Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Deprem bölgesinde yapılacak 100 bin çelik köy evi için ihaleye çıkılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde yapılacak yaklaşık 100 bin çelik köy evi için önümüzdeki haftadan itibaren ihaleye çıkılacağını bildirdi.

Huzeyfe Tarık Yaman
ANKARA-
Bakan Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumun ardından milletvekillerince kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Kentsel Dönüşüm Yasası’na ilişkin konuşan Özhaseki, “Bu yasaya ben bakan olduktan sonra ilk günlerde başladık. Aylarca bu yasa üzerinde uzman arkadaşlar aylarca emek verdi. Sayın İmamoğlu bakanlığımıza gelmişti. Kendisine de söyledim. CHP’li ilçe belediyeleri dahil hepsini toplantıya davet ettik. 15 toplantıya katıldılar. Ne kadar önerileri varsa hepsini aldık. Saatlerce, günlerce dinledik ve onları da mutlaka bu yasa içerisine derç ettik. Bu yasa ne hızlı, ne alelacele ne de herhangi birine rant sağlamak amacıyla yapılmış bir yasadır. Bu, Türkiye’nin birikim yasasıdır. Bütün vatandaşların birikimidir” dedi.

Bakan Özhaseki, muhalefet milletvekillerine Meclis’in açık olduğunu hatırlatarak, “Üç, beş, on gün sonra yeniden teklif verelim, yeniden getirelim. Amacımız; gerçekten deprem ülkesi olduğuna inandığımız şu memlekette bir daha ne olur ağlamayalım. Evlerimiz yıkılmasın, bir an önce yapalım. Kimse mağdur olmasın. Bunun için çırpınıyoruz. Ben bu konuda müsterihim” diye konuştu.

“Bu işlerde biraz insaflı olalım

Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkazlara günlerce uğranmadığını savunan milletvekillerine cevap veren Özhaseki, “Gerçekten büyük bir sıkıntı var. 260 bin tane bağımsız birim yıkılmış. Siz hükümet olsanız, on gün önceden de haberiniz olsa. Birisi de dese ki ‘şu tarihte on gün sonra deprem olacak, 260 bin tane bağımsız birim de yıkılacak, tedbirinizi alın’ deseler ne yapardınız? Her birine on kişiyi sağlayacak olsanız 2 milyon 600 bin kişiyi orada hazır etmeniz gerekir. Her bina başına 50 tane insan bulundurmak isteseniz her bir bina başında 13 milyon insanı orada hazır bulundurmanız gerekir. Her bir binada 10’ar tane iş makinesi lazım deseniz 2 milyon 600 bin iş makinasını bulundurmanız gerekir. Kolay mı? Bu işlerde biraz insaflı olalım” ifadelerini kullandı.

100 bin çelik evin ihalesi önümüzdeki haftadan itibaren

Bakan Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Şurası’nda akademisyenlerin tek katlı köy evlerinin çelikten yapılması yönünde tavsiyelerde bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“Ne kadar çelik gideceğini çıkardık. Çelikçilerle konuştuk, fiyatlarını aldık. Zannedersem önümüzdeki haftadan itibaren ihaleler çıkmaya başlıyor. Ne kadar çelik ev üreten arkadaş varsa buyursun, 100 bine yakın çelik ev yapılacak. Çelik karkaslı, 4 buçuk ton kadar, hafif çelik diye geçiyor. Dış duvarlar arasında 10 santimetre kadar taşyünü olan. Dışında betopan, iç tarafta alçıpan olan sbs ile çevrilmiş. 9 şiddetinde deprem olsa yıkılmayacak bir ev tipi. En az bir metreden fazla temel su basmanı gibi bir zemin üzerine yapılacak şekilde ihaleye çıkıyoruz.”

