Asayiş

Adana’da 2 günde 10 orman yangını çıktı, profesör uyardı

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Adana’da, hafta sonu 2 günde 5 ilçede 10 ayrı orman yangını çıktı. Yangınlardan 4’ünün anız nedeniyle çıktığı belirlendi. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, orman yangınlarının yüzde 95’inin insan eliyle çıktığını belirterek uyarılarda bulundu.

 Nuri PİR-Eser PAZARBAŞI
ADANA-Kentte hava sıcaklıklarının 45 dereceyi aştığı hafta sonunda Çukurova, Sarıçam, Karaisalı, Feke ve Pozantı’da 10 ayrı noktada orman yangını çıktı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan mücadeleyle, alevler yerleşim yerlerine sıçramadan yangınları söndürdü. Yüzlerce dönüm orman zarar gördü. Yangınlardan 4’ünün anız yakılması sonucu çıktığı belirlendi. Anız yakılan tarlalarda toprak verimliği azalırken pek çok canlı türü öldü.

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, orman yangınlarının yüzde 95’inin insan eliyle çıktığını belirtip uyarılarda bulunarak, “Yangınların çıkış sebepleri genellikle anız, sigara, cam parçası veya kasti kundaklama yoluyla oluyor. Çok az bir kısmı da Tekirdağ’da olduğu gibi yüksek gerilim hattından kaynaklanıyor.

Çukurova’da buğday hasadı bitti. Eskisi gibi yaygın olmasa da kısmi olarak anız yangınları var. Bu yaşadığımız süreçte özellikle 2-3 gün öncesine kadar 45-46 dereceleri gördük. Yine mart ayında 40 derecelere yakın çok olağanüstü sıcakları gördük. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı tahminlere göre, önümüzdeki temmuz ile ağustos ayında içinde bulunduğumuz ve Akdeniz Çanağı dediğimiz Portekiz, İspanya, Türkiye ve özellikle Doğu Akdeniz’de çok yoğun sıcak hava olması bekleniyor. Bu sıcak hava da doğal olarak ormanların yangına çok daha hassas hale gelmesine neden oluyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın ve özellikle de çiftçilerimizin anız konusunda hiç olmadığı kadar çok daha fazla dikkat etmelerini istirham ediyorum” dedi.(DHA)



Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler