Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’da çiftçilere tohum ve süt sağım makinesi dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Samsun’da üreticilere çeltik tohumu, kuru fasulye tohumu, sera naylonu ve süt sağım makinesi dağıtıldı.

Ahmet Şükrü Uluçay
SAMSUN-
Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde yapılan törende, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında üreticilere 250 dekar alanda ekilmek üzere 5 bin kilo çeltik tohumu, 250 dekar alanda ekilmek üzere 5 bin kilo kuru fasulye tohumu, 18 üreticiye sera naylonu ve 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi teslim edildi.

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Özellikle hayvancılık yapan kadın çiftçilerimize yüzde 25 vatandaş katkılı, yüzde 75 Tarım ve Orman Bakanlığımız katkılı sağım makineleri verdik. Toplam 1 milyon 360 bin liralık bir projeydi. 113 kadın çiftçimize süt sağım makinelerini teslim ettik. İleride bine yakın çiftçi ailelerimize dağıtıma devam edeceğiz. Bir diğer etkinliğimiz kuru fasulye ile alakalı. Bafra ilçemizde yüksek kesimlerde suyun olduğu bölgelerde yaklaşık 5 ton kuru fasulye tohumluklarımızı verdik. Daha önce de vermiştik. Başarı sağlandığı için devamını verdik. Yine çeltik tohumumuz var. Tabii, bu 5 ton çeltik tohumumuzu damla sulama ile yapan çeltikçilerimize vereceğiz. Bir diğer verdiğimiz sera naylonları. Samsun’da 155 çiftçimize sera naylonlarını teslim ettik. Biz Tarım ve Orman Bakanlığımız olarak 2023 üretiminden dolayı 600 milyon TL destek verdik. Bunlar o verdiğimiz nakdi destekler yanında, çiftçimizin kırsal alanda yaşamını kolaylaştıran, gelirini artırabilecek ve çeşitli alternatif ürünleri tekrar denemek için vermiş olduğumuz nakdi değil ayni desteklerdir. Bunlar vermiş olduğumuz 600 milyon desteğin içerisinde değil. Çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

“Artık tarımımızı sanayi ile de buluşturuyoruz”

Bafra Kaymakamı Cevdet Türkmen ise, “Türkiye’nin en önemli ovalarından Bafra Ovası’nda çiftçilerimizi desteklemek adına bugün onlara sera naylonu, fasulye tohumu, süt sağım makinesi verdik. Çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü Bafra çok önemli bir tarım merkezi. Artık tarımımızı sanayi ile de buluşturuyoruz. Tarıma dayalı sanayi sektörümüzde gelişti. Sera Organize Sanayi Bölgemizi tamamladık. Tahsislerimizi bitirmek üzereyiz. Dosyalarını inceliyoruz. Yakın zamanda 30 parselimizin de biteceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından çiftçilere tohum ve makineler teslim edildi.

Samsun’da üreticilere destekler

Ayrıca 2024 yılında Samsun’da örtü altı yetiştiricilerine “Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında yüzde 50 bakanlık katkılı, yüzde 50 üretici katkılı toplam bütçesi 3 milyon olan sera naylonu dağıtıldı. Alaçam’da 7, Canik’te 3, 19 Mayıs’ta 3, Salıpazarı’nda 4, Kavak’ta 1, Bafra’da 18, Terme’de 19, Vezirköprü’de 26 ve Çarşamba’da 71 olmak üzere toplamda 155 üreticiye 176 bin 610 metrekare sera naylonu teslim edildi.
Terme ve Çarşamba ilçelerinde de “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” çerçevesinde “Bereketin İşareti Soya Projesi” ile çiftçilere 40 ton soya tohumluğu desteği sağlandı.

Ekonomi

TÜİK: Kırmızı et üretimi arttı, çiğ süt üretimi azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında kırmızı et üretiminin bir önceki yıla göre, yüzde 8,8 arttığını, çiğ süt üretiminin yüzde 0,4 azaldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, 2023 yılına ilişkin kırmızı et ve çiğ süt üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 ton olan kırmızı et üretimi, 2023 yılında yüzde 8,8 artarak 2 milyon 384 bin 47 ton oldu. Bir önceki yıla göre, sığır eti üretimi yüzde 6,2 artarak 1 milyon 670 bin 606 ton, koyun eti üretimi yüzde 16,3 artarak 569 bin 66 ton, keçi eti üretimi yüzde 11,3 artarak 128 bin 989 ton, manda eti üretimi ise yüzde 13,3 artarak 15 bin 386 ton olarak gerçekleşti. Ayrıca, 2023 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 70,1’ini sığır eti, yüzde 23,9’unu koyun eti, yüzde 5,4’ünü keçi eti ve yüzde 0,6’sını manda eti oluşturdu.

ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ YÜZDE 0,4 AZALDI

2022 yılında 21 milyon 563 bin 492 ton olan çiğ süt üretimi, 2023 yılında yüzde 0,4 azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton oldu. Bir önceki yıla göre, keçi sütü üretimi yüzde 0,5, inek sütü üretimi yüzde 0,2 artarken; koyun sütü üretimi yüzde 12,5 ve manda sütü üretimi yüzde 1,3 azaldı. 2023’te çiğ süt üretiminin yüzde 92,9’unu inek sütü, yüzde 4,3’ünü koyun sütü, yüzde 2,5’ini keçi sütü ve yüzde 0,2’sini manda sütü oluşturdu.(DHA)


Okumaya devam et

Ekonomi

Ticaret Bakanlığı: İsrail’le ihracat- ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durduruldu

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur” denildi.

Salih HÜDAVERDİ
ANKARA-Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan’da açıkladığı İsrail ile yapılan ihracat işlemlerini kısıtlama kararının ardından, bugün yayınladığı yeni açıklamada her türlü ihracat ve ithalat işleminin durdurulduğunu duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail’in saldırıları sonucunda bugüne kadar 35 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği ve 78 bin Filistin vatandaşının yaralandığı belirtilerek, “Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in hükümetinin uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bıraktığı ve insani yardımları engellediği ifade eden açıklamada, “Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur” denildi.

‘TEDBİRLER KESİN VE KARARLI BİR ŞEKİLDE UYGULANACAK’

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir.” (DHA)



Okumaya devam et

Ekonomi

Karadeniz’in tek inşaat fuarı Samsun’da kapıları açtı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve İç Mimarlar Odası Samsun Şubeleri ve KOSGEB destekleri ve işbirlikleri ile hazırlanan 8’inci Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı bugün kapılarını açtı. Fuarda açılış konuşmasını yapan TÜYAP Fuar Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, “8’incisini gerçekleştirdiğimiz Samsun İnşaat Fuarımızı bu yıl 1 salonda yaklaşık 2 bin 500 metrekare alanda açıyoruz. İnşaat malzemelerinden bina tesisat sistemlerine, akıllık otomasyon sistemlerinden konut projelerine kadar pek çok kapsamda üretim yapan 41 firmayı fuarımızda ilgililer ile buluşturuyoruz. Fuarımıza bu yıl 6 ilden katılımcılar bekliyoruz. İzmir, Giresun, Sinop, Rize, İstanbul ve Samsun’dan sektör ilgililerini buluşturacağız. Fuarımıza 31 ülkeden toplam 2 binin üzerinde online davetiye doldurdu. Azerbaycan ve Gürcistan ağırlıklı olmak üzere Rusya, Ukrayna, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan gibi geniş bir coğrafyadan fuarımıza, davetiyeler doldurulmuştur” dedi.

Gökhan İÇKİLLİ
SAMSUN- ‘MALZEMELER SAMSUN’DA ÜRETİLİYOR’

Güvenli ve standardı yüksek yapı malzemelerinin ülkemizde üretilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “İnşaat ve yapı malzemeleri deyince güvenli ve standardı yüksek yapı malzemelerinin ülkemizde üretilmesi ve dünya çapında marka firmalarının ülkemizde üretim yapması bu sektör açısından son derece anlamlı. Samsun başta olmak üzere güvenli şehirler oluşturan, güvenli yapı malzemeleri, konutlar, inşaat yapıları oluşturan Türk müteahhitlik firmaları da yapı malzemesi üreten firmalara öncelikle teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. İnşaat sektöründe teknoloji geliştikçe yapıların hem güvenli olması hem de standardın yüksek olması aynı zamanda estetik ve konforu da yüksek yapı malzemelerinin talep edildiğini günümüzde görmekteyiz” diye konuştu.

‘YAPACAĞIMIZ İŞLER VAR’

İnşaat sektörünün her sektörü ilgilendiren önemli bir sektör olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Diğer sektörleri de içinde barındıran ekonominin gidişatıyla çok alakalı olan bir sektör. İnsanların evine ekmek götürmede baş aktörlerden birisi inşaat sektörüdür. Dolayısıyla inşaat sektörünün bu günümüzde fuarı Samsun’da yapıyor olması bizim için de önemli. İnsanların piyasaya olan inancını, piyasadaki devamlılığı olan inancını gösteren önemli bir etkinlik. Samsunla alakalı yapacaklarımız var. Önemli olarak dirençli şehirler noktasında kentsel dönüşümle ilgili yapacağımız işler var. Buradaki inşaat firmaları ve inşaat firmalarımızla el ele vererek bu süreci biran evvel yapma arzusuyla hareket edeceğiz” dedi.

02-05 Mayıs tarihlerinde açık olacak olan fuarın açılışına, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, kaymakamlar, TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları, firma sahipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Konuşmaların ardından Samsun İnşaat Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildi. Ardından katılımcılar fuarı gezdi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.