Ekonomi

Bakan Pakdemirli: Ülkemizde kullanılan tohumlukların yüzde 96’sı yurt içinde üretilmektedir

Antalya’da konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Ülkemizde kullanılan tohumlukların yüzde 96’sı yurt içinde üretilmektedir. İnşallah 2023 yılında da, 1,5 milyon ton sertifikalı tohum üretimi ve 500 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Siz üretmeye devam edin. Gönlünüzü ferah tutun. Bir hiçbir zaman üreticimizin alın terini boşa harcatmayacağız” dedi

Ertuğrul Gün – Gazi Taş
ANTALYA-İklim Değişikliği Ekseninde Geleceğin Tarımı Çalıştayı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği ortak çalışması ile Antalya’da başladı. Dünyayı etkileyen iklim krizinin tarım üzerinde etkileri ve bu etkilerin giderilmesi alanında çalışmaların ele alınacağı çalıştaya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Genel Müdürü Mehmet Hasdemir olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği, insanlığın en büyük tehdidi olarak karşımızda duruyor. Bugün, tüketim anlayışı üzerine kurulu bir düzenin, acı ama gerçek sonuçlarıyla baş başayız. Son yüzyılda, nüfus artışı, sanayileşme, kentleşme ile birlikte doğal kaynaklar üzerindeki baskı giderek artarken, fosil yakıtların yoğun kullanımı, enerji üretimi, tarım ve ulaşım gibi faaliyetlerle doğal ekosistem, giderek bozulmaya başlamıştır. Hükümetler Arası İklim Değişikli Paneli-IPCC’nin bu yıl açıkladığı rapora göre, sanayi devriminden bugüne, dünya ortalama sıcaklığı 1,1 derece arttı. Son 10 yıl, tarihteki en sıcak dönem olarak kayıtlara geçti. Bu sıcaklık artışıyla birlikte, tarihte görülmemiş felaketlere ve su döngüsünde ciddi değişimlere şahit oluyoruz” dedi.

“2050’ye kadar yüzde 10 ila 25 arasında bir düşüş bekleniyor”

Daha önce her 10 yılda bir yaşanan kuraklıkların bundan sonra 5-6 yılda bir insanlığın karşısına çıkabileceği uyarısında bulunan Pakdemirli, “Tarımsal verimde ise iklim değişikliğinin etkisiyle 2050’ye kadar yüzde 10 ila 25 arasında bir düşüş bekleniyor. Tüm bu veriler bize şunu gösteriyor; iklim değişikliğinin en fazla etkileyeceği alanların başında; tarım, gıda, su ve orman geliyor. 2050’deki dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için bugünkünden yüzde 60 daha fazla üretmek, bu üretim için de yüzde 15 daha fazla su kullanmak zorundayız. Yaşanan bu gelişmeler ve gelecek öngörüleri, kendine yeterliliğin yanında, yeşil ekonomi temelinde, sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşturulmasını da artık kaçınılmaz hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler