Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bakan Şimşek: Dezenflasyon süreci başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Dezenflasyon süreci başladı. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız” dedi.
Bakan Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Şimşek, “Dezenflasyon süreci başladı. Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64’lük aylık haziran verisi ise yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Pamuk fiyatlarıyla ilgili tahmin yapan yapay zeka destekli uygulama geliştirildi

Kahramanmaraş’taki Nazar Tekstil ile Hey Teknoloji, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pamuk borsasını yüzde 0.56’lık bir sapma ile tahmin edebilen zeka destekli cotcast.ai uygulamasını geliştirdi. TÜBİTAK destekli uygulamanın kurucu ortaklarından Emre Balduk, dünyadaki pamuk fiyatlarını etkileyen 580 parametreyi uygulamaya yüklediklerini ve yapay zekanın bu parametrelerle borsayı tahmin ettiğini belirterek “Burada hata oranımız da binde 5.6 seviyesinde, yani yüzde 0.56 seviyesinde. Bunun gayet başarılı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ömer KOÇ
KAHRAMANMARAŞ-1960’lı yıllarda pamuk ticareti ve çırçırçılık ile ticaret adım atan, 90’lı yıllarda da iplik üretimine geçen Nazar Tekstil, tekstilin ham maddesi olan pamukta risk ve maliyet analizini yapmak amacıyla Hey Teknoloji firması ile bir uygulama geliştirdi. Teknolojinin son noktası olan yapay zekanın kullanıldığı cotcast.ai uygulaması, ABD’deki pamuk borsasının hangi fiyattan kapanacağını tahmin ediyor.

Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve cotcast.ai kurucu ortağı Emre Balduk, pamuk fiyatlarının petrol, gümüş gibi yurtdışındaki borsada belirlendiğini ve borsadaki ani düşüş ve yükselişlerin sanayici tarafından takip edildiğini söyledi. Bu nedenle sanayiciye ve satıcıya yol gösterecek bir uygulamayı geliştirme adına yola çıktıklarını belirten Balduk, “Aslında projemiz bir ihtiyaçtan doğdu. Bizim asıl aile işimiz Nazar Tekstil firması olarak pamuk ipliği üretimi yapıyoruz Kahramanmaraş’ta. Pamuk fiyatları da aynı petrol, altın, gümüş gibi yurt dışında belirleniyor.

Aslında biz ihtiyaçtan yola çıktık. Pamuk fiyatları çok dalgalı bir süre sahip. Sanayici olarak üretim yaptığımız için olası ani yükseliş ve ani düşüşleri takip etmemiz gerekiyor. Aslında buradaki ihtiyaçtan doğan bir proje. Biz bu projeyi TÜBİTAK projesi olarak geliştirdik. Fikir bizden çıktı, ortağımız Ertuğrul Kazancı ile birlikte gerçekleştirdik. Yapay zeka kullanarak pamukla ilgili parametreleri belirledik, yaklaşık 580 parametre var fiyatları etkilediğini düşündüğümüz. Bu parametreleri bir veri tabanında birleştirdikten sonra yapay zeka teknolojisi kullanarak önümüzdeki 5 gün içerisinde gerçekleşecek kapanış fiyatlarını tahminliyoruz. Bu parametreleri insan eliyle hesaplamak, aralarındaki ilişkiyi matematiksel olarak hesaplamak maalesef mümkün değil. Dolayısıyla yapay zeka teknolojileri de burada devreye giriyor. Belirli parametreler arasındaki etkileşimi hesaplayarak bir tahmin çıktısı veriyor” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

İstanbul Blockchain Week 2024’ün stratejik medya partneri, Fortune Türkiye oldu

Blokzinciri ve Web3 odaklı etkinliği İstanbul Blockchain Week 2024 için geri sayım başladı. 13-14 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek etkinliğin stratejik medya partneri, Fortune Türkiye oldu.

