Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Kripto borsasından spot Ethereum ETF değerlendirmesi

Mart 2024’te WhiteBIT TR isimli Türkçe uygulamasını yayına alan ve Türkiye’de resmi operasyonlarına başlayan kripto para borsası WhiteBIT, eğitim platformunda spot Ethereum ETF’lere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Değerlendirmede, kripto paraların kendisine yatırım yapmanın özellikle kripto yatırımcıları için daha avantajlı olduğu paylaşıldı.

İSTANBUL-Kripto para birimlerinin fiyatına endeksli borsada işlem gören fonlar, 2023’ten bu yana kripto para ekosisteminin en çok konuştuğu konulardan biri oldu. 2024’ün başında spot Bitcoin ETF‘lere onay veren ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dünyanın en değerli ikinci kripto para birimi olan Ethereum için de ilk onayı mayıs ortasında vermişti. Ethereum fiyatına bağlı borsa yatırım fonlarının ABD borsasında işlem görmeye başlayabilmesi için SEC’nin son onayı gerekirken, hem spot Ethereum ETF’lerin çekebileceği yatırım miktarına hem de temmuzda son onayın gelebileceğine ilişkin tahminler arttı.

Trabzonspor’un da resmi kripto partneri olan WhiteBIT TR tarafından yapılan değerlendirmede, spot Bitcoin ETF’lerin hedge fonlardan geleneksel yatırım şirketlerine ve bankalara kadar pek çok Wall Street oyuncusu için kripto varlıklara yatırım yapmanın yeni bir yolunu sunduğu hatırlatarak, spot Ethereum ETF onayının da piyasada canlanmayı beraberinde getireceği tahmininde bulunuldu.

18 AYDA 15 MİLYAR DOLAR GİRİŞ BEKLENİYOR

ABD merkezli dijital varlık yönetimi platformları da spot Ethereum ETF’e ve bu yatırım aracının onaylanmasının Ethereum fiyatına etkisine dair öngörülerde bulunmaya başladı. Mayıs ortasında yapılan tahminlere göre potansiyel bir onayın Ethereum fiyatında yüzde 160 artışa yol açabileceği ifade edilirken, Steno Research Ethereum fiyatının 2025’in sonunda en az 6 bin 500 dolara ulaşabileceğini öngördü. Galaxy’nin araştırması ilk beş ayda spot Ethereum ETF’lere 5 milyar dolar net giriş beklerken, başka tahminlerde 18 aylık net girişlerin 15 milyar doları bulabileceği ifade edildi.

JPMorgan gibi kimi geleneksel bankaların spot Ethereum ETF’lerin Bitcoin kadar ilgi çekmeyeceğini söylediği hatırlatılan WhiteBIT TR değerlendirmesinde, spot ETF’lerin kripto varlık piyasalarına aşina olmayan kişi ya da kuruluşların portföylerini çeşitlendirmesi için alternatif bir araç oluşturduğu, fon yönetimi rahatlığında kripto varlıklara yatırım yapabilmenin yatırımcılar için daha az karmaşa anlamına geldiği belirtildi.

“KRİPTO PARALARIN KENDİSİNE YATIRIM YAPMAK, KRİPTO ETF’LERE GÖRE DAHA AVANTAJLI”

WhiteBIT TR’nin değerlendirmesinde, borsa yatırım fonlarının dezavantajları olarak dar ticaret penceresi, yüksek komisyonlar, ETF yöneticisinin stratejisine bağlı kalmak gibi başlıklar sayıldı. Kriptoya gerçekten sahip olmanın kriptonun merkeziyetsiz doğasına daha uygun olduğu vurgulanırken, kripto paraların kendisine yatırım yapmanın özellikle kripto yatırımcıları için daha avantajlı olduğu paylaşıldı. Değerlendirme, her yatırımcının saniyeler içinde WhiteBIT hesabı açarak Türk lirası cinsinden Ethereum yatırımı yapabileceğine yönelik bilgilendirmelerle sona erdi.(DHA)

Ekonomi

Araçlarıyla Türkiye’ye gelen gurbetçilere sigorta uyarısı

Gurbet Kasko Kurucusu Abdulcelil Alkış, yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye’ye araçla seyahate gideceklerinde trafik sigortalarına ilişkin dikkat etmeleri gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu. Alkış, vatandaşların sigortalarına eğer Türkiye dahil değilse ekletmelerinde fayda olduğunu ayrıca yeşil kartıyla Türkiye’ye gelen gurbetçilerin kendi sigorta şirketlerinden yeşil kartları hakkında yazılı teyit almalarını tavsiye etti.

