Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TCMB Başkanı Fatih Karahan: Yılın geri kalanında enflasyon istikrarlı olarak gerileyecek

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Olumsuz baz etkisiyle enflasyon mayıs ayında zirveye ulaşmıştır. Yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceği dezenflasyon dönemine gireceğiz. Bu dönemde olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devamı etkili olacaktır” dedi.

Aliekber METE
ANKARA-TCMB Başkanı Karahan, 1211 sayılı TCMB Kanunu gereğince TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerini ve kamuyu bilgilendirmek amacıyla sunum yaptı. Karahan, milletvekillerine Türkiye’nin para politikası, enflasyonla mücadele ve küresel ekonominin etkileri hakkında bilgi verdi. Merkez Bankası’nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirten Karahan, “Mayıs ayı itibarıyla, yıllık enflasyon temel mal grubunda yüzde 56,5 oranındayken, hizmet grubunda yüzde 96 civarındadır. Ayrıca başta kırmızı et olmak üzere, gıda fiyatlarındaki artışlar da lokanta, otel fiyatlarını olumsuz etkilemektedir. Bu doğrultuda, hizmet enflasyonu ana eğilimi yavaşlamakla birlikte yüksek bir seyir izlemektedir. Türkiye’de hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin önemli bir bileşeni de kiralardır. Bu doğrultuda konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ediyoruz. Enflasyondan korunma saikiyle artan talep ve depremin yol açtığı arz talep dengesizlikleri konut fiyatlarında yüksek oranlı artışlara sebep olmuştu. Söz konusu gelişmelerin etkileri kiralara gecikmeli ve belirgin bir şekilde yansımaktadır. Parasal sıkılaştırma sonrasında ise konut fiyatlarındaki artış hızı önemli ölçüde yavaşlamıştır. Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici enflasyonundaki eğilimin altında seyretmektedir. TCMB bünyesinde yapılan çalışmalar, diğer unsurların yanı sıra konut fiyatları değişiminin kira enflasyonunu aynı yönde etkilediğine işaret etmektedir. Dolayısıyla konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRK LİRASINDAKİ İSTİKRARLI SEYİR FİYAT ARTIŞLARINI YAVAŞLATACAK’

Parasal sıkılaştırma politikasının kısa vadede mal enflasyonu üzerindeki etkisinin belirgin hale geleceğine işaret eden Karahan, Türk Lirasının istikrarlı bir seyir de devam edeceğini vurguladı. Karahan, “Türk lirasındaki istikrarlı seyir, finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talebin zayıflaması önümüzdeki dönemde dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere, mal grubunda fiyat artışlarının yavaşlamasına neden olacaktır. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması dezenflasyon açısından kritik önemdedir. Enflasyonda yaşanan yukarı yönlü sürprizlerin de etkisiyle beklenti eğrisi şubat ve mart aylarında yukarıya kaymıştır. Mart ayında ki parasal sıkılaştırma sonrasında beklenti eğrisi nisan ayında aşağıya kaymış, bu eğilim mayıs ayında da sürmüştür. İlk dört ayda anket katılımcıları 2,7 puanlık yukarı yönlü sürpriz yaşamış, ancak yılsonu enflasyon beklentilerini 1,6 puanla daha sınırlı bir oranda güncellemiştir. Kararlarımızın enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlayacağını, para ve piyasa beklentileri ile ara hedeflerimiz arasındaki farkın azalacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘PİYASADAN 1,5 TRİLYON TL ÇEKTİK’

Karahan, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozukluğu gidermek için güçlü bir parasal sıkılaştırma süreci başlattıklarını belirterek, “Parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve Türk lirası mevduatının payının artırılması için hedeflere bağlı olarak Türk lirası zorunlu karşılıklara faiz ödemesine başlarken Türk lirası mevduat payı artış hedeflerini güncelledik. KKM kur farkı ödemelerinin ve 2023’ü n son çeyreğinde artan TCMB taraflı swap bakiyesinin yol açtığı likidite fazlasını sterilize ettik. Yıl sonunda oluşan dönemsel likidite fazlasının sterilizasyonu için aralık ayında TL depo alım ihalelerine başladık. Yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin Türk lirası varlıklara olan güçlü ilgisi sonucunda sistemde oluşan fazla TL likiditenin sterilizasyonu amacıyla mayıs ayı PPK toplantısından hemen sonra Türk lirası mevduat ve KKM için uygulanan zorunlu karşılık oranlarını güncelledik. Bu düzenlemeyle birlikte, piyasadan 550 milyar TL olmak üzere toplamda 1,5 trilyon TL’den fazla likidite çektik” şeklinde konuştu.

