Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Asayiş

21 kişiye mezar olan Gölgeler Apartmanı’nın betonunda dere kumu ve çakıl kullanılmış

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 21 kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin de yaralanmasına neden olan Gaziantep’teki Gölgeler Apartmanı’na ilişkin soruşturma sonucunda iddianame hazırlandı. Tutuklu 2 sanık hakkında 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis talebiyle hazırlanan iddianamede bina inşaatında kullanılan betonun dere kumu ve çakılından oluştuğu belirtildi.

İbrahim Halil Aslan – Said Vakkas Yağcı
GAZİANTEP-
Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi İncilipınar Mahallesi’nde bulunan Gölgeler Apartmanı da yıkılmıştı. Yıkılan apartmanın enkazı altından kalan 21 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Olay sonrası Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Gölgeler Apartmanı’na ilişkin başlatılan soruşturma tamamlandı.

İddianame kabul edildi, 2 sanık hakkında hapis cezası talep edildi

Tamamlanan soruşturma sonucunda tutuklu sanıklar İhsan Ç. ve Mehmet Necati G. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis talep edilen iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianame, 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Binanın betonu dere kumundan yapılmış

Hazırlanan iddianameye göre, inşaatı 1991 yılında tamamlanan Gölgeler Apartmanı’nın mimari proje müellifinin ve fenni mesulün İhsan Ç., müteahhidinin ise Mehmet Necati G. olduğu belirtilerek, yıkılan binanın enkaz kaldırma çalışmaları esnasında bilirkişi heyetinin olay yerinde inceleme yaptığı ve numune aldığı vurgulandı. İddianamede, iki profesörün de yer aldığı 7 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda bina inşaatında kullanılan malzemenin kalitesiz olduğu belirtildi. Raporda, “Alınan numunelerde yapılan incelemede betonun dere kumundan yapılmış olduğu, dere kumunun herhangi bir eleme ve agrega dane çaplarının düzenlenmesi yapılmadan olduğu ve usule aykırı şekilde kabul edilemez boyutlarda dere çakılı kullanıldığı ve azami dane çapının 20 santimetre ebatlarına çıktığı gözlemlenmiştir” ifadeleri yer aldı.

Betonun çok kötü olması sebebiyle numune alınmakta zorluk çekilmiş

Raporun devamında betonun çok kötü olması nedeniyle numune alınmakta zorluk çekildiği de vurgulanarak, “Uygun görülen yerlerden örnekler aldırılmıştır ancak betonun numune alınamayacak derecede kötü olması sebebiyle dağıldığının görüldüğü, alınabilecek miktarda numunenin alındığı, her ne kadar aynı kütleden 3’er numune alınması gerekiyor ise de betonun çok kötü olması, yapının çok kırılgan olması ve yapının çok fazla parçalara ayrılmış ve hasar görmesi sebebiyle aynı kütleden 3 numune alınamamıştır. Bilirkişi heyetince olay yerindeki bina yıkıntısından beton kalitesinin çok kötü olması nedeniyle her ne kadar daha fazla numune alınması için girişimlerde bulunulmuş ise de betonun çok kötü olması ve yapının çok fazla parçalanması sebebiyle daha fazla numune alınamamıştır. Yine aynı sebepten ötürü aynı kütleden 3’er numune alınamamıştır. Bu husus fotoğraf ve video ile kayıt altına alınmıştır. Toplamda 4 beton numunesi alınamamıştır. Yani 13 beton numunesi için karot yapılmış ancak 9’u sağlam çıkmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Düşük beton kalitesi, kötü demir işçiliği ve asmolen tavan kullanımı çökme nedeni

Öte yandan 21 kişiye mezar olan Gölgeler Apartmanı’ndaki kolon kesilme iddialarına da açıklık getirilen raporda, “Kolon kesimi söz konusu olmasa bile yapının düşük beton kalitesi, kötü demir işçiliği ve asmolen tavan kullanılmış olması sebebiyle çökmüş olması olasılığı kuvvetle muhtemeldir. Bu durumu destekleyen önemli bir husus yapının çevresinde bulunan yüzlerce apartmanda bir göçme görülmemiş olmasıdır. Bu şekliyle herhangi bir kolon kesilmemiş olsa bile bu yapının yukarıda belirtilen nedenlerle özellikle beton kalitesi ve donatı işçiliği hataları sebebiyle yıkıldığı kanaatine varılmıştır” ifadesi kullanıldı.

