Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TÜİK: Konut satışları yüzde 2,4 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayında yurt genelindeki konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azaldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Mayıs 2024 dönemine ilişkin konutsatış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azalarak 110 bin 588 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller, 18 bin 814 ile İstanbul, 9 bin 861 ile Ankara ve 6 bin 306 ile Antalya olurken; en az olduğu iller 37 ile Bayburt, 46 ile Ardahan ve 60 ile Hakkari oldu. Konut satışları ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 azalışla 465 bin 761 olarak gerçekleşti.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞI AZALDI

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,9 azalış göstererek 9 bin 909 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Ocak-mayıs döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58,7 azalışla 44 bin 602 oldu. Mayıs ayındaki ipotekli satışların 2 bin 316’sı; ocak-mayıs dönemindeki ipotekli satışların ise 10 bin 629’u ilk el satış olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde diğer konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 100 bin 679 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 91 olarak gerçekleşti. Ocak-mayıs döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artışla 421 bin 159 oldu.

İLK EL KONUT SATIŞ SAYISI 35 BİN 558

Mayıs ayında ilk el konut satış sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artarak 35 bin 558 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 32,2 oldu. İlk el konut satışları ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 147 bin 899 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalış göstererek 75 bin 30 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 67,8 oldu. İkinci el konut satışları ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 azalışla 317 bin 862 olarak gerçekleşti.

YABANCILARA 2 BİN 64 BİN KONUT SATILDI

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,8 azalarak 2 bin 64 oldu. Mayıs ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,9 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 797 ile Antalya, 668 ile İstanbul ve 164 ile Mersin oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,8 azalarak 9 bin 21 oldu. Mayıs ayında ülke uyruklarına göre, en fazla konut satışı sırasıyla 437 ile Rusya Federasyonu, 207 ile İran ve 171 ile Ukrayna vatandaşlarına yapıldı.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Tarımsal girdi fiyatları nisan ayında arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında tarımsal girdi fiyatlarının aylık yüzde 1,72, yıllık yüzde 52,20 arttığını açıkladı.

Umutcan ÖREN
ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; tarımsal girdi fiyatları nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,72, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 14,61, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,20 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 39,08 arttı. Ana harcama gruplarında bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerde yüzde 1,70, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde yüzde 1,87 fiyat artışı gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 49,13, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 73,70 fiyat artışı görüldü.

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 143,26 ile veteriner harcamaları, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 7,73 ile bina bakım masrafları oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Tüketici güven endeksi yüzde 2,7 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tüketici güven endeksinin haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalıp 78,3 olduğunu açıkladı.

Samet ÖKSÜZ
ANKARA-TÜİK, Haziran 2024 dönemine ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, mayıs ayında 80,51 iken, haziranda yüzde 2,7 oranında azalıp 78,3 oldu. Açıklamanın detaylarına bakıldığında, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi yüzde 2,2 azalarak 63,8, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 4,4 azalarak 79,2, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 2,8 azalarak 76,1, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi yüzde 1,6 azalarak 94 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

CANiK, Paris’te yeni ihracat sözleşmelerine imza attı

Türk savunma sanayi şirketi CANiK ve Samsun Yurt Savunma (SYS) grup şirketleri, Paris’te düzenlenen dünyanın en prestijli savunma sanayii buluşmalarından EUROSATORY’de çeşitli ülkelerin önde gelen üreticileriyle yeni ihracat sözleşmelerine imza attı. İhracat sözleşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “Oldukça yoğun ve başarılı bir fuar geçirdik. 20’den fazla global ana yüklenici firma ile çözüm ortaklığı için görüşmeler gerçekleştirdik. Fuar öncesinde de yapmış olduğumuz anlaşmaların da takip toplantılarını bu fuarda yapma fırsatı da bulduk. Bunlar arasında ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Çekya, İspanya, Slovakya gibi ülkelerinin önde gelen ana yüklenicileri yer alıyor” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL-CANiK ve SYS bünyesindeki grup şirketleri, UNIROBOTICS ve AEI Systems, savunma sanayisinin dünyadaki en büyük 3 fuarı arasında olan EUROSATORY’de büyük ilgi gördü. 17-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlik bu yıl da tüm dünyadan savunma sanayisindeki karar vericileri ve üreticileri bir araya getirdi.

CANiK, düşük geri tepmeli 30×113 mm orta kalibre top ve kulesi ile EUROSATORY’e imza attı. VENOM LR ismindeki dünyanın en düşük geri tepmeye sahip tamburalı mekanizmalı 30×133 mm otomatik topunu öne çıkaran SYS Grup şirketlerinden AEI Systems, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin değil aynı zamanda diğer ülkelerin de yoğun ilgisini çekti. Fuar kapsamında ayrıca, CANiK tarafından üretilen 12.7×99 mm ağır makinalı tüfek ailesinin 3 varyasyonu; CANiK M2 QCB, CANiK M2F ve CANiK M3 farklı ihtiyaç sahipleri için güçlü birer seçenek olarak savunma ve güvenlik profesyonellerine sunuldu.

Bir diğer grup şirketi olan UNIROBOTICS tarafından geliştirilen yerli ve milli uzaktan komutalı silah sistemi (UKSS) ailesi olan TRAKON serisi TRAKON, TRAKON LITE ve TRAKON TARGAN ürünleri teknolojik ustalığın ve yerli savunma sanayisinin geldiği noktanın göstergesi olarak EUROSATORY’de ziyaretçilere tanıtıldı. Fuar süresince platform üreticileriyle yapılan iş birlikleri ile UNIROBOTICS kuleleri birçok farklı stantta platformların üzerinde sergilendi.

“İHRACAT DEĞERİMİZİ ARTIRMAYI SÜRDÜRÜYORUZ”

CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, son dönemde ağır makineli tüfek, orta kalibre top ve kule sistemlerine yönelik yaptıkları yatırımların meyvelerini uluslararası arenada topladıkları bir döneme girdiklerini söyledi.

Ortaya koydukları çözümlere gösterilen ilginin verdikleri stratejik kararlardaki haklılıklarını teyit ettiğini belirten Aral, şunları kaydetti:

“Bunun en somut yansımalarından birini savunma sanayisinin dünyadaki en büyük organizasyonlarından biri olan EUROSATORY’de gördük. Oldukça yoğun ve başarılı bir fuar geçirdik. 20’den fazla global ana yüklenici firma ile çözüm ortaklığı için görüşmeler gerçekleştirdik. Fuar öncesinde de yapmış olduğumuz anlaşmaların da takip toplantılarını bu fuarda yapma fırsatı da bulduk. Bunlar arasında ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Çekya, İspanya, Slovakya gibi ülkelerinin önde gelen ana yüklenicileri yer alıyor. Orta kalibre top ve kule sistemleri gibi yüksek katma değerli ürünlerimiz, ihracatın niceliği kadar niteliğini de yukarıya çekiyor. Bu sayede, 2023 yılında 300 dolar olan, kilogram başına ihracat değerimizi hedeflerimiz doğrultusunda artırmayı sürdürüyoruz.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.