Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Gündem

Bayraktar TB2 İHA’lar, orman yangınına müdahaleyi 10 dakikaya düşürdü

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesindeki 14 adet Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı (İHA) yangın açısından en riskli bölgelerde 7 gün 24 saat havada tarama yapıyor. Termal kameralar sayesinde 100 kilometre mesafeden 1 metrekarelik ısı enerjisini tespit edebilen İHA’lar ile orman yangınlarına ilk müdahale süresi 40 dakikadan 10 dakikaya kadar indi.

Taha AYHAN- Ali Eren İĞDE
ANKARA-Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı OGM, 2020’de orman yangınlarına daha hızlı müdahale edebilmek için 1 Bayraktar TB2 İHA’yı bünyesine dahil etti. Geçen sürede yenilerinin envantere katılmasıyla şu anda 14 İHA, yangın açısından en riskli bölgelerde 7 gün 24 saat havada tarama yapıyor.

Yerli ve milli olarak üretilen Bayraktar TB2 İHA’lar, termal kameralar sayesinde 100 kilometre mesafeden 1 metrekarelik ısı enerjisini tespit edebiliyor. Bir İHA, anlık olarak 600- 800 bin hektarlık alanı, 1 dakika içinde de 3 ile 3,5 milyon hektarlık alanı tarayabiliyor. Zorlu arazi şartlarında yatay ve dikey iniş kalkış yapabilen İHA’ların aktardığı görüntüler, Ankara’da OGM’nin Yangın Yönetim Merkezi’nden saniye saniye takip ediliyor. İHA’ların tespit ettiği yangınlar, merkezin yönlendirmesiyle sahadaki ekiplerin hızlı müdahalesi sonucu yayılmadan söndürülüyor. İHA’lar sayesinde yangına ilk müdahale süresi 40 dakikadan 10 dakikaya kadar indi.

‘İHA KULLANAN 2 ÜLKEDEN BİRİSİYİZ’

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, dünyada ormanları gözetlemede ve orman yangınlarını yönetmede İHA kullanan iki ülkeden birisinin Türkiye, diğerinin ABD olduğunu söyledi. Karacabey, iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte orman yangınlarının etkisini, sayısını ve yakıcılığını artıracağını, bu yeni duruma göre de kapasitelerini uygun hale getirdiklerini söyledi. Karacabey, “İHA kullanımına 2020 yılında 1 İHA ile başlamışken, bugün 14 İHA kullanıyoruz ormanları gözetlemede ve yangınların yönetiminde.

Bu 14 İHA’nın 12’si bizim kendi envanterimizde bulunan İHA’lar. Bu araçlar, özellikleri sayesinde yangın gözetleme ve tespit çalışmalarında kullanılırken gözetleme kameraları ve termal görüntüleme sistemleriyle ormanlık alanları sürekli izleyerek, olası yangınları erken aşamada tespit ediyor. Böylece, yangınlar hızla kontrol edilebilirken müdahale ekiplerinin de daha hızlı alana yönlendirilmesi sağlanıyor. İHA üzerindeki kameralardaki IR özelliğiyle yangın alanlarında oluşabilecek durumlar da yine tespit edilerek yeni yangınların önüne geçiliyor” dedi.(DHA)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Gündem

Balkanların matematik şampiyonu Türkiye oldu

TÜBİTAK koordinasyonunda Antalya’da düzenlenen ve 22 ülkeden 135 öğrencinin yarıştığı, 28’incisi düzenlenen Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nda, Türkiye birinci oldu.

Mehmet ÇINAR
ANKARA-Antalya’da bu yıl TÜBİTAK koordinasyonunda ve Akdeniz Üniversitesi’nin (AÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 28’inci Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nda 11 Balkan ülkesi ve farklı coğrafyalardan 11 misafir ülkeden 135 öğrenci katıldı. AÜ Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül töreniyle dereceye giren öğrenciler madalyalarını aldı. Törene TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, AÜ rektör yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen ve 22 ülkeden 135’i öğrenci olmak üzere lider, lider yardımcıları, misafirler, akademik ve organizasyon komiteleriyle birlikte yaklaşık 300 kişi katıldı. 22 ülkeden 23 takımın yarıştığı matematik olimpiyatında toplam 135 öğrenciden 105’i madalya aldı. Madalya sıralaması 10 altın, 56 gümüş ve 39 bronz şeklinde dağılım gösterdi. Türkiye A ve Türkiye B olmak üzere iki takımla yarıştı. Türkiye A takımında yer alan öğrenciler 3 altın ve 3 gümüş madalya kazanıp Türkiye’yi ülke sıralamasında birinciliğe yerleştirdi. Türkiye B takımı ise 4 gümüş, 2 bronz kazandı. Türkiye’nin 177 puanla birinci olduğu olimpiyatta Bulgaristan 171 puanla ikinci, Romanya 169 puanla üçüncü oldu.

‘GENÇLERE GÜVENİYORUZ’

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 22 ülkeden genç öğrencilerin matematik alanındaki bilgi ve becerilerini ortaya koymak için hafta başından beri yarıştıklarını belirterek, “Ülke olarak da birinci olmanın gururunu yaşıyoruz. Sadece altın, gümüş, bronz madalyalar alan çocuklarımızın değil aynı zamanda takımların da ülke sırasında da ülke olarak birinci olmak çok memnuniyet verici” dedi.