Asayiş

SİBERGÖZ-37 operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı

ANKARA-İçişleri Bakanı Yerlikaya: 77 ilde Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği ve Tacizi ile Mücadele kapsamında düzenlenen “SİBERGÖZ-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı. (DHA)


Okumaya devam et

Asayiş

Aksaray’da yolcu otobüsü, şarampole devrildi: 2 ölü, 34 yaralı

Ankara – Niğde Otoyolu’nda sürücüsünün kontrolünden çıkan yolcu otobüsü, şarampole devrildi. Kazada, 2 kişi öldü, 6’sı ağır 34 kişi yaralandı.

ANKARA-Kaza, saat 02.55 sıralarında Ankara-Niğde Otoyolu’nun Aksaray‘a bağlı Alayhan mevkinde meydana geldi. Kilis’ten İstanbul’a giden Hannan Samanoğlu (52) yönetimindeki 79 AF 880 plakalı Metro Turizm’e ait yolcu otobüsü, sürücüsünün kontrolünden çıkıp şarampole devrildi.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda AFAD, polis, jandarma, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Kazada, 42 kişinin bulunduğu otobüste, 2 kişi öldü, 6’sı ağır olmak üzere 34 kişi yaralandı. Yaralılardan 24’ü Aksaray’a, diğerleri ise Niğde, Nevşehir ve Kırşehir’deki hastanelere kaldırıldı.

Tedaviye alınan yaralı yolculardan Bayram Ali Yılmaz, “Otobüs doluydu. Şoför uyudu herhalde, kaza bir anda oldu.” dedi.

VALİ KUMBUZOGLU YARALILARI ZİYARET ETTİ

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoglu, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralıları ziyaret edip, hastane yönetiminden bilgi aldı. Vali Kumbuzoğlu, “Kilis’ten İstanbul’a sefer yapmakta olan bir yolcu otobüsümüz, Niğde- Ankara otobanında Aksaray Alayhan mevkinde gece 02.55 civarında yoldan çıkararak devrilmiştir.

Kaza sonucunda otobüste bulunan 3’ü mürettebat olmak üzere toplam 42 yolcumuzdan 2’si maalesef vefat etmiştir. 6’si ağır olmak üzere toplam 34 yaralı vatandaşımızın, Aksaray Devlet Hastanesinde 24’ü olmak üzere; civar illerden Niğde, Nevşehir, Kırşehir Devlet Hastanelerine nakilleri yapılmıştır. Olayın ilk anından itibaren başta AFAD ve sağlık, jandarma ve polisimiz olmak üzere yaklaşık 100 personelimizle müdahalemizi gerçekleştirdik. Yaralıları yakından takip edip, yakınlarını bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir.” diye konuştu.

Kazada hayatını kaybeden 2 kişinin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmalar sürerken kazayla ile ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA)


Okumaya devam et

Asayiş

AK Parti Samsun il yöneticilerinin bulunduğu araç, yayalara çarptı: 2 yaralı

SAMSUN’un İlkadım ilçesinde AK Parti Samsun İl Başkanı ve yöneticilerin bulunduğu makam aracı, yaya geçidinde 2 kişiye çarptı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Cenker Yıldız’ın (22) hayati tehlikesinin bulunduğu belirtilirken, yabancı uyruklu kadının ise tedavisinin ardından taburcu olduğu öğrenildi.

EMRE ÖNCEL
SAMSUN-Kaza, Samsun’un İlkadım ilçesi Liman Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde meydana geldi. AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse ve yöneticilerin içinde bulunduğu Ümit Ö. yönetimindeki 55 AK 510 plakalı makam aracı, bulvar üzerinde seyir halindeyken, yaya geçidinden karşıya geçmeye çalışan Cenker Yıldız ile yabancı uyruklu bir kadına çarptı. Kazanın şiddetiyle savrulan yayalar yaralanırken, ihbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlilerinin yaptığı müdahalenin ardından yaralılardan durumu sağır olan Cenker Yıldız, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, hafif yaralanan yabancı uyruklu kadın ise Gazi Devlet Hastanesi’ne götürülüp, tedaviye alındı. Makam aracının sürücüsü Ümit Ö., ifadesi için emniyete götürüldü.

Yabancı uyruklu kadının tedavisinin ardından taburcu olduğu, Cenker Yıldız’ın ise hayati tehlikesinin devam ettiği bildirildi. Kazayla ilgili soruşturma sürdürülüyor. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.