Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Borrell: Filistin devleti olmadan İsrail için barış ve güvenlik olmayacaktır

 Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Filistin devleti olmadan İsrail için barış ve güvenlik olmayacaktır. Burada bulunanlar olarak, hepimiz, bir devletin var olamama başarısızlığının sonuçlarını çekeceğiz” dedi.

BARSELONA-
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya’nın Barselona’da düzenlenen Akdeniz için Birlik 8. Bölgesel Forumu’nun açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıya İsrail’in katılmadığını hatırlatan Borrell, “Hiçbir şey Hamas’ı meşru kılamaz. Ancak bir dehşet diğer bir dehşeti de haklı çıkaramaz” ifadelerini kullandı. “Uluslararası insancıl hukuk, her zaman ve istinasız herkes için geçerlidir” diyen Borrell, Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın bir makalesinde bahsettiği ifadelere değinerek, “İsrail’in kendini savunma hakkını kullanma biçimi önemli. Gazze’deki sivillerin çektiği acı, temel ihtiyaçlardan yoksun bırakılmaları önemli” dedi.

Gazze’nin yaklaşık Barselona kadar olduğunu dile getiren Borrel, “Şehrin yarısının enkaza döndüğünü düşünün. Dünya genelinde büyük bir kesim bunun kabul edilemez olduğunu ifade eder” açıklamasını yaptı.

Dört günlük insani araya değinen Josep Borrell, “Sivil esirlerin bırakılması önemli bir ilk adım. Katar ve diğer ülkelere katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Gazze’deki vahim durumun hafifletilmesi ve mevcut krizin çözümü için daha fazlası gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
“Hiçbir ordu, bir ülkeyi barıştan daha güvenli yapmaz”

Aşırılığa izin verilmesi durumunda Avrupa’da da yayılacağına dikkat çeken Borrell, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Aşırıcılık yanlısı yerleşimcilerin çoğu zaman İsrail polisinin koruması altında uyguladığı şiddet Batı Şeria’da yayılıyor, ancak ordu İsrail’i daha güvenli yapmaz. Yerleşimciler, İsrail’in en büyük güvenlik sorunudur. Bu nedenle, yerleşimciler uluslararası insani hukukun büyük bir ihlali olarak görülmekteler. Ayrıca İsrail hükümetinin yerleşim faaliyetlerinin arttırılması için 43 milyon dolar tahsis edilme planını duyunca dehşete kapıldım ve bunu kınıyorum. Hiçbir ordu, bir ülkeyi barıştan daha güvenli yapmaz. Filistin devleti olmadan İsrail için barış ve güvenlik olmayacaktır. Burada bulunanlar olarak, hepimiz, bir devletin var olamama başarısızlığının sonuçlarını çekeceğiz”

“İsrail ve Filistin arasındaki barış, tüm Avro-Akdeniz ve ötesi için stratejik bir zorunluluk haline gelmiştir” diyen Josep Borrell, “Bölge turum sırasında İsrailli ve diğer yetkililerden Hamas’ın bir organizasyondan daha fazlası olduğunu duydum. Bu bir fikir, ideoloji. Daha iyi bir fikre sahip olduğunuzu kanıtlayamadan bir fikri öldüremezsin” ifadelerini kullandı.
Batı Şeria’nın yasal olarak kolonileştirilmemesi konusunda hemfikir olduklarını ifade eden Borrell, Filistin otoritesinin yeniden canlandırılması gerektiğini kaydederek, “Devletsiz bir bölge kaosa, şiddete, terörizme ve göçe teslim edilecek bir bölge olur ve bunun bedelini ilk Avrupa öder. Barışa giden yol hala uzakta. Ancak ulaşılamaz değil” dedi.

Asayiş

Pakistan’da yolcu otobüsü, tanker ve kamyonet birbirine girdi: 8 ölü

Pakistan’da yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonetin karıştığı kazada 8 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı.

İSLAMABAD-
Pakistan’ın Sindh eyaletine bağlı Manjhand kasabası yakınlarındaki Indus otoyolunda bir yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonet çarpıştı. Kazada 8 kişi hayatını kaybederken, 7’si ağır 28 kişi de yaralandı. Yaralıların hastanede tedavisi sürerken, yetkililer can kaybının artmasından endişe ediyor.

Görgü tanıkları, kurtarma çalışmalarının geç başladığını iddia ederken, polisin yanı sıra çevrede bulunan sivillerin de kurtarma çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Kazanın nedeninin henüz bilinmediğini kaydeden polis, olaya ilişkin soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Okumaya devam et

Dünya

İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye İran çağrısı: Yaptırım uygulanmasını talep ettim

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıklayarak “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim” dedi.

TELAVİV-
İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısının ardından bölgedeki gerilim sürüyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bugün 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıkladı. Onlarca dışişleri bakanı ve dünyanın önde gelen isimleriyle görüştüğünü belirten Katz, “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim. İran çok geç olmadan durdurulmalıdır” dedi.

ABD’den İsrail savunmasına destek vurgusu

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, iki bakanın İran’ın gerçekleştirdiği saldırı ve sonrasındaki gelişmeleri ele aldığı ve ABD tarafının İsrail’den İran’a karşı saldırı düzenlememesi çağrısında bulunduğu aktarıldı. Görüşmede, Austin’in “ABD’nin İsrail’in savunmasına yönelik kararlı desteğini yinelediği ve bölgesel istikrara yönelik stratejik hedefini bir kez daha vurguladığı” ifade edildi.

Okumaya devam et

Dünya

İran dini lideri Hamaney’den 2 bin 127 mahkuma af veya ceza indirimi

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 2 bin 127 mahkumun af kapsamına alınması veya cezalarının hafifletilmesi ile ilgili öneriyi onayladı.

Aynur Sena Çabuk
TAHRAN-
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bazı mahkumlara af veya ceza indirimi içeren öneriye onay verdi. Söz konusu kararın, askeri ve muhtelif sivil mahkemelerde yargılanan 2 bin 127 mahkumu kapsadığı ve bu mahkumların af kapsamına alınarak serbest bırakılacağı veya cezalarının hafifletileceği belirtildi.

Öte yandan, İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, Hameney’e yazdığı mektupta, gerekli şartlara sahip 2 binin üzerinde mahkumun cezalarının hafifletilmesi veya affedilmesini önermişti.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.