“Büyük ihtimalle 6-8 ay içerisinde köy evlerinin tamamını bitiririz”

Köy evlerinin hepsini Bakanlık olarak yaptıklarını hatırlatan Özhaseki, “Yapamıyorlarsa beklesinler, biz zaten 100 bin konutluk ihaleye çıkıyoruz. Bunu yapmak da çok kolay. Bu teknolojinin Türkiye’ye kazandırılması lazım. Aslında bizim çok katlılarda da bu teknolojiye geçmemiz lazım. İnşallah bu da bir başlangıç olur. Büyük ihtimalle 6-8 ay içerisinde köy evlerinin tamamını bitiririz. Bunda sıkıntı olmaz. İnşallah bittiği zaman da vatandaş rahat eder” cümlelerine yer verdi.

“Çoğu yerlerde yüzde 70-80 civarında diye biliyorum”

Özhaseki, “Rezerv alanlarda bu evleri yapıyoruz fakat şehir merkezlerinde bir sıkıntımız var; o da bir an önce hafriyatın kaldırılması, temizlenmesi, sonra bizim orada zemin etütleri yaparak statik çözümlemeler neticesinde nasıl bir bina tipi yapacağımıza karar verilmesi hususu. Daha temizlik devam ediyor. Çoğu yerlerde yüzde 70-80 civarında diye biliyorum. Ama biz bir taraftan da merkezlere başladık” dedi.

Yerinde Dönüşüm projesinde birtakım problemler olduğunu bildiklerini söyleyen Özhaseki, “Onları da çözerek vatandaşın eskiden hatırasının olduğu ve ayrılmak istemediği mahallesinde yerini yapmasını bekliyoruz. Bu konuda da her türlü kolaylaştırıcı tedbiri aldık” diye konuştu.

Özhaseki, deprem bölgesine inşa edilecek 200 bin konutun 46 bininin sene başına kadar hak sahiplerine teslim edileceği bilgisini vererek, “Adana’da 3 bin 424, Adıyaman’da 41 bin 292, Diyarbakır’da 6 bin 758, Elazığ’da 1887, Gaziantep’te 24 bin 977, Hatay’da 45 bin 186, Kahramanmaraş’ta 39 bin 121, Kilis’te 2 bin 340, Malatya’da 23 bin 861, Osmaniye’de 5 bin 501, Şanlıurfa’da da 5 bin 653 konutun inşaatına başladık” dedi.

Depremlerden etkilenen 1 milyon 900 bin kişinin evinin dışında veya konteyner kentlerde yaşadığını hatırlatan Özhaseki, bakanlık bütçesinin deprem bölgesine gönderildiğini dile getirdi.

Özhaseki, son dönemde yurt dışından temin edilen 40 milyar liralık krediyi deprem bölgesindeki altyapı çalışmaları için hibe ettiklerini belirterek, bundan en çok payı CHP’li belediyelere verdiklerini ifade etti.

Genel

CHP lideri Özel: 23 bin 900 öğretmenin atanması asla kabul edilemez

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “Maalesef Milli Eğitim Bakanı 2024’te, 2023 yılında emekli olan kadar öğretmen atayacaklarını söyledi. Sayın Erdoğan da ‘Bir miktar atama yapacağız’ dedi, gençleri de çok üzdü. Bu rakam maalesef 23 bin 900’dür. 23 bin 900 öğretmenin atanması asla kabul edilemez” dedi.

Ömer Faruk Karataş
ANKARA-
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirilen grup toplantısında konuştu. Konuşmasında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Özel, öğretmen atamalarının daha yüksek oranlarda yapılmasını ve atamalarda mülakatların kaldırılması gerektiğini söyledi. 1 Mayıs hakkında da konuşan Özel, Taksim Meydanı’na kefil olduklarını ve kutlamaların orada olması gerektiğini ifade etti.

