Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Anadolu Ajansı ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 2’ncisi düzenlenen Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Altun, “Hakikatin, gerçek haberin korunması kadar, haberciliğin geleceği açısından da bu kanunun bir an önce güncellenmesi, daha doğru bir deyişle modern bir Dijital Telif Yasası‘nın yürürlüğe girmesi elzemdir, olmazsa olmazdır. ” ifadelerini kullandı.
Kübra SONKAYA – Ataberk KURT İSTANBUL-Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Anadolu Ajansı ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 2’ncisi düzenlenen Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu’na katıldı. Sektör profesyonelleri, hukukçular, akademisyenler ve teknoloji uzmanları, medyanın dijitalleşmesiyle ortaya çıkan hukuki, etik ve teknolojik meseleleri tartışmak amacıyla biraraya geldi.
İletişim Başkanı Altun, “Amacımız, açık ve net. Muhabirlerin, gazetecilerin, basın emekçilerinin büyük emek ve özveriyle hazırladıkları özgün içeriklerin, bedeli ödenmeden ticari amaçlarla kullanılmasının önüne geçmek. Yayıncıların ürettiği içeriklerin bedelsizce kullanılmasıyla oluşan haksız rekabeti ortadan kaldırmak ve bu doğrultuda bir an önce basın haber içeriklerinin telifinin koruması için gerekli yasal alt yapı çalışmalarının hayata geçirilmesi için gerekli ortamın hazırlanmasına katkıda bulunmak” dedi.
‘BU GİDİŞE BİR DUR DENMESİ GEREKTİĞİ AÇIKTIR’
Altun dijital faşizm kavramına değinerek, “Ne yazık ki Batılı dijital medya şirketleri, sosyal medya platformları, teknoloji devleri bu durumdan haksız kazanç elde etmekte, dahası açık ve net bir şekilde medya sektöründe haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. Bu gidişe bir dur denmesi gerektiği açıktır. Bizler her platformda dilimiz döndüğünce şu gerçeği dile getirmeye çalışıyoruz. Bugün insanlık, küresel düzlemde bir adalet sorunuyla pençeleşmektedir ve bu adalet krizini derinleştiren başlıca dinamiklerinden biri de bütün dünyanın muhatap olduğu medya emperyalizmi ve dijital faşizmdir. Batılı medya şirketleri küresel adaletsizliği yaymakta, kurumsallaştırmaktadır. Tam da bu nedenle toplumlararası iletişim, asimetrik şekilde cereyan etmekte, eşitler arası bir ilişki olarak karşımıza çıkmamaktadır. Sözünü ettiğimiz Batılı medya şirketleri, sosyal medya platformları, orijinal haber içerikleri başta olmak üzere dünya üzerindeki bilgi kaynaklarını sömürmekte, bu içerikleri istedikleri formatlarda dağıtarak büyük gelirler elde etmektedir” ifadelerini kullandı.
‘KANUNUN BİR AN ÖNCE GÜNCELLENMESİ OLMAZSA OLMAZDIR’
Yeni yasal düzenlemelerin gerekliliğinden de bahseden Altun, “Malumlarınız, Türkiye’de haberciliği de içine alacak şekilde telif hakları, 1952 yılında yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır.72 yıl önce yapılmış bir yasadan bahsediyoruz. Hakikatin, gerçek haberin korunması kadar, haberciliğin geleceği açısından da bu kanunun bir an önce güncellenmesi, daha doğru bir deyişle modern bir Dijital Telif Yasası‘nın yürürlüğe girmesi elzemdir olmazsa olmazdır. Ülkemizde halihazırda dijitalleşen medya sektöründe faaliyet gösteren yayıncıların bu faaliyetleri karşılığında gelir elde etmesine imkan tanıyacak, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına da uyumlu şekilde telif haklarını düzenleyecek bir yasa yapılması gündemde. Sözkonusu düzenleme için teknik çalışmalar; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Ajansı (AA), Rekabet Kurumu ve Basın İlan Kurumu gibi paydaşların katkılarıyla sürdürülüyor. Umudum odur ki; Yüce Meclisimizin gündemine bu çalışmalar çok hızlı bir şekilde girerek ve Dijital Telif Yasası hayata geçer ve sözünü ettiğimiz bu süreçte emek hırsızlığının da önüne geçilir. Haber içeriklerinin telifinin korunması için gereken adımların atılması, herşeyden önce gerçek haberciliğin gelişmesine, kökleşmesine, gazetecilik mesleğinin güçlenmesine hizmet edecektir. Medya kuruluşlarımızın, haber ajanslarımızın Batılı sosyal medya şirketleri tarafından sömürülmesi böylelikle sona erecektir” diye konuştu. (DHA)
Bahçeli: Öteden beri Kürt kardeşlerimize bizi kötülediler, aramıza çomak soktular
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Öteden beri Kürt kardeşlerimize, bizi kötülediler, aramıza çomak soktular. İnsani, İslami ve milli irtibatlarımızı sabote etmek amacıyla her yalan ve iftirayı tedavüle soktular. (DHA)
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni evlenecekler için faizsiz kredi desteğini 81 ilde uygulamaya alıyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni evlenecek gençlerimize ‘Aile ve Gençlik Fonu’ dahilinde verdiğimiz faizsiz kredi desteğini 81 ilimizin tamamında uygulamaya alıyoruz. Aile ve Gençlik Fonu’ndan artık 81 vilayetimizdeki tüm gençlerimiz istifade edebilecek” dedi.
