Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Gündem

Bakan Tunç: 192 binden fazla vatandaşımızın kira uyuşmazlığını barışçıl yolla çözmesini sağladık

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Kira davalarında, ara bulucuya başvuru sayısı 176 bin 769’u buldu. Bu başvurulardan 96 bin 461’i anlaşma ile sonuçlandı. Böylece ortalama 192 binden fazla vatandaşımızın kira uyuşmazlığını yargıya taşımadan, barışçıl yolla çözümlenmesini sağlamış olduk” dedi.

 Aliekber MET
ANKARA-Bakan Tunç, Türkiye’de ilk kez 2013 yılında yürürlüğe konulan ara buluculuk uygulamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tunç, ara buluculuk uygulaması sayesinde 3 milyon 830 bin dosyada anlaşma sağladığını belirterek, “11 yıl boyunca ara buluculukla çözüme kavuşturulan uyuşmazlıklar eğer ara buluculuk olmasaydı davaya intikal edecekti. Uygulama ile ortalama 689 mahkemenin iş yüküne tekabül eden uyuşmazlık, ara buluculuk ile sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

Tunç, uygulamaya tabi olan dosya sayısının ise 6 milyona yaklaştığını ifade ederek ihtiyari, kira, iş, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarının ara buluculuk uygulaması sayesinde kısa sürede çözüme kavuşturulduğunu vurguladı.

‘KİRA DAVALARINDA BAŞVURU SAYISI 176 BİNİ BULDU’

Kira uyuşmazlıklarında uygulanan ara buluculuk uygulaması sayesinde 96 bin 461 dosyada çözüme kavuştuğunu kaydeden Bakan Tunç, “Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 176 bin 769’u buldu. Bu başvurulardan 96 bin 461’i anlaşma ile sonuçlandı. Böylece ortalama 192 binden fazla vatandaşımızın kira uyuşmazlığını yargıya taşımadan, barışçıl yolla çözümlenmesini sağlamış olduk” dedi.

Tunç, ara buluculuk uygulaması sayesinde mahkemelerin yükünün azaltıldığını ve toplumsal uzlaşı kültürüne katkı sağlandığını belirtti.

ARA BULUCU İSTATİSTİKLERİ

Ayrıca Bakanlık ara buluculuk uygulamasına yönelik istatistikleri paylaştı. Buna göre; iş uyuşmazlıklarında müzakeresi tamamlanan 2 milyon 129 bin 311 dosyanın 1 milyon 54 bin 805’i anlaşma ile sonuçlandı. Dosyaların ortalama 10 günlük süre içerisinde çözüme kavuştu ve yüzde 51’lik başarı oranına ulaşıldı. Ticari ara buluculukta ise müzakeresi tamamlanan 817 bin 718 dosyadan 327 bin 221’i anlaşma yoluyla çözülürken yüzde 41’lik başarı sağlandı. Dosyaların çözüme kavuşma hızı ise ortalama 20 gün oldu. 28 Temmuz 2020’den bu yana tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için uygulamaya konan ara buluculuk uygulamasında, 415 bin 371 dosyada müzakere işlemleri tamamlandı ve 153 bin 84 dosyada uzlaşma sağlandı. İhtiyarı ara buluculukta ise müzakeresi tamamlanan 2 milyon 333 bin 780 dosyanın, 2 milyon 182 bin 274’ünün anlaşma sağlandı ve başarı oranı yüzde 97’ye ulaştı.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

LGS sınav sonuçları açıklandı

LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde açıklandı.

Okumaya devam et

Asayiş

İzmir’de Seçil Erzan vakası; 200 milyon liralık vurgun iddiası

Denizbank Bornova Şube Müdürü Hatice Ö. hakkında yüksek kar vaadiyle, Karşıyaka Spor Kulübü’nün 3 yöneticisi ile 2 iş insanın bulunduğu 5 kişiyi 200 milyon lira dolandırdığı ileri sürüldü. Polis, hakkında gözaltı kararı çıkartılan Hatice Ö.’nün yakalanması için çalışma başlattı.

Kadir ÖZEN
İZMİR-Denizbank Bornova Şubesi’nde, yeni bir Seçil Erzan vakası yaşandı. Aynı zamanda Karşıyaka Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi ve Karşıyaka Altyapı Basketbol Başkanı olan Denizbank Bornova Şube Müdürü Hatice Ö., iddiaya göre, yüksek kar vaadiyle fonda ve altın alarak değerlendirmek üzere aralarında Karşıyaka Spor Kulübü’nün 3 yöneticisi ile 2 iş insanından yaklaşık 200 milyon lira topladı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Merkez Bankası, faiz oranını sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizinin yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

ANKARA-TCMB‘den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu’nun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı belirtilerek, “Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir” denildi.

‘SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEK’

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgulanarak, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir” ifadelerine yer verildi.

‘ORTA VADE ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5’

Ayrıca, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği işaret edilerek, şöyle denildi:

“Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.” (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.