Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“Şuanda asgari ücretlinin ev alması imkansız”

Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, enflasyonla beraber daire fiyatlarında ciddi şekilde artış yaşandığını, insanların da daire almak için finans bulamadıklarını söyleyerek, “Şuanda asgari ücretlinin ev alması imkansız” dedi.

KAYSERİ-Sedat Kılınç, gündeme ilişkin yaptığı açıklamada inşaat sektörünün sıkıntılarına değindi. Bu yıl gurbetçilerin konut alımı yapmadığını kaydeden Kılınç, “Kayseri’de bölge bölge daire fiyatları döviz bazında yaklaşık 15 yıl hiç değişmedi. Şehir merkezine yakın yerlerde 150-200 bin Euro, biraz merkeze uzak yerlerde 50-70 bin Euro arasında bir fiyat vardı. Bu her yıl Türk lirası bazında artıyordu. Son iki yıla baktığımızda döviz bazında yaklaşık yüzde 40 üzerine çıktı. Döviz başında da maliyet arttı. Durum böyle olunca gurbetçilerimiz de bunu duyuyor. Çok zamlanmış, ben alamam dediler. Bugün baktığımızda gurbetçi bu sezonda daire alamadı. Sebebi de bu olay. Türkiye’deki bu enflasyon gurbetçilerinde dikkatini çekti. Alışılagelmiş fiyatın üzerine yüzde 40 çıkınca gurbetçilerde bu fiyatlar düşer beklentisine girdi ve satın alma yapmadı. Sadece bizde değil, birçok alanda gurbetçilerin satın alma yapmadığını görüyoruz. Sık gelen gurbetçilerimiz araç alıyorlardı. Bu tür alımlar da yapılmadı. Gurbetçiler Türkiye’deki enflasyon karşısında şok geçirdi. Fiyat çok yüksek. Bu yıl gurbetçiye daire satışı ciddi anlamda düştü. İnşaat temsilcileri de bunun farkında” ifadelerini kullandı.

“İnşaat sektörü daralacak”

Sektör temsilcilerinin artan maliyetlerle beraber konut yapma noktasında frene bastığını kaydeden Kılınç, 2024 yılında sıfır konutun bulunmayacağını dile getirerek, “Kayseri’de yıllık ortalama 20 bin konut satışı var ve bunun yarısı sıfır konut. Bu denge bazen değişiyor. Sıfır konuta kamu bankaları aracılığıyla destekler gelince yüzde 55-60’a çıkıyor ama ortalama yılda 10 bin sıfır daire satılıyor. Bu aşamada sektör temsilcilerinin yavaşlama hamlelerini de görünce 2024 yılında dairede bulunmayacak. Bu yıl arabada yaşadığımız sıkıntı gibi 2024 yılında da daire bulunmayacak. Sektör temsilcilerinin hepsi şuanda elindeki projeleri bitirme ve sattıktan sonra ödeme dengesini sağlama yönünde hamle yapıyor. Herkesin ortak kanaati bu. Herkes frene basma noktasında hamle yapıyor. Gelecek yıl büyük bir konut noktasında sıkıntı olacağını düşünüyoruz. Stok bu yıl biterdi ama ciddi bir daralma var ve bekleniyor da. Yıl sonunda ortalamaya bakacağız ama benim tahminim yüzde 30-40’lık bir daralma göreceğiz. 2019 yılında bugün ki yaşadığımızın biraz daha hafifini yaşamıştık. 2029 yılında da faizler de hızlı bir artış olmuştu. Böyle olunca sektör temsilcileri işin finansal noktasını çözemeyince daire karşılığı 1 milyon TL zararına satmak zorunda kalmıştı. 2019 yılında belli başlı inşaat firmaları arka arkaya konkordato ilan etti. O gün ki hafifti ama bugün o günün belki de 5 katı” şeklinde konuştu.

“Şuanda asgari ücretlinin ev alması imkansız”

Konut kredilerinde de artış ile beraber konut satışının da zorlaştığının altını çizen Sedat Kılınç, aylık ödemelerin çok arttığın belirterek, “Şuan sektörün küçülmesindeki ve satışın olmayışının altındaki sebep finansman sorunu. Bunu dış finansmanda halletmeye çalıştığınızda 1’e 3. 1 milyon çekiyorsunuz 3 milyon ödüyorsunuz. Bunu da aylık ödeyecek gelir yok. 25 bin TL geliri olan 30 küsur bin TL ödeyemez. Bugün de konut satışının olmayışının sebebi bu. Fiyatların artışıyla birlikte kira da artıyor. 2 milyonluk daireyi daha çok dar gelirli insanlar alıyor. 5-10 yıl önce asgari ücret alan bir vatandaş o daireyi bizden alabiliyordu. Belli bir peşinat veriyordu, 50 bin TL verip 100 bin TL kredi çekiyordu ve onu ödeyebiliyordu. Bugün geldiğimiz durumda aylık ödeme rakamına baktığımızda bırakın asgari ücretle çalışanı karı koca çalışan devlet memurları bile alamıyor. Orta gelir grubu dediğimiz grup dahil şuanda o ekonomik daireyi alamıyor. Şuanda asgari ücretlinin ev alması imkansız” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

 Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

İSTANBUL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,4270 liradan, euro ise 34,7790 liradan haftaya başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,4250 liradan alınan dolar 32,4270 liradan, 34,7770 liradan alınan euro ise 34,7790 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,44 liradan, euro ise 34,73 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.