İSTANBUL-Yaşadıkları ülkedeki trafik sigortalarının Türkiye’de geçerli olmayabileceğine dair uyarıda bulunan Gurbet Kasko’nun Kurucusu Abdulcelil Alkış, “Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz, ülkemizi araçlarıyla ziyaret ettiklerinde sigorta konusunda problemler yaşayabiliyor. Yurt dışındaki zorunlu trafik sigortalarının sınırsız ödeme yaptığını düşünerek Türkiye’nin de aynı kapsamda olduğunu sanıyorlar. Sigorta poliçelerini okumadıkları için burada büyük mağduriyetler yaşıyorlar. Birçok gurbetçi, kendi ülkelerinden aldıkları yeşil kartla sınırdan sorunsuz geçiyor. Ancak yeşil kart sistemi çok farklı işliyor. Yeşil kart sistemi, hangi üye ülkede hasar olursa, o ülkenin trafik sigortası limitlerinin geçerli olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, yeşil kartıyla ülkemize gelen gurbetçiler sadece ülkemizdeki limit olan 200 bin liraya kadar korunuyor. Bu durum, ciddi mağduriyetlere yol açabiliyor. Bu noktada, kendi sigorta şirketleriyle bu konular hakkında yazılı teyit almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

“25 MİLYON LİRAYA KADAR GÜVENCE SAĞLIYORUZ”

Sınırda yeşil kartlarında Türkiye’nin hariç bırakıldığını fark etmeyen gurbetçilerin sigortalarının var olduğunu düşünseler de, kaza durumunda ödemelerin yapılmadığını öğrendiklerini belirten Alkış, “Özellikle sadece Avrupa kıtası için geçerli olan sigortaların diğer kıtalardaki hasarları ödememesi gibi durumlarla sıkça karşılaşılıyor. Türkiye’de sınırda yapılan sigortalar ise 200 bin lira limitli olup, bu limitin üstünde bir hasar gerçekleştiğinde gurbetçiler karşı tarafın araçlarında oluşan zararı ceplerinden ödemek zorunda kalıyor. Gurbet Kasko olarak, biz de bu noktada devreye girerek anlaşmalı sigorta şirketlerimiz üzerinden 25 milyon liraya kadar güvence sağlıyoruz. Böylece gurbetçilerimiz, limitin üstünde bir zarar durumunda mağduriyet yaşamadan sigorta güvencesinden faydalanabiliyor” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: 2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye çıkardık

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin 34’üncü Yıllık Kongresi ve Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “İç hat yolcu taşımacılığını rekabete açmamız, havacılık sektörümüz açısından bir milattır. 2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye çıkardık. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 286 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 346 noktaya ulaştırdık. 2023 yılında Türkiye semalarından yaklaşık her 15 saniyede bir uçak geçti. Bu yıl bu istatistiklerin çok daha üzerinde değerlere ulaşacağımızı öngörüyoruz” dedi.

 Gül KABA DEMİR-Özenç KILINÇ
İSTANBUL-Avrupa havaalanı sektöründeki üst düzey lider ve temsilcilerini bir araya getiren Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI Europe) 34’üncü Yıllık Kongresi ve Genel Kurul Toplantısı başladı. İstanbul’da bir otelde düzenlenen toplantının ev sahipliğini İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA yapıyor.

