Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Asayiş

İzmir’de 6 işçinin öldüğü vinç kazası için 7 şüpheliye ceza talebi

İzmir’de otel inşaatı sırasında kule vincin devrilmesi sonucunda 6 işçinin hayatını kaybettiği kaza için hazırlanan iddianamede, kule vinç kaldırma işi esnasında alt kısımda çalışanların bulunmasının engellenmediği, mesai bitimi olan 17.00’den sonra işçilerin konteynerde bulunma ihtimalinin yüksek olduğu bir saatte kule vincin yükseltilmesi işine devam edildiğini de ifade edilirken, 7 şüpheli hakkında ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Ali Gözeten
İZMİR-
İzmir’in Bornova ilçesi Kamil Tunca Caddesindeki bir otel inşaatında, 30 Aralık’ta saat 17.30 sıralarında kule vinç, yükseltme çalışmaları sırasında devrildi. Vincin arka ağırlığı işçi yatakhanesi olan konteynerlerin üzerine düştü. Vincin yükseltilmesi işini yapan Aslan Akkaya (38), Ali Şükrü Duru (41) ve Ümit Kara (39) ile konteynerde kalan Fesih Çiftçi (32), Yıldırım Sarı (38) ve Baykal Gündüz (28) hayatlarını kaybetti. Mücahit Ç., Deniz A. ve Haci K. ise yaralandı. İhbarla bölgeye çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Cenazeler otopsinin ardından memleketlerinde toprağa verilirken, olayın ardından inşaat firmasının sahibi Emrullah Y., şantiye şefi Muhammet Y., iş güvenliği sorumlusu Fikret Kamil A. ile vinç sahibi İrfan K., polis ekiplerince gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 4’ü de tutuklandı.

Bilirkişi, ‘iş kazası’ dedi

Olayın ardından hazırlanan bilirkişi raporunda, 6 kişinin öldüğü facia, ‘iş kazası’ olarak nitelendirilirken; raporda, yapı iş yerlerindeki işlerin geçici ve süreli olması, imalat çeşitliliğinin çok fazla olması, işlerin farklı ekiplerce ve eş zamanlı yapılması, tehlike kaynaklarının etkileşim halinde olması gibi nedenlerin sektörü daha riskli hale getirdiği vurgulandı. Raporda Emrullah Y., Muhammet Y. ve İrfan K.’nin asli, Fikret Kamil A.’nın ise tali kusurlu olduğu belirtildi. Yürütülen soruşturmanın ardından 7 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Emrullah Y., Muhammet Y., Fikret Kamil A. ve İrfan K.’nin yanı sıra firmanın ortağı Alim E., ölen işçilerin bağlı olduğu taşeron firmanın sahibi Naci Ö. ve kule vinç firma sahibi Savaş A. hakkında ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Yaşanan deformasyon sonucu devrilmiş

İddianamede, kazanın oluşu hakkında da bilgiler yer aldı. Olay günü, kule vincin 110 metre yükseklikten 116 metre yüksekliğe yükseltilmesi işinin Aslan Akkaya ve Ali Şükrü Duru tarafından yapıldığı, iki işçinin vinci yükseltmede kullanılan teleskobun etrafındaki çalışma platformunda çalıştıkları belirtildi. Kule vinç operatörü Ümit Kara’nın ise hemen üstlerinde operatör kabininde kule vinci yükseltilmesi işini yapan çalışanların talimatlarına göre yükseltmede kullanılan 2 adet mastı kaldırma işini yaptığı belirtildi. Kule vincin kanca ucuna denge ağırlığı takılmaması, teleskobun bağlantı pimlerinin ve birbirine eklenen 2 adet mastın pimlerinin vincin alt kısımlarına eksiksiz olarak monte edilmemesi ve kulenin hareket ettirilen bölümünün uygun şekilde inşaata tam olarak sabitlenmemesi nedeniyle kule vincin yükseltme işinin yapıldığı sırada kule vincin mastlarında mekanik gerilme ve burulma etkisi ile yaşanan deformasyon sonucu kule vincin üst donanımlarının devrildiği de iddianamede belirtildi. Devrilmenin ardından vincin yükseltilmesi işini yapan Aslan Akkaya, Ali Şükrü Duru ve yükseltme işlemi sırasında operatör kabininde bulunan kule vinç operatörü Ümit Kara ile denge ağırlıkları ve diğer kule vinç elemanlarının kule vinç alt kısmında bulunan konteynere düşmesi sonucu mesai bitimi sonrası istirahat halinde olan Fesih Çiftçi, Yıldırım Sarı ve Baykal Gündüz’ün hayatlarını kaybettikleri belirtildi. Olayda Mücahit Ç., Deniz A. ve Haci K. isimli çalışanların ise yaralandıkları vurgulandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Asayiş

