Siyaset

Erdoğan: Güney Afrikalı dostlarımızın İsrail aleyhine açtığı ‘soykırım’ davasına biz de müdahil olmayı kararlaştırdık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güney Afrikalı dostlarımızın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açtığı ‘soykırım’ davasına biz de müdahil olmayı kararlaştırdık. İsrail’in soykırım suçu işlediğine dair elimizdeki tüm belgeleri ve bilgileri muhataplarımıza iletiyoruz. Türkiye, Filistin halkının ve doğdukları toprakları kahramanca savunan Filistinli direnişçilerin yanındadır” dedi.

TAHA AYHAN
ANKARA-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Uluslararası İyilik Ödülleri Töreni’nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘6’ncı Uluslararası İyilik Ödülleri’ni 2022 yılında büyük bir coşkuyla gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “2 yılın ardından bu kez 7’nci uluslararası İyilik Ödülleri’nin tevcih töreni vesilesiyle tekrar bir aradayız. Bizleri iyiliğin cihan şumul şemsiyesi altında böylesine kıymetli bir programda buluşturan Diyanet Vakfımıza ve Diyanet İşleri Başkanlığımıza şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Tam 49 yıldır Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında yürüttüğü faaliyetlerle farklı coğrafyalara iyilik tohumları serpmeye, dostluk, dayanışma, kardeşlik köprüleri kurmaya devam ediyor. Üstat Necip Fazıl’ın, ‘Tohum saç, bitmezse toprak utansın, hedefe varmayan mızrak utansın’ ruhuna uygun şekilde karşılık beklemeden koşan, koşturan, ter döken vakfımızın kıymetli mevcutlarını kutluyor, özverili çalışmalarından ötürü kendilerine teşekkür ediyorum. Yurt içindeki özellikle de insanların en hayırlısı ‘insanlara faydalı olandır’ düsturunu kendisine rehber edinen Türkiye Diyanet Vakfı görüyoruz ki görkemli bir çınar gibi günden güne serpiliyor, büyüyor, tüm dünyaya dal budak salıyor. Yurt içindeki bin 3 şubesi ve dünyanın 149 ülkesindeki eğitim, kültür, sosyal hizmetler ve yardım faaliyetleriyle medarıiftiharımız olan Türkiye Diyanet Vakfı’mızla gurur duyuyoruz. Rabbim sizlerden tüm vakıf insanlarından razı olsun diyorum” dedi.

‘BİZ KOMŞUSU AÇKEN, TOK YATANLARDAN OLAMAYIZ’

Erdoğan, kendilerinin şefkat ve sevgi medeniyetinin mensupları olduğunu ifade ederek, “Mazlumların, yetimlerin, çaresizlerin, muhtaçların yardımına koşmak, kimsesizlerin kimsesi olmak esasen dinimizin bizlere emridir. Rabbimiz Nisan suresinin 36. ayetinde şöyle buyuruyor; ‘Allah’a kulluk edin ve ona hiçbir şey ortak koşmayın.’ Anne- babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip, duran kimseyi asla sevmez. Bir başka ayet-i celiyle de, ‘Allah-u Teala müminleri kendilerine rızık olarak verdiklerimizden, Allah yolunda gizli açık harcayan kimseler’ olarak tarif ediyor. Kendiniz için istediğinizi kardeşiniz için de istemedikçe, Kamil mümin olamazsınız diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Dolayısıyla biz komşusu açken tok yatanlardan olamayız. Kardeşlerine sırtını dönenlerden olamayız. ‘Bana ne’ diyenlerden, ‘her koyun kendi bacağından asılır’ diyenlerden asla olamayız. İnançta kardeşlerimiz olan müminlere, hilkatte kardeşimiz olan insanlara karşı hepimiz sorumluluk taşıyoruz. Kendimiz huzur içinde sevdiklerimizle beraber barış ve ehemmiyet içinde yaşarken hemen yanı başımızdaki insani dramlara kayıtsız kalamayız. 13 yıldır vatan hasretiyle yürekleri kavrulan Suriyeli muhacirlere, bir lokma ekmek bulamadığı için anasının kucağında son nefesini veren Somalili, Sudanlı, Yemenli çocuklara, tam 76 senedir evlerine, yurtlarına, topraklarına geri dönmenin hayalini kuran Filistinli kardeşlerimize karşı mesuliyetimiz vardır. Bunları yok sayamaz, göz ardı edemeyiz. Ne mutlu kalplerinde hiçbir ayrım yapmadan mazlum ve muhtaçlara yer açabilenlere diyorum. Ne mutlu karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek, infak edenlere diyorum. Mevla bizleri de kardeşlik görevlerini yerine getirenlerden eylesin diye dua ediyorum” diye konuştu.

‘DİL, IRK, RENK, MEZHEP AYIRT ETMEDİĞİNİ BİZLERE BİR KEZ DAHA HATIRLATIYOR’

Diyanet Vakfının, uluslararası ‘İyilik Ödülleri’ marifetiyle şefkat ve yardımlaşma sancağını ülkenin ve dünyanın dört bir yanında yücelttiğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

“İmanlı ellerin, ihlaslı kalplerin, aydınlık yüzlerin, vicdan sahiplerinin yaptığı iyilikler, uluslararası iyilik ödülleriyle takdir ediliyor, destekleniyor. İyilik ödüllerinin dalga dalga büyüyen etkilerinden memnuniyet duyuyoruz. Rabbim iyilik neferlerinin ecillerini artırsın, çalışmalarını bereketli kılsın diyorum. Az önce hep beraber izledik. Bu güzel hikayeleri görüp de duygulanmamak elde değil. Hepimizin içini ısıtan güzel örnekler, iyiliğin, dürüstlüğün ve merhametin evrensel olduğunu, sınır tanımadığını, dil, ırk, renk, mezhep ayırt etmediğini bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Yurt içi iyilik ödüllerini kazanan kardeşlerimize ve temsilcilerine takdim edeceğiz. Ödüller vereceğimiz tüm kardeşlerimizin iyilik ve başarı öykülerinin istikrarlı bir şekilde sürmesini temenni ediyorum. Şunu hepimiz çok çok iyi biliyoruz; dünya işte buradakiler gibi hamiyetperver insanların yüzü suyu hurmetine dönmektedir. Etrafımızı kuşatan onca acıya, kötülüğe, zulme, mazlumların gökyüzünü çınlatan feryadına rağmen dünya halen ayaktaysa sebebi iyi insanların, güzel insanların sizin gibi iyiliksever insanların varlığıdır. Depremde başkaları için gerektiğinde canını tehlikeye atan, bir ihtiyaç sahibine daha ulaşmak için kendini paralayan, hakkı ve adaleti savunmak için her türlü riski göze alan, Kur’an’ın nuruyla aydınlanan nesillerin yetişmesi için gayret eden, yetimlere, öksüzlere, yaşlılara hatta kuşlara bile el uzatan koca yürekli, yüce gönüllü insanların eksikliğini Rabbim bizlere hissettirmesin diyorum. Sizlere müteşekkiriz, minnettarız. Ülkemizde ve yeryüzünün farklı noktalarında iyiliği, kardeşliği ve güzelliği yaymak için yaptığınız çalışmaların daim olmasını diliyorum.”(DHA)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Trendler