Taha AYHAN ANKARA-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Aile Yılı Tanıtım Programı’nda konuştu. Erdoğan, programın hayırlı olmasını dileyerek, “Son kabine toplantımızda 2025 senesini ‘Aile Yılı’ olarak ilan etmiş, bu önemli haberi de milletimizle paylaşmıştık. Aile Yılı kapsamında, ilgili bakanlığımızın koordinasyonunda aile kurumunun korunması, güçlendirilmesi ve değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması amacıyla yıl boyunca çok önemli çalışmalar yapacağımızı ifade etmiştik” dedi.
Erdoğan, ‘Aile Yılı’ çerçevesinde icra edecekleri çalışmaları, etkin ve verimli nüfus politikalarıyla destekleyip uzun vadede güçlü ve sürdürülebilir bir zemine taşımanın, en büyük önceliklerinden biri olduğunu kaydederek, “25 Aralık’ta Aile Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösterecek iki önemli kurumu, ‘Aile Enstitüsü’ ve ‘Nüfus Politikaları Kurulu’nu ihdas ettik. Kurul, hiç vakit kaybetmeden faaliyetlerine başladı; ilk toplantısını da 9 Ocak Perşembe günü geniş bir katılımla külliyemizde gerçekleştirdi. Bu yeni kurulumuz, sağlıklı bir nüfus yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirecek. Enstitümüz ise milletimizin geleceği açısından bir ‘beka meselesi’ olarak gördüğümüz aileye ilişkin ilmi, akademik ve politika geliştirici faaliyetler yürütecek. Değerlerimizin ve nesillerimizin devamı için kritik bir sorumluluğu yüklenen her iki yeni oluşuma da çalışmalarında şimdiden başarılar diliyorum” diye konuştu.
‘İŞE AİLE FERTLERİNDEN BAŞLAMAMIZ GEREK’
Anayasa’nın 41’inci maddesinde yer alan, ‘Aile, toplumun temelidir’ ifadelerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir başka ifadeyle, aile küçük bir toplumdur, toplum da büyük bir ailedir. Aile, bizim en kadim, en köklü müesseselerimizden biridir. Sosyal ve kültürel dokumuzun örülmesinde, asırlar ötesinden süzülüp gelen değerlerimizin bugüne ulaşmasında aile daima hayati rol oynamıştır. Toplumun özünü, cevherini, çekirdeğini teşkil eden aile kurumu; milli manevi değerlerimizin muhafazasında, bizler için vazgeçilmez bir yere ve öneme sahiptir. Tarihimize göz attığımızda, aile kurumu etrafında şekillenen toplumsal bilincin yüksek olduğu dönemlerde, devletin de milletin de güçlü bir konumda olduğunu görürüz. Güçlü fertlerin güçlü aileye, güçlü ailenin güçlü millete, güçlü milletin de güçlü devlete giden yolun taşlarını döşediği yalnızca sosyolojik bir tespit değil; aynı zamanda tarihi bir hakikattir. Bu hakikatin ışığında aile yapımızı korumak, tahkim etmek ve bizden sonraki kuşaklara zengin bir miras bırakmak, hepimizin görevidir. Tabii eğer aileyi güçlü kılmak istiyorsak, işe evvela aile fertlerinden başlamamız gerektiği de açıktır” ifadelerini kullandı.