İliç’teki maden faciasında cansız bedenine ulaşılan 2 işçi, toprağa verildi

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında cansız bedenlerine ulaşılan işçilerden Ramazan Çimen ile Kenan Öz’ün cenazeleri, bugün törenle toprağa verildi.

Muzaffer KOŞAN
ERZİNCAN-İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait altın madeninde, 13 Şubat’ta yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın yamaçtan akması ile heyelan altında kalan 9 işçiden kıdemli kırıcı vardiya süpervizörü Ramazan Çimen ile kıdemli istifleme ve aglomeratör süpervizörü Kenan Öz’ün, dün akşam saatlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.
Evli ve 3 çocuk babası olan Ramazan Çimen ile evli ve 2 çocuk babası olan Kenan Öz için bugün cenaze töreni düzenlendi. İliç ilçesindeki Yusuf Ziya Demir Camisi’nde öğlen kılınan cenaze namazına protokol, Çimen ve Öz’ün ailesi, yakınları ve vatandaşlar katıldı. Erzincan Müftüsü Muharrem Gül’ün kıldırdığı cenaze namazı sonrası Çimen ve Öz’ün cenazeleri ilçe mezarlığında toprağa verildi.

5 İŞÇİ ARANIYOR

Faciada toprak altında kalan 9 işçiden Ramazan Çimen ile Kenan Öz ile birlikte 4 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Çok sayıda iş makinesi ve personelin katıldığı aramalarda ilk olarak 5 Nisan’da Uğur Yıldız’ın, 19 Nisan’da Adnan Keklik’in cenazesi bulunmuştu.

Halen toprak altında olan 5 işçiye ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. (DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

MSB: Suriye’de 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde saldırı hazırlığı yapan 7 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Taha AYHAN
ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, terörü kaynağında yok etmek için kesintisiz operasyonlarla mücadeleye devam ediyor. Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde saldırı hazırlığı yapan 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

Ordu’da silahlı dükkan işletmeciliği kavgası

ORDU’da O.K. (48), dükkan işletmeciliği nedeniyle tartıştığı M.A.’yı (33), tabancayla ayağından vurarak yaraladı. Şüpheli, gözaltına alındı.

Mustafa KIRLAK
ORDU-Olay, öğle saatlerinde Altınordu ilçesi Şarkiye Mahallesi Teleferik Alt İstasyonu Otoparkı’nda meydana geldi. O.K. ile M.A., dükkan işletmeciliği nedeniyle tartışmaya başladı. Tartışma, kavgaya dönüştü. O.K., üzerindeki tabancayla M.A.’ya ateş etti. Ayağından yaralanan M.A., yere yığıldı.

İhbarla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. M.A., sağlıkçıların ilk müdahalesinin ardından ambulansla Ordu Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Tedaviye alınan M.A.’nın hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi, O.K.’nin ise gözaltına alındığı bildirildi. Silahtan çıkan kurşunların olay yerindeki tuvalet kapısına isabet ettiği görüldü. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.