Siyaset

Bakan Çavuşoğlu: PKK/YPG terör örgütünün paçavralarıyla gösterilerini artırmasını tesadüf olmadığını düşünüyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu süreçte Avrupa ülkelerinde PKK/YPG terör örgütünün paçavralarıyla gösterilerini artırmasını tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Zaten onlar da bu iki ülkenin (Finlandiya-İsveç) NATO’ya üye olmasına karşılar” dedi.

Mevlüt İşli
ANKARA-
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, bölgedeki gelişmelerin, Ukrayna’daki savaşın, tahıl ihracatı konularının ele alındığını ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la gerçekleştirdiği görüşme hakkında da Hollandalı Bakan Hoekstra’ya bilgi verdiğini aktardı.

Hollanda ile Türkiye’nin ikili ticaret hacminin 11 milyar dolara çıktığı bilgisini veren Bakan Çavuşoğlu, “Biz önce 15 milyar dolara daha sonrada 20 milyar dolara çıkabileceğimize inanıyoruz. Karşılıklı doğrudan yatırım miktarları da artıyor. Toplamda 50 milyar dolara ulaştık. Hollanda’nın Türkiye’deki yatırım miktarı 27 milyar dolar civarında, Türkiye’nin de Hollanda’daki yatırım miktarı 17 milyar dolar civarında” diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusuna ilişkin soruya, “Bu süreçte Avrupa ülkelerinde PKK/YPG terör örgütünün paçavralarıyla gösterilerini artırmasını tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Zaten onlar da bu iki ülkenin (Finlandiya – İsveç) NATO’ya üye olmasına karşılar. Ama sonuçta bizim bu iki ülkenin NATO üyeliği konusunda ortaya koyduğumuz tavrın gerekçelerini herkes biliyor” cevabını verdi.

Her iki ülkeye de yazılı bir şekilde hem endişelerin hem de beklentilerin bildirildiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“Biz bir taraftan kararlılığımızı bu konuda sürdürürken diğer taraftan diyalog ve müzakereleri de sürdürüyoruz. Bu konuyu da bugün ele aldık. Bu gelişmeler hakkında bilgi verdim. Aslında Türkiye’nin endişelerinin meşru olduğunu herkes kabul ediyor. Bu endişelerin karşılanması gerektiğini de söylüyor. Bu endişelerin karşılanması için de somut adımların atılması lazım. Önümüzdeki süreçte NATO Genel Sekreteri’nin (Jens Stoltenberg) Dışişleri Bakanları olarak bizleri davet etme fikri vardı. Biz öncelikle bu iki ülkenin bizim verdiğimiz yazılı belgeye dönüşünü görmek istiyoruz. Ondan sonraki görüşmeler daha sonuç odaklı olur diye düşünüyorum.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler