Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Cevdet Yılmaz: Gençlerde işsizlik oranı en düşük seviyede

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Nisan ayında gençlerde işsizlik oranı, yüzde 14,5 ile aylık bazda genç işsizlik verisinin açıklanmaya başladığı 2005 yılından bu yana en düşük seviyededir. Kadınlarda ise yıllık bazda işsizlik 2,9 puan azalarak yüzde 11,1 olarak gerçekleşmiştir. Ekonomimizin potansiyelini yükseltme yolunda, genç ve kadın istihdamındaki bu olumlu seyir umut vericidir” dedi.

ANKARA-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı nisan ayı iş gücü istatistiklerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Yılmaz, “Kararlılıkla uyguladığımız programımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz. Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilere göre 2024 Nisan ayı işsizlik verisi yüzde 8,5 oranıyla azalmaya devam etmektedir. Bir önceki aya ve Orta Vadeli Program (OVP) beklentilerimize göre iyi performans gösteren işsizlik oranı geçtiğimiz yıl nisan ayına göre 1,5 puan azalmıştır. 2024 yılı nisan ayında istihdamımız bir önceki yılın aynı ayına göre 983 bin kişi artarak 32,6 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

‘VATANDAŞLARIMIZIN REFAHINI ARTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Genç ve kadın istihdamının, önemle takip ettikleri konuların başında geldiğini vurgulayan Yılmaz, “Nisan ayında gençlerde işsizlik oranı, yüzde 14,5 ile aylık bazda genç işsizlik verisinin açıklanmaya başladığı 2005 yılından bu yana en düşük seviyededir. Kadınlarda ise yıllık bazda işsizlik 2,9 puan azalarak yüzde 11,1 olarak gerçekleşmiştir. Ekonomimizin potansiyelini yükseltme yolunda, genç ve kadın istihdamındaki bu olumlu seyir umut vericidir. Girmiş olduğumuz dezenflasyon döneminde ilerlerken, sürdürülebilir ve kaliteli büyümeyle iş gücü potansiyelini harekete geçirmeye, yeni istihdam imkanları oluşturmaya ve vatandaşlarımızın uzun vadeli refahını artırmaya devam edeceğiz” dedi.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Merkez Bankası, faiz oranını sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizinin yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

ANKARA-TCMB‘den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu’nun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı belirtilerek, “Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir” denildi.

‘SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEK’

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgulanarak, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir” ifadelerine yer verildi.

‘ORTA VADE ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5’

Ayrıca, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği işaret edilerek, şöyle denildi:

“Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.” (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Meclis’te kabul edildi

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis’te kabul edildi.

Ali Ekber METE
ANKARA-TBMM Genel Kurulu, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren, ‘Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. 19 maddelik kanun teklifi üzerine muhalefet partilerinin verdiği önergelerin reddedilmesinin ardından kanun teklifi kabul edildi. Kripto varlıklara yasal zemin oluşmasına olanak tanıyan kanun, kripto varlıkları; dağıtılmış defter teknolojisi veya benzeri bir teknoloji kullanarak elektronik oluşturulabilen ve saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtabilen ve değer veya hakları ifade etme yeteneğine sahip, maddi olmayan varlıklar olarak tanımlandı. Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcıları platformlar, kriptoların satışı veya saklanması ile ilgili kuruluşlar olarak olarak yer alırken müşterilerin kripto varlıkları veya bu varlıklara ilişkin cüzdandan transfer hakkı sağlayan özel anahtarların saklanması, yönetimi ve kurulca belirlenecek diğer saklama hizmetlerini yerine getirecek adres olarak tanındı.

‘KRİPTO VARLIK HİZMET SAĞLAYILARI KONUSUNDA YETKİ SPK’DA OLACAK’

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyetlerine başlayabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu bünyesinde bulunan Merkezi Kayıt Kurulu’ndan (MKK) izin almaları zorunlu hale getirildi. Öte yandan SPK, başvuru yapan kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş yapısına, ortaklık ilişkilerine, kuruluşta bulunan yönetici, personel ve üzerine kurulan sermaye veya sermaye yeterliliği gibi pek çok başlıkta usul ve esasları da belirleme yetkisine de sahip oldu.

‘KURULUN İZNİ, İŞLEMLERİN DEVLET GÜVENCESİ ALTINDA OLDUĞU ANLAMINA GELMEYECEK’

Vatandaşların kripto platformlar üzerinden varlık satın alıp satmasına, takas işlemlerine, hesapları arası veya başka hesaplara transfer işlemlerine veya kripto varlıkların saklanmasına ilişkin düzenleme yetkisi de SPK’da oldu. SPK, sermaye piyasası araçlarına özgü haklar sağlayan kripto varlıklar dışında dağıtık defter teknolojisinin veya benzer bir teknolojik altyapının geliştirilmesi suretiyle oluşturulan, kripto varlıkların satış ya da dağıtımını izne tabii olmaksızın platformlar nezdinde esasları belirleyecek. Kripto varlık satışı platformlarının satış veya dağıtımı ile ilgili işlemlerin tamamlanmasına ilişkin yazılı kurallar da kurul tarafından belirlenecek. Belirlenecek ilke ve esaslar konusunda TÜBİTAK ve gerekli kurumlardan görüş alınarak gerekli düzenlemeler yapma yetkisi de olacak. Tüm bunlara rağmen kurulun platformlara izin vermesi işlemlerin devletin güvencesi altında olduğu anlamına gelmeyecek.

‘KRİPTO VARLIK SAĞLAYICILARI SİSTEMİ GÜVENLİ HALE GETİRMEKLE YÜKÜMLÜ HALE GELİYOR’

Kanunla birlikte, kripto varlık hizmet sağlayıcıları vatandaşlara güvenilir ve kaliteli hizmet sunmak için sistemlerinde düzenleme yapmakla yükümlü oluyor. Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının vatandaşlara karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlandıran her türlü sözleşme geçersiz sayılıyor. Bununla birlikte varlık hizmet sağlayıcıları, vatandaşların şikayetlerini ve işlemlere ilişkin itirazlarını çözebilmek için uygun mekanizmalar kuracak. Öte taraftan kripto fiyatları, varlık hizmet sağlayıcıları platformunda serbestçe oluşacak ve platformlar içerisindeki işlemlerin güvenilir, şeffaf ve rekabetçi bir şekilde gerçekleştirilecek. Ayrıca piyasa bozucu eylem ve işlemlerin önlenmesi, tekrarlanmaması amacıyla emir ve işlem esasları belirlenerek gözetim sistemi kurulacak. Kurulan sistemle birlikte piyasa bozucu işlem yapanların hesapları kısıtlanacak, geçici olarak durdurulacak veya tümden kapatılacak.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Ekonomik güven endeksi haziranda yüzde 2,5 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomik güven endeksinin haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında azalarak 95,8 değerini aldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Haziran 2024 dönemine ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; ekonomik güven endeksi haziranda ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında azalarak 95,8 oldu. Bir önceki aya göre haziran ayında tüketici güven endeksi yüzde 2,7 oranında azalarak 78,3, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,9 oranında azalarak 100,5, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5 oranında azalarak 115,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,6 oranında azalarak 108,8, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 oranında azalarak 87,9 değerini aldı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.