Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Bakan Yumaklı: Soğanda 2,8, domateste 6,1 milyon ton rekolte bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, soğanda geçen yıl 2,6 milyon ton olan rekolteyi bu yıl 2,8 milyon ton, domateste de geçen yıl 5,5 milyon ton olan rekolteyi 6,1 milyon ton beklediklerini söyledi. Yumaklı, “Bazı sanayicilerimizin ürün alımında problem çıkardığını tespit ettik. Ticaret Bakanlığı’mızla birlikte bunları tespit ettik ve gerekeni yapacağız, yapmaya da devam ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere ürün alımıyla alakalı salça fabrikalarıyla da iki bakanlık olarak görüştük. Şu an için büyük bir sorun beklemiyoruz; ama çok yakından takip ediyoruz” dedi.

 Taha AYHAN-Canber
ANKARA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kazakistan Tarım Bakanı Aidarbek Saparov ve beraberindeki heyetle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki ülkenin bakanlıkları arasında iş birliği protokolleri imzalandı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Kazakistan’ın Ulusal Tarım Bilimleri Eğitim Merkezi arasında ‘Tarımsal Araştırma ve İşbirliği İyi Niyet Protokolü’, Kazakistan Tarım Bakanlığı Ulusal Tarım Bilimleri Eğitim Merkezi ile Türkiye Arıcılık Birliği arasında ‘Uluslararası Bilimsel ve Pratik İşbirliği Protokolü’, Kazakistan Tarım Bakanlığı’na bağlı Ulusal Tarım Bilimi Eğitim Merkezi ile Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bakan Yumaklı ile Bakan Saparov da ‘Devlet Destekli Tarım Sigortaları Alanında İşbirliği Niyet Beyanı’ imzaladı.

‘TİCARET HACMİMİZ 6,5 MİLYAR DOLARI GEÇTİ’

Bakan Yumaklı, ikili ilişkilerin gelişmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev’in dostluğunun ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Yumaklı, “Son olarak bunun en net göstergesini Kazakistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 10’uncu Zirvesinde hep birlikte gördük. Bu iyi ilişkiler, hiç şüphesiz iki ülke arasındaki ticarete de yansıyor” dedi. Bakan Yumaklı, Kazakistan ile 2023 yılında ikili ticaret rakamlarının yeni bir rekora imza attığını ifade ederek, “İkili ticaretimiz 6,5 milyar doları geçti. Bunu iki ülkenin de yeterli bulmadığını ve rakamı 10 milyar dolara çıkarmayı arzuladığımızı bir kez daha ifade etmek isterim. Tarımsal ticaretimiz ise, 2023 yılında yaklaşık 300 milyon dolar olarak gerçekleşti. Potansiyelimizin çok altında olan bu rakamı da daha yukarılara çıkarmak için her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim” diye konuştu. 4 anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Bakan Yumaklı, “Anlaşmalarla iki ülke arasındaki tarımsal ticaretin yanında karşılıklı tecrübe aktarımının da ön plana çıkacağını düşünüyorum. Özellikle tarım sigortaları konusuna ayrıca değinmek istiyorum. Yakın zamanda Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerinde bu sistemin kurulması için de pek çok çalışma yaptık. Bunun ilk örnekleri Azerbaycan ve Özbekistan oldu. İnanıyorum ki, bugün imzalayacağımız niyet beyanıyla da benzer bir sistemin kurulması için beraberce hareket edeceğiz. Tarım sigortaları konusunda nihai hedefimiz ise ‘Türk Devletleri Teşkilatı Tarım Sigortaları Birliği’nin kurulmasıdır. İnşallah bu ve benzeri iş birlikleri bu birliğin kurulmasının önünü açmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘ÇUKUROVA’YA SON 22 YILDA YÜZDE 49 TESİS YAPTIK’