‘GENÇLERİMİZİ SAPKIN İDEOLOJİLERDEN KORUMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU’
Temel ne kadar sağlam atılırsa, binanın da o kadar kuvvetli ve dayanaklı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bilinçli anne-babaların yetiştireceği evlatlarımız, geleceğin mimarları olarak milli kimliğimizin yanı sıra, aile kurumunu da koruyacak, yaşatacak, yarınlara taşıyacaktır. Çocuklarımızın gerek aile içinde gerekse eğitim kurumları bünyesinde bilgiyle, görgüyle, güzel ahlakla yetişmeleri son derece mühimdir. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, bu gerçeği şöyle dile getirmektedir; ‘Bu cehalet yürümez; asra bakın: Asr-ı ulum! Başlasın terbiyeniz, ailelerden oğlum.’ Evet, merhum Mehmet Akif’in bu veciz dizelerle ifade ettiği üzere; eğitim, ahlak, terbiye ve şahsiyet inşası önce ailede başlar. Bilinçli bir ana-babanın elinde, huzurlu bir yuvanın çatısı altında büyüyen çocuklar evvela ailelerine, daha sonra da milletlerine ve insanlığa faydalı, örnek kişiler haline gelir. Vatanına, milletine, bayrağına, mukaddesatına bağlı; tarihini, köklerini ve kim olduğunu bilen; bilgisi ve vizyonuyla çağı iyi okuyabilen bir gençlik hepimizin arzusudur, hedefidir, muradıdır. Çocuklarımızı ve gençlerimizi zararlı akımlardan, zehirli düşüncelerden, aile ve toplum yapımızı tehdit eden sapkın ideolojilerden korumak da hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi. (DHA)
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2024 mesaisi kitaplaştırıldı
İletişim Başkanlığı tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılında yurt içi ve yurt dışındaki tüm programları, temasları ve çalışmalarının yer aldığı ‘Aşkınan Koşan Yorulmaz’ kitabı yayımlandı.
Taha AYHAN ANKARA-İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2020-2023 yılları için hazırlanan kitap serisinin devamı niteliğinde olan çalışma, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın, ‘Aşkınan koşan yorulmaz’ şiarıyla ortaya koyduğu mücadelesini gözler önüne seriyor. Kitapta, Erdoğan’ın 2024 yılında gerçekleştirdiği 18 ülke ziyareti, 16 zirveye iştiraki, 141 yerli ve yabancı konuğu ağırlaması, 63 yurt dışı görüşmesi, 98 telefon diplomasisi ve 38 büyükelçi güven mektubu kabulü yer aldı. Bunların yanı sıra çalışmada, Erdoğan’ın yurt içinde gerçekleştirdiği 72 ziyaret, 45 açılış̧ ve tanıtım ile 13 ödül törenine iştiraki de fotoğraflarla, kronolojik olarak sunuldu. Taha AYHAN/ANKARA, (DHA)- İLETİŞİM Başkanlığı tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılında yurt içi ve yurt dışındaki tüm programları, temasları ve çalışmalarının yer aldığı ‘Aşkınan Koşan Yorulmaz’ kitabı yayımlandı.
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2020-2023 yılları için hazırlanan kitap serisinin devamı niteliğinde olan çalışma, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Aşkınan koşan yorulmaz’ şiarıyla ortaya koyduğu mücadelesini gözler önüne seriyor. Kitapta, Erdoğan’ın 2024 yılında gerçekleştirdiği 18 ülke ziyareti, 16 zirveye iştiraki, 141 yerli ve yabancı konuğu ağırlaması, 63 yurt dışı görüşmesi, 98 telefon diplomasisi ve 38 büyükelçi güven mektubu kabulü yer aldı. Bunların yanı sıra çalışmada, Erdoğan’ın yurt içinde gerçekleştirdiği 72 ziyaret, 45 açılış̧ ve tanıtım ile 13 ödül törenine iştiraki de fotoğraflarla, kronolojik olarak sunuldu.
2024 DİPLOMASİ TRAFİĞİ ANLATILIYOR
Öte yandan Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirilen yerli ve milli projelerin, hizmetlerin de ortaya konulduğu eser, aynı zamanda bir arşiv çalışması niteliği taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2024 yılındaki yoğun diplomasi trafiği de ‘Aşkınan Koşan Yorulmaz’ kitabında detaylı bir şekilde anlatıldı. Erdoğan’ın yurt dışı temasları, katıldığı uluslararası zirveler, ülke ziyaretlerini de içeren çalışma, güçlü liderliği, girişimci ve çözüm odaklı diplomasi vizyonu ile dünya siyasetine yön veren isimler arasında yer alan Erdoğan’ın lider diplomasisi yönünü de ortaya koydu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptığı değerlendirmede, Türkiye Yüzyılı’nın sağlam temellerini atan ve milletin hayallerini gerçeğe dönüştüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılında millete hizmet yolunda attığı her adımı ‘Aşkınan Koşan Yorulmaz’ kitabında bir araya getirdiklerini belirtti. Altun, “‘Aşkınan Koşan Yorulmaz’ kitabı, lider diplomasisinin zirve örneklerinden eser ve hizmet siyasetinin en güçlü projelerini, her gününü Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ilmek ilmek dokuyan, ‘Daha adil bir dünya’ için her platformda hakikati haykırmaktan çekinmeyen bir liderin mücadelesini ortaya koyuyor. ‘Aşkınan Koşan Yorulmaz’, ömrünü ülkesinin ve milletinin geleceğine adayan, daha güçlü bir Türkiye hedefiyle durmadan yorulmadan çalışan milletin adamının mücadelesidir. Bizler de ‘Aşkınan koşan yorulmaz’ şiarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. (DHA)