Dünyanın birçok yerinden gelen öğrencilerin bu sayede Antalya ve Türkiye ile kültürü de tanıdıklarını belirten Prof. Dr. Mandal, “Bilim temelli çözümler için de bilim insanlarına ihtiyaç var. Bunlar içerisinde ülkemizden de çok başarılı öğrencilerimiz var. Biz bu öğrencilerimize, bu gençlerimize güveniyoruz ve bilimi bir diplomasi olarak ülkeler arasındaki barış ve dünyanın problemlerinin çözülmesi için önemli bir araç olarak görüyoruz” diye konuştu.

‘BİLİMİ SEVDİRMEK ÖNEMLİ’

Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’na ev sahipliği yapmanın çok büyük onur olduğunu belirten AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bu tür platformlar bilimi sevdirmek için çok önemli, bu anlamda hem TÜBİTAK başkanlığımız hem bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Çünkü bilim olmadan bir ülkenin güçlü olması mümkün değil ki şu anda gücün ne kadar önemli olduğunu savaşlarla görüyoruz. Bu çocuklar da umuyorum, bütün insanlık için iyi teknolojiler geliştirilmesi anlamında bilim yaparlar. Biz zaten o açıdan burada savaş veriyoruz. İyi bilim ve teknoloji çıksın ki insanlık için iyi bir gelecek olsun diye. Bunlar da en büyük adımlar. Türkiye, bu anlamda son birkaç yıldır özellikle çok büyük adımlar atıyor. Ben bir bilim insanı olarak çok mutlu oluyorum” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Gündem

Bakan Yerlikaya: Kayıt dışılıkla mücadelede yeni açılımlarımız olacak

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kabineye geldiğimiz ilk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla düzensiz göçle mücadele ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadeleyle ilgili amansız bir mücadele ediyoruz. Özellikle yakın süreçte kayıt dışılıkla mücadeleyle de ilgili açılımlarımız olacak” dedi.

Ahmet ATMACA
GAZİANTEP-İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e geldi. İlk olarak Gaziantep Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Yerlikaya, Vali Kemal Çeber’den kente ilişkin brifing aldı. Yerlikaya daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nde sivil toplum örgütleri temsilcileriyle düzenlenen toplantıya katıldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Yerlikaya, önceliklerinin düzensiz göçmen meselesi olduğunu ve bu konuda yakın zamanda yeni açılımlarda bulunacaklarını söyledi. İstanbul’dan sonra en fazla göçmenin Gaziantep’te bulunduğunu ve toplantıda bu konunun ele alındığını belirten Yerlikaya, “İstanbul’dan sonra ikinci sırada olan Gaziantep’te düzenli olan göçmen sayısı mevcut. Bununla ilgili milletvekillerimizin, belediye başkanlarımızın, meslek odalarımızın ve STK’larla birlikte hep birlikte üzerinde durmamız gerekiyor. İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresiyle birlikte bu hususta neler yapabiliriz, bunları tespit ettik. Kabineye geldiğimiz ilk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla düzensiz göçle mücadele ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle amansız bir mücadele ediyoruz. Göçle mücadeleyi kaynağında başlayan hudutların korunmasında ve içeride düzensiz göçle mücadelede onların geri gönderim merkezlerinde ve oradan da kendi ülkelerine deport süreciyle yani kaynağında başlayıp kaynağında biten bir yaklaşımla etkin bir mücadele içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya, Gaziantep ve bölgede düzensiz göçle mücadele kapsamında mobil göç araç sayısının artırıldığını söyleyerek, “Özellikle yakın süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla kayıt dışılıkla mücadeleyle de ilgili açılımlarımız olacak. Gaziantep’teki bu tecrübeler ışığında yakın zamanda açıklayacağımız yaklaşımları, yeni konuları ve düzensiz göçle mücadeledeki var olan gücümüzü pekiştirmek ve hiçbir zaman duraksamadan devam etmek ama düzenli olan göçmenlerle ilgili olan meselelerimiz var. Onlarla ilgili kamuoyunda, iş dünyasında beklenilen açılımları yapmakla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Bugün Gaziantep’te düzensiz göç ve kayıt dışılıkla ilgili konuların tecrübesini de edindik. Gaziantep’teki düzensiz göçle ilgili meselede bizim mobil göç araçlarımızın sayısını 25’e çıkarttık. Bu çalışmayı Şanlıurfa ve Kilis’te de yapmaya başladık. Tıpkı İstanbul’da 19 Temmuz 2023’ten beri kesintisiz yapmış olduğumuz mücadelenin nasıl başarılı noktaya geldiğini bütün İstanbullular gördüğü gibi bu mücadelenin bu bölgede de nasıl başarıya ulaştığını göstereceğiz. Hemşehrilerimizin beklentileri neyse onun nasıl tecelli ettiğini hep beraber göreceğiz” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Gündem

MSB: Irak ve Suriye’de 10 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde 6 PKK’lı terörist ile Suriye‘nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerinde 4 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

 Taha AYHAN
ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde tespit ettiği 6 PKK’lı terörist ile Suriye‘nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerinde belirlediği 4 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.