Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Kripto piyasa değeri 2022’den bu yana en büyük düşüşünü yaşadı

Kripto para piyasası, 2022’den bu yana en büyük düşüşünü yaşarken, piyasa değeri 300 milyar dolar eridi. Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate.TR CEO’su Kafkas Sönmez, “Kripto para piyasaları makro koşullara oldukça duyarlı. Bir de bu gelişmelere İran ve İsrail arasındaki gerilim ve İran’ın misilleme hazırlıklarına dair iddialar eklendi. Yatırımcılar açısından yaşanan belirsizlik dünyanın dört bir yanına yayıldı ve riskli varlıklarda dalgalanmalar en yüksek seviyelerine ulaştı” dedi.

İSTANBUL-Küresel piyasalar 5 Ağustos haftasına derinleşen kayıplarla başladı. 5 Ağustos sabahı Asya piyasasında Nikkei borsası yüzde 12’lik düşüşlekapandı. Japonya merkez bankası Bank of Japan’in faiz artışlarına başlaması ve Fed’in faiz indirimine başlayacağı ihtimalinin kesinleşmesi, ABD’de beklentilerin altında gelen istihdam verisi ve 2021’den bu yana en yükseğe çıkan işsizlik seviyesiyle birleşince satış baskısı dünya geneline yayıldı. ABD’nin geniş endeksi S&P 500’ün piyasa değerinden 1,4 trilyon dolar silinirken, kripto para piyasaları da hem jeopolitik gerilimlerin hem de makro koşulların etkisiyle büyük kayıplar yaşadı.

BİR GÜNDE 300 MİLYAR DOLAR ERİDİ

Kripto para piyasaları, 2022’de yaşanan güven krizinden bu yana en büyük düşüşü deneyimledi. 5 Ağustos’ta gerçekleşen satışlarla kripto para piyasalarının değeri 300 milyar dolar eridi. Bitcoin 50 bin doları test ettiği günün akşamında 54 bin dolara çıkarken Ethereum 2 bin 200 dolar seviyelerinden 2 bin 400 dolar seviyelerine gelebildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate.TR CEO’su Kafkas Sönmez, “Kripto para piyasaları makro koşullara oldukça duyarlı. Bir de bu gelişmelere İran ve İsrail arasındaki gerilim ve İran’ın misilleme hazırlıklarına dair iddialar eklendi. Yatırımcılar açısından yaşanan belirsizlik dünyanın dört bir yanına yayıldı ve riskli varlıklarda dalgalanmalar en yüksek seviyelerine ulaştı. Volatiliteyi ölçen ve Wall Street’in korku göstergesi olarak anılan Cboe Volatilite Endeksi VIX, pandemi ve 2008 krizi sırasındaki seviyelerine kadar çıktı. Kriptodaki volatilite VIX’i de aşabilecek seviyeye geldi” dedi.

İYİ HABER: KURUMSAL İLGİ EKSİLMEDİ

Son günlerde görülen kayıpların birçok faktörün aynı anda yaşanmasıyla meydana geldiğini vurgulayan Kafkas Sönmez, “Son kayıplar aslında kripto para piyasalarının 2024’ün geri kalanını nasıl geçireceğini ve nelerden etkileneceğini de gösteriyor. Makroekonomik gelişmeler ve siyaset kripto için tüm zamanlardan daha belirleyici hale geldi. Yatırımcılar böyle zamanlarda iyimser mesajlara ihtiyaç duyuyor ve Bernstein’ın son raporu bu açıdan önemli. Bernstein analistleri kripto için artan bir olumsuzluk görmediklerini kaydediyor. Bitcoin’in kurumsal benimsenme eğilimleri, ETF girişleri ve bankaların kripto ETF’lere yönelik yaklaşımları hala olumlu seyrini sürdürüyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Morgan Stanley gibi dev bir bankanın, 1,5 milyon dolar ve üzeri servete sahip, yüksek net değeri yüksek yatırımcılara kripto ETF’leri önerebilmeleri için yeşil ışık yaktığı iddia edildi. İlerleyen süreçte Wall Street bankalarının ve geleneksel yatırımcının ilgisinin artacağına dair çok az şüphe var” diye konuştu.