“Anayasaya uymak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına, bağlayıcılığına uymakla olur”

Anayasa değişikliği konusunda öncelikle herkesin anayasaya uyması gerektiğini, sonrasında bu konuda değişiklik için destek verebileceklerini söyleyen Özel, “Türkiye Cumhuriyeti bir anayasa devletidir. Sahip çıktığımız maddelerin yanında elbette eleştirdiğimiz, değiştirilmesini istediğimiz maddeler olabilir. Ama bu ülkede eğer devlet olacaksa, yani insanların canı ve malı güvende olacaksa bu ülkede en üstteki cumhurbaşkanından en sade vatandaşa kadar herkes bu anayasaya bağlı olacak. Bir ülkede anayasanın işine gelen kısımlarını uygulayıp, oradan güç alıp, yetki alıp kullanıp, işine gelmeyen kısımlarını ihlal edersen bu hak bir kişide değil herkeste olur. Orada devlet ortadan kalkar, anayasal düzen ortadan kalkar ve keşmekeş olur, karmaşa olur. İşte o zaman beka sorunu olur. O yüzden bu ülkedeki en sade yurttaştan en yeni kamu görevlisine, en kıdemli devlet memurundan cumhurbaşkanına kadar herkesin bu anayasaya harfiyen öncelikle uyması gerekir. Anayasaya uymak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına, bağlayıcılığına uymakla olur” ifadelerini kullandı.

“1 Mayıs’ın kutlanmasına ve o meydanın boşalmasına kefaleti ben koyuyorum”

1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’nın açılması gerektiğini söyleyen Özel, “Şimdi buradan karar alıcılara sesleniyorum. Var mısın? Ben kefilim, orada olacağım. İşçilerle birlikte, bir kişinin burnu kanamadan 1 Mayıs’ın kutlanmasına ve o meydanın boşalmasına kefaleti ben koyuyorum. Taksim’i 1 Mayıs’a açın, 31 Mart’ın mesajını aldığınızı anlatın. Açın, özgüvenli olduğunuzu gösterin. Ben 31 Mart’ın birinci partisinin genel başkanı olarak, son genel seçimlerin birinci partisinin genel başkanına diyorum ki ‘Elimizi uzatıyoruz, elimiz emekçinin elidir, elimiz barışır elidir, elimiz öz güvenin elidir. 1 Mayıs’ta Taksim’in kazanılması, bu ülkenin yeni iklimine hizmet edecektir.’ Emekçilerin elini havada bırakmayınız, elimizi havada bırakmayınız” ifadelerine yer verdi.

Okumaya devam et

Genel

Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

İstanbul Beşiktaş’taki evinde ölü bulunan Mehmet Ali Yılmaz, 49. ve 50. Hükümette Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak yer aldı. Bakanlığı döneminde Türkiye Futbol Federasyonuna özerklik getirdi. Futbolda havuz sistemini düzenleyen kişidir. Trabzonspor’a tesis kazandırdı.

İSTANBUL-
Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz, İstanbul Beşiktaş’taki evinde ölü bulundu. Mehmet Ali Yılmaz, 21 Ekim 1948 günü Trabzon’da dünyaya geldi. İstanbul Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Fakültesini bitirdi. Bankacılık, Basın alanlarıyla ilgilendi. Tek-Art Holding ve Yılmaz Yayınları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı, Güneş Gazetesi sahibi, Titibank Yönetim Kurulu Başkanı, Trabzonspor Kulübü Başkanı, Mühendisler Odası, Müteahhitler Sendikası, İstanbul gazeteciler Cemiyeti, Gazete sahipleri Sendikası ve Türkiye Spor Yazarları Derneği Üyesi olarak görev yaptı.

Yılmaz, 1991 genel seçimlerinde DYP’den Trabzon Milletvekili seçilerek, 20.10.1991-24.12.1995 arası TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 49. ve 50. Hükümette Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak yer aldı. Bakanlığı döneminde Türkiye Futbol Federasyonuna özerklik getirdi. Futbolda havuz sistemini düzenleyen kişidir. Trabzonspor’a tesis kazandırdı. Evli, 5 çocuk babasıdır.

Okumaya devam et

Genel

Bakan Tunç: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

Adalet Bakanı Tunç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.

Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Tunç paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Şanlı tarihimizin en önemli sembollerinden biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, milli iradenin tecelligahıdır.

Geleceğimizin teminatı evlatlarımız istiklalimize daima sahip çıkacak, Gazi Meclisimiz ilelebet millet egemenliğinin ve demokrasinin merkezi olmaya devam edecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümü ve tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.”

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.