Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bakan Bolat: Kosova ile 2024 sonuna kadar 1 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağımıza inanıyorum

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından (DEİK) düzenlenen Türkiye-Kosova İş Forumu’na katıldı. Bakan Bolat, burada yaptığı konuşmada, “Yıllar içinde ticaret hacmimizde kazandığımız olumlu ivmenin devam edeceğine, 2024 yılının sonuna kadar 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Hasan YILDIRIM/
İSTANBUL-Bolat, “Son 20 yılda, mal ihracatımız 7 kat artarak, 2023 yılında 255.4 milyar dolara ulaştı. Mal ihracatımızı 2024 yılında 260 milyar doların üzerine, 2026 yılında ise 300 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Kosova İş Forumu’na katıldı. İş Forumuna Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova Başbakanı Özel Kalemi Luan Dalıpı ile DEİK Türkiye – Kosova İş Konseyi Başkanı Batuhan Özdemir ve İş konseyi üyeleri katıldı. Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin de aralarında olduğu heyetle ekonomik ilişkileri değerlendiren Bolat, iş forumunda İngilizce bir konuşma da yaptı.

Türkiye ve Kosova arasındaki ekonomi forumunda konuşan Ömer Bolat “Son 20 yılda, mal ihracatımız 7 kat artarak ve 2023 yılında 255.4 milyar dolara ulaştı. Mal ihracatımızı 2024 yılında 260 milyar doların üzerine, 2026 yılında ise 300 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hizmetler ihracatı açısından, 2023 yılında 100 milyar dolar seviyesini aştık. Hizmetler ihracatımızı 2024 yılında 110 milyar dolara çıkarmak için çabalarımızı sürdürüyoruz. İhracatımız ve yatırımlarımız açısından, Avrupa ve Balkanlar bölgesi özel bir yere sahiptir. Kosova, bu anlamda, bağımsızlığını ilan ettiği günden bu yana elde ettiği ekonomik gelişmeyle Balkanlar bölgesinde önemli bir rol oynamıştır. Kosova’nın son 15 yılda büyük ekonomik atılım içerisinde olması bizleri sevindirmektedir” diye konuştu.

“KOSOVA POZİTİF BÜYÜME KAYDETMEKTEDİR”

Bolat “Bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) 5 milyar dolarken, 2023 yılında bu rakamı 2 katına çıkararak 10 milyar dolara ulaşmıştır. Benzer şekilde, kişi başına düşen gelir seviyesi 2023 yılında 6 bin dolara çıkarak 2 katına ulaşmıştır. Ayrıca Kosova, 2008 yılından bu yana pozitif büyüme kaydetmektedir. Bu büyümenin temel nedeninin, Kosova’nın bölgesel işbirliği ve çeşitli uluslararası kuruluşlara üyelikleri sonucu ticaret ağının genişlemesi ve yatırımların artması olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda, Kosova 2007’de Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması’na (CEFTA), 2009’da Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’na, 2012’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na ve 2013’te Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’na üye olmuştur. Diğer taraftan AB ve Türkiye başta olmak üzere serbest ticaret anlaşmaları da bu gelişmelere pozitif katkı sağlamıştır” dedi.(DHA)



Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artmaya devam etti

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı paydaki artış eğiliminin 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiğini ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık artış ile yüzde 1,082 seviyesine yükseldiğini duyurdu.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yayımlanan 2024 yılı ilk çeyrek dış ticaret istatistikleri kapsamında 2024 yılı ilk çeyreğinde, dünya ihracatı yüzde 0,6 oranında düşüş ile 5 trilyon 919 milyar dolar olur iken, ülkemizin ihracatı yüzde 3,6 oranında artış ile 63 milyar 603 milyon dolar olmuştur. Yıllıklandırılmış olarak bakıldığında ise, dünya ihracatı yüzde 4,2 oranında düşüşle 23 trilyon 808 milyar dolar olurken, ülkemiz ihracatı yüzde 0,8 oranında artışla 257,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” denildi.

Küresel ihracattaki düşüşe rağmen Türkiye’nin ihracatındaki artışların devam ettiği belirtilerek, “Bu kapsamda yıllıklandırılmış ihracatımızın küresel ihracattan aldığı paydaki artış eğilimi 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiş ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık artış ile yüzde 1,082 seviyesine yükselmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı ihracat perspektifinde sürdürdüğümüz politika ve stratejilerle Türkiye’nin küresel ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaretteki eğilimleri en iyi şekilde değerlendirip elde ettiğimiz kazanımları artırarak devam ettireceğiz” ifadelerine yer verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Türkiye tarımsal hasılada Avrupa 1’incisi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Bankası verilerine göre, 2023 yılında elde edilen 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Türkiye’nin, Avrupa’da 1’inci, dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını duyurdu.