Yarın sona erecek toplantıdan havacılık endüstrisi ve Avrupa havaalanı endüstrisindeki gelişmeler ele alınacak. Sektörün durumu, jeopolitik gelişmeler, Türkiye pazarının derinlemesine incelenmesi, operasyonel esneklik, sürdürülebilirlik ve gelir çeşitlendirmesi konuları da masaya yatırılacak.

“GENEL KURULUN İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞMESİ ÇOK YERİNDE BİR ADIM OLMUŞTUR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “169 ülkede 2 bin 110 havalimanını temsil eden Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin bu seferki genel kurulunu Avrupa ve Asya-Pasifik coğrafyalarının merkezinde yer alan İstanbul’da gerçekleştirmesi çok yerinde bir adım olmuştur. Çünkü, ülkemiz tarih boyunca hem coğrafi hem de kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin ve kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer almıştır. Türkiye, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında bulunmaktadır” dedi.

EN HIZLI, GÜVENLİ VE KONFORLU ULAŞIM YOLU HAVAYOLU TAŞIMACILIĞIDIR

Havayolu ulaşımının önemine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Türkiye olarak 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde avantajlı ve muhteşem bir lokasyona sahibiz. Bugün havayolu sayesinde sermaye hareketlerinin, bilgi birikiminin ve yetişmiş insan gücünün küresel dolaşım kabiliyetinin tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hız kazandığını görüyoruz. Ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik iş birliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için gerekli olan en hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım yolu da havayolu taşımacılığıdır” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, “Geçen yıl gerçekleştirilen Routes World 2023 zirvesi ve şu anki etkinlik gibi uluslararası havacılık sektörünü ilgilendiren etkinliklerde Türkiye artık başı çeken ev sahiplerinden biri olmaya başladı. Bu başarıda elbette Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2002 yılından itibaren yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle, dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olmamızın payı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Bolat: 6 aylık ihracatımız 125 milyar dolara ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Haziran ayında takvim etkisi nedeniyle yaşanan düşüşe rağmen, yılın ilk yarısında ihracatımız yüzde 2 artışla 125 milyar 446 milyon dolara yükselmiştir” dedi.

ANKARA-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024 Haziran ayı dış ticaret verilerine ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bolat, “2024 yılı ocak-mayıs döneminde ihracatımız yüzde 4,5 oranında artarak 107 milyar dolara ulaşmıştır. Haziran ayında takvim etkisi nedeniyle yaşanan düşüşe rağmen, yılın ilk yarısında ihracatımız yüzde 2 artışla 125 milyar 446 milyon dolara yükselmiştir. İthalatta ise aşağı yönlü eğilimin devam ettiği görülmektedir. Nitekim haziran ayında ithalat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 25 milyar 4 milyon dolara gerilemiştir. Bu veriler, dış ticaret politikalarımızın ve alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiğini açıkça göstermektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatımızı katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirmek, yerli üreticilerimizi korumak, küresel pazarlardaki payımızı artırmak ve ticaret hacmimizi genişletmek için yoğun çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

‘HAZİRANDA İHRACAT, YÜZDE 10,6 ORANINDA DÜŞTÜ’

Öte yandan bakanlıktan yapılan açıklamada, haziran ayında takvim etkisi nedeniyle ihracatta geçici bir düşüş yaşandığı belirtilerek, “2024 yılı haziran ayında 9 günlük bayram tatili yanında, ihracatın düşük gerçekleştiği 5 adet hafta sonu (cumartesi-pazar) bulunurken, bayram haftası hariç ihracatın hafta içi en yüksek yapıldığı (perşembe ve cuma) iki iş gününün eksik olması, negatif takvim etkisi olarak ortaya çıkmıştır. Böylelikle, 2024 yılı haziran ayında ihracatımız yüzde 10,6 düşüşle 18 milyar 569 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2024 Haziran ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 21,4 oranında artışla 6 milyar 434 milyon dolar olmuştur. Bu değer, son 5 ayın en düşük aylık dış ticaret açığıdır. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 5,4 yüzde puan azalışla yüzde 74,3 olarak gerçekleşmiştir” denildi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.