Sağlık

“Yeni doğan bebeklerde görülebilen konjenital anomaliler hamilelik sürecinde tespit edilebiliyor”

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Melih Tugay, “Yeni doğan bebeklerde görülebilen konjenital anomaliler, anne ve babaları endişelendiren konuların başında geliyor. Doğumdan önceki süreçte oluşan anomaliler düzenli hekim kontrolü sayesinde farklı teknikler ile tespit edilebiliyor. Hamilelik öncesi ve gebelik sırasında düzenli hekim kontrolü büyük önem taşıyor” dedi.

İSTANBUL-Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Melih Tugay, yeni doğan bebeklerde görülebilen konjenital anomaliler hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Melih Tugay, “Yeni doğan bebeklerde görülen normal dışı olan yapısal özellikler yani konjenital anomaliler, anne ve babaları endişelendiren konuların başında geliyor. Doğumdan önceki süreçte oluşan anomaliler düzenli hekim kontrolü sayesinde farklı teknikler ile tespit edilebiliyor. Birçok farklı türü bulunan konjenital anomaliler bebeğin yaşamsal fonksiyonlarını etkileyebilir. Hamilelik öncesi ve gebelik sırasında düzenli hekim kontrolü büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Konjenital anomalinin annenin radyasyona maruz kalması, alkol, sigara ve ilaç kullanımı gibi sebeplere bağlı olarak meydana gelebildiğinin altını çizen Prof. Dr. Tugay, “Fakat bu yapısal bozukluklar çoğunlukla hiçbir şeye bağlı olmadan altta yatan herhangi bir sebep olmadan da gelişmektedir” dedi.

Fiziksel şekil ve fonksiyon bozukluğu olarak ortaya çıkan anomali türlerine de değinen Prof. Dr. Tugay, “Kalp, akciğer, barsaklar ve üriner sisteminde görülen konjenital anomalilerin ciddi komplikasyonlar ve hatta ölüme yol açabilir. Doğum öncesinde tespit edilen konjenital anomalilerin hamilelik sürecinde yakın takibi oldukça önemlidir. Anne ve babalar gebelik taramaları ve bu süreçte mutlaka çocuk cerrahı ile görüşmeleri gerekiyor. Çocuk cerrahisinin gelişimi sayesinde bu tür yapısal bozuklukların doğumdan sonra tamamen ameliyatla tedavi edilmesi ile bebeğin ömür boyu sağlıklı bir şekilde yaşaması artık sıradan bir durum haline gelmiştir” diye konuştu.

“Konjenital anomali testler ve ultrasonografi ile tespit edilebiliyor”

Yeni doğan konjenital anomalinin tespiti konusuna değinen Prof. Dr. Tugay, “Konjenital anomali hamilelik döneminde yapılan testler ve ultrasonografi taramaları ile tespit ediliyor. Anomali araştırmasına yönelik taramalarda gebeliğin belirli dönemlerinde anneden kan alınarak veya amniyosentez ile çeşitli protein ve hormon değerleri inceleniyor. Gelişmiş ultrasonografi taraması ise bebeğin gelişiminin incelenerek belirli oranda bir anormallik olup olmadığının ortaya çıkmasını sağlıyor. Şüpheli durumlarda ise kesin tanı için genetik analiz yapılması gerekiyor. Bu türden taramalar çok yüksek oranda önceden tanı konmasını sağlamakla birlikte en geçerli tanı bu şekilde şüphelenilen bebeklerin doğumdan sonra yapılan muayene ve tetkiklerinde ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak anne karnında yapılan incelemelerin her zaman yanılma payı olabilmektedir” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler