Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar “QS (Quacquarelli Symonds) 2025 Dünya Sıralaması’nda 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girme başarısı gösterirken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 285’inci, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de 326’ncı sırada yer almış ve sıralamada öne çıkan üniversitelerimiz olmuştur” dedi.
Ruken KADIOĞLU- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ ANKARA-YÖK Başkanı Erol Özvar, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’nde düzenlenen Araştırma Üniversiteleri Toplantısı’na katıldı. Özvar, YÖK’ün en önemli misyonunun, uluslararası görünürlüğü ve saygınlığı artıracak tedbirler almak olduğunu belirterek, “Yükseköğretim sistemimizin lokomotifi olan araştırma üniversitelerimizin uluslararası alanda daha görünür olmalarını arzu ediyoruz. Son yıllarda başta araştırma üniversitelerimiz olmak üzere, üniversitelerimizin uluslararası sıralamalarda istikrarlı bir şekilde yükselişe geçmiş olmalarını memnuniyetle karşılıyor ve daha iyi neticeler elde etmeleri için üniversitelerimizi destekliyor ve teşvik ediyoruz. QS 2025 Dünya Sıralaması’nda 5 üniversitemiz ilk 500 içerisine girme başarısı gösterirken, ODTÜ 285’inci, İTÜ de 326’ncı sırada yer almış ve sıralamada öne çıkan üniversitelerimiz olmuştur. Ayrıca bu sıralamada, 11 araştırma üniversitemiz ilk bin içerisine girme başarısını göstermiştir. Bu istikrarlı yükselişin önümüzdeki yıllarda hızlanarak devam edeceğine inanıyoruz. Nitekim 12’nci Kalkınma Planı’nda yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de dünya akademik başarı sıralamalarında ilk 500’de yer alan üniversite sayımızı 2028 yılında 10’a çıkarmak olarak belirlenmiştir. İnşallah bu plan döneminin sonunda bu hedefe hep birlikte ulaşacağız. Hatta inanıyorum ki araştırma üniversitelerimizin tamamı, fiziksel altyapıları ve sahip oldukları akademik insan kaynağı ile önümüzdeki 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahiptir. Bu konuda daha fazla gayret göstermenizi sizlerden özellikle istirham ediyorum. Biz YÖK olarak bundan sonra da bu konuda sizlere her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Bu eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlayacağı belirtilen Türkiye Azerbaycan Üniversitesi’ne ilişkin konuşan Özvar, “Önümüzdeki hafta, 23 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan’ın Bakü şehrinde Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz. Bu açılışı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bu bizim için tarihi bir adımdır. Türkiye’den 3 araştırma üniversitesi, İTÜ, ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi’nin mevcut 3 programını, yurt dışında kurulan bir üniversiteye taşıyoruz. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olacaktır. Bu üniversite, daha önce kurulan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden farklı bir modelde kurulmuştur. Bu yeni modelde Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri, en iyi oldukları alanlarla ilgili programlarını Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bünyesinde açarak bu programların akademik sorumluluğunu üstleneceklerdir. Dolayısıyla Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, Türkiye’den farklı üniversitelerin programların yer alacağı bir çatı üniversite niteliği taşıyacaktır. İlk defa uygulayacağımız bu modeli önümüzdeki yıllarda farklı coğrafyalara da taşıyarak yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
YÖK Başkanı Özvar, doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkan tanıyan yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği 5 Temmuz 2022’den, YÖK’e yapılan 183 başvuru arasından 113 doktora dereceli nitelikli araştırmacının kısmi zamanlı olarak görevlendirildiğini anlattı.
9 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları İhale Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile vakıf üniversitelerin Ar-Ge harcamalarını rahatlatacak değişiklik yapıldığını kaydeden Özvar, vakıf yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri kapsamındaki harcamalarına önemli bir esneklik getirildiğini ifade etti.
Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) kapsamında ilk defa 2022 yılı Haziran ayında 20 araştırma üniversitesine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 100 milyon lira bütçe aktarımı yapıldığını söyleyen Özvar, “Araştırma üniversiteleri yıllık performans puanlarına göre bu bütçe dağılımı belirlenmişti. 2023 yılında aktarılan bütçe 250 milyon liraya, 2024 bütçe yılında ise 400 milyon liraya çıkarılmıştı. Kurulumuz tarafından 2025 yılı için ADEP bütçe teklifi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na iletilmiş olup önümüzdeki bir iki ay içerisinde miktarın kesinleşmesi beklenmektedir. Bu konudaki takdirlerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve özel destekleri için de Strateji ve Bütçe Başkanımız Sayın İbrahim Şenel’e hassaten teşekkür ediyorum” dedi.(DHA)
MEB: Eğitim öğretim yılı 20 Haziran’da sona erecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yaz tatilinin erkene çekileceğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, eğitim öğretim yılının önceden açıklandığı gibi 20 Haziran‘da sona ereceğini duyurdu.
ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında ‘MEB hazırlıklara başladı, yaz tatili erkene çekilecek’ başlıklı haberlerin yer aldığı belirtilerek, “Söz konusu haberde özetle, ‘Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl Kurban Bayramı nedeniyle yaz tatilini erkene çekmeye hazırlanıyor’ şeklinde verilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlık tarafından ‘2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Takvimi’, 28 Mayıs 2024 tarihinde kamuoyuyla paylaşılmış ve eğitim öğretim süreçleri, açıklanan takvim doğrultusunda devam etmektedir. Söz konusu takvime göre 9 Eylül 2024 tarihinde başlayan eğitim öğretim yılı, daha önceden açıklandığı gibi 20 Haziran 2025 tarihinde sona erecektir. İlgili ‘2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Takvimi’, kamuoyuna duyurulduğu günden beri ‘https://www.meb.gov.tr/2024-2025-egitim-ogretim-yili-takvimi-aciklandi/haber/33888/tr’ adresinde yayında olmasına rağmen yapılan haberler ya özensizce ya da art niyetlidir. Kaynağından araştırılmadan veya kasıtlı olarak asılsız iddialar içeren yalan ve yanıltıcı bilgilerle kamuoyunun gündemini meşgul eden; milyonlarca öğrenci, öğretmen ve velimizi yanlış yönlendiren bu tür manipülatif haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir” denildi.
DMM’DEN AÇIKLAMA
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada da “Milli Eğitim Bakanlığının, okulların 6 Haziran’da yaz tatiline girmesi ile ilgili bir çalışması bulunmamaktadır. Bakanlığın 28 Mayıs 2024 tarihinde kamuoyuyla paylaştığı 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Takvimi doğrultusunda eğitim öğretim süreçleri devam etmektedir. Söz konusu takvime göre 9 Eylül 2024 tarihinde başlayan eğitim öğretim yılının, daha önce açıklandığı gibi 20 Haziran 2025 tarihinde sona ermesi planlanmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz. Bazı basın ve yayın organlarında yer alan, ‘MEB bu yıl Kurban Bayramınedeniyle yaz tatilini erkene çekmeye hazırlanıyor.’ iddiası doğru değildir” denildi. (DHA)
Milli Eğiitim Bakanlığı (MEB) tarafından 15 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın başvuruları başladı.
Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL ANKARA-MEB’den yapılan açıklamaya göre; LGS kapsamındaki merkezi sınavın başvuruları açıldı. 15 Haziran’da yapılacak sınavın başvuruları, 2-16 Nisan arasında e-Okul sistemi üzerinden alınacak. Öğrencilerden, sınav için ücret talep edilmeyecek. LGS kapsamındaki merkezi sınav, 2 oturum şeklinde uygulanacak. Sözel oturum saat 09.30’da, sayısal oturum 11.30’da başlayacak. Sözel alanda 50 soru yöneltilecek ve 75 dakika süre tanınacak. Sayısal alanda 40 soru için 80 dakika süre verilecek.
SONUÇLAR 11 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK
Sınav takvimine göre; sonuçlar 11 Temmuz’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde duyurulacak. Ardından öğrenciler için tercih süreci başlayacak. Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos’ta ilan edilecek. (DHA)
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 Haziran 2025’te 8’inci sınıf öğrencileri için düzenlenecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav başvurularının süresinin 16 Nisan’a kadar uzatıldığını açıkladı.
ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; 2025 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nda, LGS kapsamındaki merkezi sınav için son başvuru tarihi 11 Nisan 2025 açıklanmıştı. Ancak 2-4 Nisan 2025 tarihleri arasındaki idari izin nedeniyle merkezi sınav başvuru işlemlerinde oluşabilecek öğrenci mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla başvuru süresi, 16 Nisan 2025 tarihine kadar uzatıldı. Sınava katılmak isteyen öğrenciler, başvurularını 2-16 Nisan 2025 tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek. Ayrıca, okul müdürlüklerinin onay işlemleri için son tarih de güncellendi. Önceden 14 Nisan 2025 olarak belirlenen onay süresi, 17 Nisan 2025 saat 17.00’ye kadar uzatıldı. (DHA)