“PANİK SATIŞLARINA KARŞI DİKKATLİ OLMAK GEREK”

Sermaye ve dijital varlık piyasalarının doğasında kötü dönemlerin, büyük kayıpların olduğunu hatırlatan Gate.TR CEO’su Kafkas Sönmez, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Yatırımcıların piyasadaki diğer oyuncuların eylemlerinden ve hissiyatından etkilenerek satış kararı verdiği durumları tanımlayan panik satışları, ne hisse piyasaları ne de kripto para piyasaları için yeni değil. Yine de kaosun hakim olduğu zamanlarda duygulara yenik düşmeden ve paniğe kapılmadan gidişatı gözlemlemek, panik satışlarının yol açabileceği orta ve uzun vadeli daha büyük risklerden kaçınmak açısından kritik. Panik satışlarına karşı dikkatli olmak gerek. Bu kez daha çok makroekonomik bir düzeltmeyle karşı karşıyayız gibi görünüyor. Unutmamak gerek ki Bitcoin, Ocak 2024’te 42 bin dolar seviyelerinde işlem görüyordu. Bugün derinleşen satışlara rağmen 54 bin dolara tutunabilmeyi başardı. Türkiye’nin kriptoya açılan kapısı Gate.TR olarak, krizlerin yaşandığı ve piyasaya korkunun hakim olduğu zamanlarda da yatırımcılarımızın yanınddolar,ayız. Gözlemlerimizi, analizlerimizi, değerlendirmelerimizi şeffaflıkla paylaşıyor, onlara 7/24 güvende olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz.”(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Bakan Işıkhan: İşsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda işsizlikle kararlı mücadelenin devam edeceğini açıkladı.

ANKARA-Bakan Vedat Işıkhan, temmuz ayı iş gücü istatistiklerine ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstihdam dostu politikalarımızın olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. İşsizlik oranı son 15 aydır tekli hanelerde seyretmeye devam ediyor. 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalan işsizlik oranı, yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. Genç işsizliği, 1 puanlık bir iyileşme kaydederek yüzde 16,6’ya düştü.

Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız aynı dönemde 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puan artarak yüzde 49,6 oldu. İş gücümüz bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişiye yükseldi. OVP hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde de işsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Bolat: Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi 51,3’e yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksinin 51,3 seviyesine yükseldiğini açıkladı.

ANKARA-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hükümet ve Ticaret Bakanlığı olarak uyguladığımız politikalar ve iş dünyamız ile birlikte attığımız adımlar sayesinde ihracat iklimimiz güçlenmeye devam ediyor. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi verilerine göre ihracatta 8 aydır devam eden pozitif ivme, ağustosta 51,3 seviyesine yükseldi. Ana ihracat pazarlarındaki ekonomik faaliyetlerini güçlendirerek sürdüren imalatçılarımıza, tarımcılarımıza, ihracatçılarımıza, hizmetler tedarikçilerimize, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteğimiz tam olacaktır. İhracatımızda yaşanan artış ve ortaya koyduğumuz hedefler, Türkiye’nin küresel alandaki hedefleri ile de uyumlu şekilde güçlenerek sürmektedir. Bu vesile ile tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Temmuz ayında işsizlik yüzde 8,8’e geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,4 puan azalışla yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Temmuz 2024 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7 iken, kadınlarda yüzde 12,4 kaydedildi. İstihdam edilenlerin sayısı, bir önceki aya göre 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı 0,3 puan artarak yüzde 49,6 oldu. Bu oran, erkeklerde yüzde 67,4, kadınlarda yüzde 32,2 olarak gerçekleşti.

GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK AZALDI

İş gücü, bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 54,4 olarak gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı, erkeklerde yüzde 72,4 iken, kadınlarda yüzde 36,8 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 16,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 12,2, kadınlarda ise yüzde 25 oldu.

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, bir önceki aya göre 1,3 saat azalarak 42,5 saat olarak gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı, bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak yüzde 26,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,9 iken, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı yüzde 18,5 olarak gerçekleşti.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.