‘GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN AKSİNE TÜRKİYE’YE PARA GİRİŞİ GERÇEKLEŞTİ’

Son dönemde Türk lirasına geçişlerin hızlandığını ifade eden Karahan, atılan adımlarla paradaki düşüş eğiliminin sonlandığını vurguladı. Karahan, “Nisan ayından itibaren Türk Lirası mevduat 1,3 trilyon TL artarken parite etkisinden arındırılmış yabancı para mevduat ve kur korumalı mevduat sırasıyla 16,2 milyar dolar ve 117 milyar TL azalmıştır. Böylece son 9 ayda Türk Lirası mevduat payı yaklaşık yüzde 32’den yüzde 48’e yükselirken kur korumalı mevduatın payı yüzde 26’dan yüzde 13,4’e gerilemiştir. Para politikası duruşumuz ve uygulamakta olduğumuz makroihtiyati çerçeve Türk lirası mevduata geçiş eğilimine katkı vermeye devam edecektir. Mevcut politika bileşimi Türkiye ‘ye yönelik risk algısının iyileşmesini ve risk priminin düşmesini sağlamıştır. Türkiye’nin risk primindeki iyileşme, yılbaşından itibaren yavaşlamıştır, artan döviz kuru oynaklığı ve rezerv görünümündeki bozulma Mart ayında risk algısını zayıflatmıştı. Tüm bu görünüm Türkiye’ye yönelik portföy akımlarını desteklemiştir. Jeopolitik risklerin yükseldiği ve küresel risk iştahının azaldığı Nisan ayında gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışları gözlenmiş, Türkiye’ye ise giriş gerçekleşmiştir” diye konuştu.(DHA)

Ekonomi

Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artmaya devam etti

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı paydaki artış eğiliminin 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiğini ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık artış ile yüzde 1,082 seviyesine yükseldiğini duyurdu.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yayımlanan 2024 yılı ilk çeyrek dış ticaret istatistikleri kapsamında 2024 yılı ilk çeyreğinde, dünya ihracatı yüzde 0,6 oranında düşüş ile 5 trilyon 919 milyar dolar olur iken, ülkemizin ihracatı yüzde 3,6 oranında artış ile 63 milyar 603 milyon dolar olmuştur. Yıllıklandırılmış olarak bakıldığında ise, dünya ihracatı yüzde 4,2 oranında düşüşle 23 trilyon 808 milyar dolar olurken, ülkemiz ihracatı yüzde 0,8 oranında artışla 257,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” denildi.

Küresel ihracattaki düşüşe rağmen Türkiye’nin ihracatındaki artışların devam ettiği belirtilerek, “Bu kapsamda yıllıklandırılmış ihracatımızın küresel ihracattan aldığı paydaki artış eğilimi 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiş ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık artış ile yüzde 1,082 seviyesine yükselmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı ihracat perspektifinde sürdürdüğümüz politika ve stratejilerle Türkiye’nin küresel ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaretteki eğilimleri en iyi şekilde değerlendirip elde ettiğimiz kazanımları artırarak devam ettireceğiz” ifadelerine yer verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Türkiye tarımsal hasılada Avrupa 1’incisi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Bankası verilerine göre, 2023 yılında elde edilen 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Türkiye’nin, Avrupa’da 1’inci, dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını duyurdu.

ANKARA-Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çiftçilerimizin alın teri, ülkemiz ekonomisine değer katmayı sürdürüyor. FAO ve Dünya Bankası verilerine göre, 2023 yılında elde edilen 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Türkiye, Avrupa’da 1’inci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldı. Bu başarıda emeği geçen tüm sektör paydaşlarımızı gönülden kutluyorum” dedi. Bakan Yumaklı’nın paylaştığı görselde de Türkiye’nin bir önceki yıla göre 2023’de yüzde 16’lık tarımsal hasıla artışı ile Avrupa’da 1’inci, dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığı belirtildi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Kripto borsasından spot Ethereum ETF değerlendirmesi

Mart 2024’te WhiteBIT TR isimli Türkçe uygulamasını yayına alan ve Türkiye’de resmi operasyonlarına başlayan kripto para borsası WhiteBIT, eğitim platformunda spot Ethereum ETF’lere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Değerlendirmede, kripto paraların kendisine yatırım yapmanın özellikle kripto yatırımcıları için daha avantajlı olduğu paylaşıldı.

İSTANBUL-Kripto para birimlerinin fiyatına endeksli borsada işlem gören fonlar, 2023’ten bu yana kripto para ekosisteminin en çok konuştuğu konulardan biri oldu. 2024’ün başında spot Bitcoin ETF‘lere onay veren ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dünyanın en değerli ikinci kripto para birimi olan Ethereum için de ilk onayı mayıs ortasında vermişti. Ethereum fiyatına bağlı borsa yatırım fonlarının ABD borsasında işlem görmeye başlayabilmesi için SEC’nin son onayı gerekirken, hem spot Ethereum ETF’lerin çekebileceği yatırım miktarına hem de temmuzda son onayın gelebileceğine ilişkin tahminler arttı.

Trabzonspor’un da resmi kripto partneri olan WhiteBIT TR tarafından yapılan değerlendirmede, spot Bitcoin ETF’lerin hedge fonlardan geleneksel yatırım şirketlerine ve bankalara kadar pek çok Wall Street oyuncusu için kripto varlıklara yatırım yapmanın yeni bir yolunu sunduğu hatırlatarak, spot Ethereum ETF onayının da piyasada canlanmayı beraberinde getireceği tahmininde bulunuldu.

18 AYDA 15 MİLYAR DOLAR GİRİŞ BEKLENİYOR

ABD merkezli dijital varlık yönetimi platformları da spot Ethereum ETF’e ve bu yatırım aracının onaylanmasının Ethereum fiyatına etkisine dair öngörülerde bulunmaya başladı. Mayıs ortasında yapılan tahminlere göre potansiyel bir onayın Ethereum fiyatında yüzde 160 artışa yol açabileceği ifade edilirken, Steno Research Ethereum fiyatının 2025’in sonunda en az 6 bin 500 dolara ulaşabileceğini öngördü. Galaxy’nin araştırması ilk beş ayda spot Ethereum ETF’lere 5 milyar dolar net giriş beklerken, başka tahminlerde 18 aylık net girişlerin 15 milyar doları bulabileceği ifade edildi.

JPMorgan gibi kimi geleneksel bankaların spot Ethereum ETF’lerin Bitcoin kadar ilgi çekmeyeceğini söylediği hatırlatılan WhiteBIT TR değerlendirmesinde, spot ETF’lerin kripto varlık piyasalarına aşina olmayan kişi ya da kuruluşların portföylerini çeşitlendirmesi için alternatif bir araç oluşturduğu, fon yönetimi rahatlığında kripto varlıklara yatırım yapabilmenin yatırımcılar için daha az karmaşa anlamına geldiği belirtildi.

“KRİPTO PARALARIN KENDİSİNE YATIRIM YAPMAK, KRİPTO ETF’LERE GÖRE DAHA AVANTAJLI”

WhiteBIT TR’nin değerlendirmesinde, borsa yatırım fonlarının dezavantajları olarak dar ticaret penceresi, yüksek komisyonlar, ETF yöneticisinin stratejisine bağlı kalmak gibi başlıklar sayıldı. Kriptoya gerçekten sahip olmanın kriptonun merkeziyetsiz doğasına daha uygun olduğu vurgulanırken, kripto paraların kendisine yatırım yapmanın özellikle kripto yatırımcıları için daha avantajlı olduğu paylaşıldı. Değerlendirme, her yatırımcının saniyeler içinde WhiteBIT hesabı açarak Türk lirası cinsinden Ethereum yatırımı yapabileceğine yönelik bilgilendirmelerle sona erdi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.