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Yumaklı, iklim değişikliğine ilişkin soru üzerine, “İklim değişikliğinin başta su kaynakları olmak üzere çok derin etkisini 2023’ün son çeyreğinden itibaren zaten vurguluyoruz ve su verimliği seferberliğini de bu anlamda başlattık. Çok farklı faaliyetlerle bunları kamuoyunun gündeminde tutmaya çalışıyoruz. Çünkü hem tarımsal üretimde, hem sanayi üretiminde, hem bireysel kullanımda çok önemli suyu dikkatli kullanma konusu. Çukurova’da bu iklim değişikliğinin etkilerinden çok yoğun üst seviyede sıcaklık, buharlaşma gibi sorunları da beraberinde getirdi ki az yağışta bunların en önemli faktörlerinden bir tanesi. Biz Çukurova’ya son 22 yılda yüzde 49 tesis yaptık ki bunların bugünkü rakamları yaklaşık 22 milyar lira. Yapılan yatırımların hali hazırda mevcut tarımsal üretimi karşıladığını söylemek mümkün. Ancak hem bugünümüzü hem de bundan sonraki dönemimizi yine sulama kanallarını ki Seyhan sulamasının kapalı sisteme dönüştürülmesi, Seyhan Barajı’ndan yine bu ovaya su aktarımı, hem Seyhan hem de Çatalhan Barajı’nda kullanılmayan su ölü hacimdekilerin kullanılabilmesi de dahil projeler üretilmeye devam ediyor. Seyhan Barajı’ndan Seyhan Ovası’na su aktarımında bu ay içerisinde inşaat ihalesine çıkmış olacağız” dedi.

‘SUYUMUZU VERİMLİ KULLANMAMIZ GEREKİYOR’

Bakan Yumaklı, sulama birliğinin çiftçileri 3’üncü ürün ekiminde uyarmasının maalesef bazı basın-yayın organlarında tarımı bitirme belgesi olarak lanse edildiğini ifade ederek, “Bir kere bunu tümüyle reddediyorum. Neden? Çünkü her halükarda şunu söylüyoruz; suyumuzu verimli kullanmamız gerekir. Hali hazırda devam eden süreçteki yatırımlar olmakla beraber yine de mevcuttaki suyumuzu da dikkatli ve verimli kullanmamız gerekir. Buradaki uyarıyı ‘tarımı bitirme belgesi’ diye kabul etmek ve bunu bu şekilde lanse etmek büyük bir aymazlık açıkçası. Zaten tarımla ilgili her konuya ‘bittik’ penceresinden bakanların başka bir şey de söylemesi mümkün değil açıkçası. Biz yaklaşık 2025 sulama sezonunda Çatalhan Barajı’ndan özellikle bir su aktarımı, ilave su alınabilmesiyle ilgili çalışmalarımızı bitirdiğimizde yaklaşık 860 milyon metreküplük ilave bir suyu da çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Bu aslında sürekli devam eden bir husus. Yapılanları biliyorlar, yapılmışları biliyorlar. Ancak en ufak bir konuyu da maalesef manipüle ederek mecrasından çıkarmış oluyorlar” diye konuştu.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Siyaset

Özgür Özel, ‘Bellek Müzesi’nin açılışını yaptı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, parti genel merkezinde kurulan ‘Bellek Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Müzede, CHP’nin tarihi boyunca kullanılan belgeler ve materyaller sergilenecek.

ANKARA-CHP Genel Başkanı Özgür Özel, parti genel merkezinde kurulan ‘Bellek Müzesi’nin açılışını yaptı. Partinin, 101 yıllık tarihi boyunca kullandığı, hatıra değeri taşıyan seçim afişleri ve müzikler, belgeler, materyaller ve eşyaların sergilendiği müzenin açılışında konuşan Özel, önceki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önce böyle bir müzenin eksikliğini dile getirdiğini, İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin de yıllarca uğraşarak, kendini vakfetmesi sonucu Bellek Müzesi’nin bugünlere geldiğini söyledi.

Müzede sergilenenlere dair davetlilere bilgi veren Özel, “Burada CHP’nin tarihi boyunca kullandığı seçim afişlerini, arzu ederseniz bütün seçim müziklerini dinleyeceksiniz. CHP’nin, o gün yasaların el verdiği oranda dağıttığı promosyonları, yaptığı kampanyaları göreceksiniz. Bu partinin bütün tarihiyle, bugünkü yönetiminin, yöneticilerinin, önceki genel başkanlarının ve tüm üyelerinin nasıl barışık olduğunu kendi yüreğinizde hissedeceksiniz” dedi. 

Özel, konuşmaların ardından müzenin açılışını eski CHP genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen, eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile kurdele keserek yaptı, davetlilerle müzeyi gezdi.(DHA)

Okumaya devam et

Gündem

Fatih Erbakan: Milli Görüş belediyeciliğinde rüşvet, adam kayırma, torpil, hırsızlık ve yolsuzluk olmaz

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Denizli ziyareti kapsamında Beyağaç İlçesi Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Burada konuşan Erbakan, “Milli görüş belediyeciliği önce ahlak ve maneviyat demektir. Milli Görüş belediyeciliğinde rüşvet, adam kayırma, torpil, hırsızlık ve yolsuzluk olmaz. Bunların hiçbirisi kapımızdan içeriye giremez” dedi.

 Ramazan ÇETİN 
DENİZLİ-Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Denizli programı kapsamında Beyağaç ilçesini ziyaret etti. İlçe girişinde kalabalık bir grup tarafından karşılanan Erbakan, ardından geçtiği ilçe meydanında halka seslendi. Erbakan konuşmasına başlamadan önce, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa edip, Yeniden Refah Partisi’ne üye olan Hüseyin Kadıoğlu’na rozet taktı.

‘Milli Görüş’ belediyeciliğinin ‘adalet’ demek olduğunu, hiç kimseye ayrım gözetmeksizin adil bir şekilde hizmet götürmek olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Erbakan, “1989’da, 1994’de Milli Görüş olarak belediyeleri aldık. Şehirler çöp çamur ve çukurla anılıyordu. Türkiye’nin en gelişmiş şehri İstanbul bile çöpten, çamurdan, çukurdan geçilmiyordu. Bu sorunlar ortadan kaldırıldı. Şehirlerde su yoktu. İstanbul’da dahi musluklardan su akmıyordu. Su sorunu ortadan kaldırıldı. Bununla beraber alt yapı üst yapı hizmetleri, ulaşıma yönelik hizmetler daha önceki belediyeler döneminde yapılan maliyetin üçte birine, dörtte birine, beşte birine mal edilerek bu hizmetler gerçekleştirildi. Çevre düzenlemeleri parklar, bahçeler en mükemmel şekilde yapıldı. Bununla beraber sosyal yardımlar, toplu sünnet şölenleri, iftar çadırları, aş evleri aynı zamanda vatandaşa belediyenin kapılarını açan ‘Beyaz Masa’ uygulaması, bunların hepsi ilk defa Milli Görüş belediyeciliğiyle hayat buldu. Milli Görüş belediyeciliği demek, Yeniden Refah belediyeciliği demek, hizmet belediyeciliği demektir” dedi.

‘MİLİ GÖRÜŞ BELEDİYECİLİĞİ ÖNCE AHLAK VE MANEVİYAT DEMEKTİR’

Milli Görüş belediyeciliğinin kendilerine oy vermiş olsun ya da olmasın, hangi görüşten ya da kesimden olursa olsun o insana hizmeti götürmek olduğunu vurgulayan Erbakan, “Adaletin bir diğer şubesi de ehliyet ve liyakat demektir. ‘Akrabamı, yandaşımı, partilimi işe yerleştireyim., göreve getireyim’ hayır, kim layıksa kim ehliyetliyse görevlere onlar getirilecek. Adaletli belediyecilik olacak. Milli Görüş belediyeciliği ‘bereket’ demektir. Milli Görüş belediyeciliğinde borç olmaz, borç faizi olmaz. Rant belediyeciliğiyle 20 senedir belediyeleri boğazına kadar borca batırmışlar. Biz inşallah bu borçları kapatacağımız gibi belediyenin kasasına da parada koyacağız ve asla borçlanmayacağız. Borçlanmayı bırakın, borçları da temizleyeceğiz. Mili Görüş belediyeciliği önce ahlak ve maneviyat demektir. Milli Görüş belediyeciliğinde rüşvet, adam kayırma, torpil, hırsızlık ve yolsuzluk olmaz. Bunların hiçbirisi kapımızdan içeriye giremez. Ahlaklı belediyecilik demek Milli Görüş belediyeciliği demektir. Bizim Diyarbakır’da bir belediye başkanımız 1994’ten 1999 yılına kadar başkanlık yaptı. Kayapınar ilçesinde başkan olmadan önce seyyar satıcılık yapıyordu. Başkanlığı kaybettikten sonra da kaldığı yerden seyyar satıcılık yapmaya devam etti. Demek ki bu 5 yıl boyunca devletin milletin bir kuruşuna dahi göz dikmemiş. Ahlaklı belediyecilik Milli Görüş belediyeciliği bu. Bu doğrultuda Beyağaç Belediyesi’ni de yöneteceğiz. Sizin güvenininiz boşa çıkarmayacağız” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Cumhurbaşkanlığı KabinesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

 Kaan ULU
ANKARA-Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı, saat 15.17’de başladı. Bakanların, alanları ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunum yapacağı toplantıda, bölgesel ve küresel gelişmeler ile ekonomi ve terörle mücadele konularının ele alınacağı öğrenildi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklama yapması bekleniyor.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.