ve ABD tarafının İsrail’den İran’a karşı saldırı düzenlememesi çağrısında bulunduğu aktarıldı. Görüşmede, Austin’in “ABD’nin İsrail’in savunmasına yönelik kararlı desteğini yinelediği ve bölgesel istikrara yönelik stratejik hedefini bir kez daha vurguladığı” ifade edildi.

Okumaya devam et

Dünya

İran dini lideri Hamaney’den 2 bin 127 mahkuma af veya ceza indirimi

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 2 bin 127 mahkumun af kapsamına alınması veya cezalarının hafifletilmesi ile ilgili öneriyi onayladı.

Aynur Sena Çabuk
TAHRAN-
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bazı mahkumlara af veya ceza indirimi içeren öneriye onay verdi. Söz konusu kararın, askeri ve muhtelif sivil mahkemelerde yargılanan 2 bin 127 mahkumu kapsadığı ve bu mahkumların af kapsamına alınarak serbest bırakılacağı veya cezalarının hafifletileceği belirtildi.

Öte yandan, İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, Hameney’e yazdığı mektupta, gerekli şartlara sahip 2 binin üzerinde mahkumun cezalarının hafifletilmesi veya affedilmesini önermişti.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.