ANKARA-Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çiftçilerimizin alın teri, ülkemiz ekonomisine değer katmayı sürdürüyor. FAO ve Dünya Bankası verilerine göre, 2023 yılında elde edilen 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Türkiye, Avrupa’da 1’inci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldı. Bu başarıda emeği geçen tüm sektör paydaşlarımızı gönülden kutluyorum” dedi. Bakan Yumaklı’nın paylaştığı görselde de Türkiye’nin bir önceki yıla göre 2023’de yüzde 16’lık tarımsal hasıla artışı ile Avrupa’da 1’inci, dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığı belirtildi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Kripto borsasından spot Ethereum ETF değerlendirmesi

Mart 2024’te WhiteBIT TR isimli Türkçe uygulamasını yayına alan ve Türkiye’de resmi operasyonlarına başlayan kripto para borsası WhiteBIT, eğitim platformunda spot Ethereum ETF’lere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Değerlendirmede, kripto paraların kendisine yatırım yapmanın özellikle kripto yatırımcıları için daha avantajlı olduğu paylaşıldı.

İSTANBUL-Kripto para birimlerinin fiyatına endeksli borsada işlem gören fonlar, 2023’ten bu yana kripto para ekosisteminin en çok konuştuğu konulardan biri oldu. 2024’ün başında spot Bitcoin ETF‘lere onay veren ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dünyanın en değerli ikinci kripto para birimi olan Ethereum için de ilk onayı mayıs ortasında vermişti. Ethereum fiyatına bağlı borsa yatırım fonlarının ABD borsasında işlem görmeye başlayabilmesi için SEC’nin son onayı gerekirken, hem spot Ethereum ETF’lerin çekebileceği yatırım miktarına hem de temmuzda son onayın gelebileceğine ilişkin tahminler arttı.

Trabzonspor’un da resmi kripto partneri olan WhiteBIT TR tarafından yapılan değerlendirmede, spot Bitcoin ETF’lerin hedge fonlardan geleneksel yatırım şirketlerine ve bankalara kadar pek çok Wall Street oyuncusu için kripto varlıklara yatırım yapmanın yeni bir yolunu sunduğu hatırlatarak, spot Ethereum ETF onayının da piyasada canlanmayı beraberinde getireceği tahmininde bulunuldu.

18 AYDA 15 MİLYAR DOLAR GİRİŞ BEKLENİYOR

ABD merkezli dijital varlık yönetimi platformları da spot Ethereum ETF’e ve bu yatırım aracının onaylanmasının Ethereum fiyatına etkisine dair öngörülerde bulunmaya başladı. Mayıs ortasında yapılan tahminlere göre potansiyel bir onayın Ethereum fiyatında yüzde 160 artışa yol açabileceği ifade edilirken, Steno Research Ethereum fiyatının 2025’in sonunda en az 6 bin 500 dolara ulaşabileceğini öngördü. Galaxy’nin araştırması ilk beş ayda spot Ethereum ETF’lere 5 milyar dolar net giriş beklerken, başka tahminlerde 18 aylık net girişlerin 15 milyar doları bulabileceği ifade edildi.

JPMorgan gibi kimi geleneksel bankaların spot Ethereum ETF’lerin Bitcoin kadar ilgi çekmeyeceğini söylediği hatırlatılan WhiteBIT TR değerlendirmesinde, spot ETF’lerin kripto varlık piyasalarına aşina olmayan kişi ya da kuruluşların portföylerini çeşitlendirmesi için alternatif bir araç oluşturduğu, fon yönetimi rahatlığında kripto varlıklara yatırım yapabilmenin yatırımcılar için daha az karmaşa anlamına geldiği belirtildi.

“KRİPTO PARALARIN KENDİSİNE YATIRIM YAPMAK, KRİPTO ETF’LERE GÖRE DAHA AVANTAJLI”

WhiteBIT TR’nin değerlendirmesinde, borsa yatırım fonlarının dezavantajları olarak dar ticaret penceresi, yüksek komisyonlar, ETF yöneticisinin stratejisine bağlı kalmak gibi başlıklar sayıldı. Kriptoya gerçekten sahip olmanın kriptonun merkeziyetsiz doğasına daha uygun olduğu vurgulanırken, kripto paraların kendisine yatırım yapmanın özellikle kripto yatırımcıları için daha avantajlı olduğu paylaşıldı. Değerlendirme, her yatırımcının saniyeler içinde WhiteBIT hesabı açarak Türk lirası cinsinden Ethereum yatırımı yapabileceğine yönelik bilgilendirmelerle sona erdi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.