İSTANBUL-Küresel Web3 yaratıcı iletişim ajansı EAK Digital tarafından organize edilen ve 13-14 Ağustos tarihlerinde Hilton İstanbul Bomonti’de gerçekleştirilecek. Istanbul Blockchain Week 2024 (IBW 2024) etkinliğinin stratejik medya partneri, Fortune Türkiye oldu. 2022 ve 2023’te gerçekleştirdiği etkinliklerde 180’den fazla konuşmacıyı ağırlayan ve 8 binden fazla katılımcıya ulaşan Istanbul Blockchain Week’in stratejik iş birliği kapsamında Fortune Türkiye, IBW 2024 etkinliğinde özel bir standa sahip olacak ve etkinliğin kapsamlı takibini gerçekleştirecek.

 İŞ BİRLİĞİ, ETKİNLİĞİN ETKİ ALANINI GENİŞLETECEK

 Geçtiğimiz yıl ki başarılı edisyonun ardından, 2024 edisyonu için hazırlıkları son hızla devam eden IBW 2024, W3E isimli Web3 espor turnuvası, espor sergisi, dünyanın önde gelen Web3 risk sermayesi fonlarını bir araya getirecek VC Connect yatırımcı ve girişimci buluşmaları gibi yeni aktiviteleri içerecek şekilde tasarlanıyor. Istanbul Blockchain Week ve Fortune Türkiye arasında kurulan stratejik partnerliğin de IBW 2024’ün etkisini artırarak blokzinciri teknolojisini ve Web3 inovasyonlarını daha geniş bir kitle için erişilebilir kılması amaçlanıyor.

 “FORTUNE TÜRKİYE ORTAKLIĞI ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI”

 Fortune Türkiye ile ortaklık kurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden EAK Digital CEO’su ve Istanbul Blockchain Week Kurucusu Erhan Korhaliller, “Fortune Türkiye’nin medyadaki uzmanlığı ve temas kurduğu saygın markalar, IBW 2024’ün kapsamını ve etkisini genişletmede çok önemli rol oynayacak. Bu işbirliği, Web3 teknolojilerini daha geniş kitleler için erişilebilir hâle getirme, inovasyonu özendirme ve blokzincirinin dönüştürücü gücüne küresel katılımı teşvik etme misyonumuzda önemli bir kilometre taşı. Bu teknolojileri herkes için erişilebilir ve ilgi çekici hâle getirmemiz önemli. Bu sayede anlama ve benimsemenin önündeki engelleri ortadan kaldırabilir, daha fazla insanın ve işletmenin blokzinciri teknolojisindeki gelişmelerden faydalanmasını sağlayabiliriz” dedi.

 “TÜRKiYE’NİN BLOKZİNCİRİ POTANSİYELİNİ FORTUNE’UN KÜRESEL AĞINA ULAŞTIRACAĞIZ”

 Fortune Türkiye Founder & CEO of Group Medya Nevzat Çalışkan ise iş birliğine ilişkin değerlendirmelerini şu ifadelerle paylaştı:

 “Bu stratejik ortaklığın önemine inanıyoruz, Fortune Türkiye olarak yıllar içinde oluşturduğumuz ekosistem, geçen yıl yayınlamaya başladığımız Crypto 40 listesi ile kurduğumuz yapı ve IBW işbirliğinin çarpan etkisi, çok yakında görülecektir. IBW etkinliği blokzinciri dünyasının popüler alanı coin ya da token dünyasının dışında Web3 teknolojilerinin konuşulmasını sağlarken büyümeyi de tetikleyecek beklentisi içindeyiz. Karşılıklı olarak bu işbirliğinin gelecek yıllarda da artarak süreceği inancındayız, küresel bir dünyaya adım attığımızın farkındayız.”

 Dergi, kurumsal Web3 entegrasyonu konulu panellerde kolaylaştırıcı olarak konumlanırken, önemli konuşmacılarla özel röportajlar da yapacak. Ayrıca 13 Ağustos’ta EAK x Mag Token yan etkinliği de dahil olmak üzere yüksek profilli konukların katılacağı etkinliğin prestijini vurgulayacak olan Fortune Türkiye, Ağustos sayısının yanında bir IBW ekine de yer verecek.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor

Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor. Programımız sayesinde ülkemize yatırımcı ilgisi artmaya ve kredi risk primimiz gerilemeye devam ediyor.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.