374 bin 94 hektar alanlık kısmında tarım yapılan Samsun, Türkiye’de lahana ve fiğ üretiminde 1’inci, fındık, karnabahar, çeltik ve kızılcık üretiminde 2’nci ve barbunya, pırasa, turp ve muşmula üretiminde ise 3’üncü sırada yer alıyor.
Erdi Demür SAMSUN-Samsun’un işlenen tarım alanı 374 bin 94 hektar alan. Samsun yüzölçümünün (972 bin 459 hektar alan) yüzde 38,57’si tarım alanı olarak işleniyor. Samsun tarla bitkileri üretimi konusunda çeltik üretiminde yılda 153 bin 120 ton üretimle 2’nci sırada, soya fasulyesinde 6 bin 353 ton üretimle Türkiye 5’incisi, işlenmemiş tütünde 4 bin 274 ton üretimle 6’ncı ve yağlık ayçiçeği üretiminde de 51 bin 617 ton üretimle 10’uncu sırada yer alıyor.
Samsun Türkiye’ye sebze üretiyor Birçok sebze üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan Samsun tüm lahana çeşitleri üretiminde Türkiye’de 1’inci sırada yer alıyor. Samsun ayrıca karnabaharda Türkiye 2’ncisi, barbunya, pırasa ve tüm turp ürünleri üretiminde Türkiye 3’üncüsü, bal kabağı ve brokoli üretiminde Türkiye 5’incisi, taze fasulye, ıspanak, kırmızı pancar ve tüm biber çeşitlerinde Türkiye 6’ncısı, karpuz üretiminde Türkiye 8’incisi, kavun üretiminde Türkiye 11’inci, patlıcan üretiminde 12, kültür mantarında 13 ve bezelye üretiminde de 14’üncü sırada yer alıyor. Samsun’da yılda 291 bin 532 ton lahana, 42 bin 98 ton karnabahar, 6103 ton barbunya, 31 bin 720 ton pırasa, 10 bin 235 ton turp, 4915 ton bal kabağı, 7800 ton brokoli, 21 bin 365 ton taze fasulye, 7470 ton ıspanak, 600 ton kırmızı pancar, 169 bin 329 ton biber, 109 bin 475 ton karpuz, 46 bin 665 ton kavun, 19 bin 202 ton patlıcan, 818 ton kültür mantarı ve 1302 ton bezelye üretiliyor. Ayrıca Samsun Türkiye’deki lahana üretiminin yüzde 33’ünü, karnabahar üretiminin de yüzde 17’sini tek başına karşılıyor.
Meyve üretiminde de Samsun söz sahibi Sebze ürünlerinde olduğu gibi meyve üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun fındık (116 bin 795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye’de 2’nci sırada yer alıyor. 444 ton muşmula üretimi ile 3’üncü sırada yer alan Samsun, kivi üretiminde (9611 ton) 4’üncü, böğürtlen üretiminde (64 ton) 5’inci ve dut üretiminde (2124 ton) 8’inci sırada yer alıyor. Armut, şeftali, ayva, elma ve vişne üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun Türkiye’deki fındık üretiminin yüzde 17,8’ini tek başına karşılıyor.
Türkiye’nin yem bitkileri Samsun’dan Türkiye’de üretilen fiğ (yeşil ot) üretiminin yüzde 16’sını tek başına üreten Samsun yılda 395 bin 276 ton üretimle 1. sırada yer alıyor. Samsun ayrıca fiği tohumu üretiminde (2124 ton) 3’üncü, yemlik bezelye üretiminde (39 bin 891 ton) 4’üncü, Macar tohumu üretiminde 5’inci, slaj mısır üretiminde (946 bin 20 ton) 7’nci ve yulaf üretiminde de (117 bin 30 ton) 10’uncu sırada yer alıyor. Ayrıca Samsun korunga, hayvan pancarı, sorgum ve yonca üretiminde de ilk sıralarda yer alıyor.
Dağıtım garantili 600 milyon TL’lik rekor ikramiye
Milli Piyango’nun geleneksel yılbaşı çekilişi için hazırlıklar devam ederken, büyük ikramiyenin rekor bir rakamla 600 milyon TL olarak açıklanmasını hem bayiler hem de vatandaşlar heyecanla karşıladı.
Mehmet İNAN BURSA-Milli Piyango Yılbaşı özel çekilişi için büyük ikramiye600 milyon TL olarak açıklandı. Dağıtım garantili olarak sahiplerini bulacak olan rekor büyük ikramiye için heyecan devam ediyor. 600 milyon TL’lik büyük ikramiye ve toplamda dağıtılacak 3,5 milyar TL’lik ödül, Türkiye şans oyunları tarihinin bugüne kadarki büyük rakamları. Milli Piyango bayilerinden vatandaşlara yapılan çağrı ise biletlerini son günlere bırakmadan erkenden satın almaları yönünde. Milli Piyango bayileri ve Milli Piyango Online, yılbaşını umutla karşılamak isteyen oyunseverler için hazır durumda. Tüm bayiler hem satışların hızlanması hem de büyük ikramiye için beklentilerin artmasıyla hareketlendi. Bayilerin önünde kuyruklar oluşurken, bayi yetkilileri yoğunluktan memnun olduğunu dile getirdi.
Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi Heykel’de 40 yıldır milli piyango bileti satan Yazgan Kahveci, 600 milyon TL’nin büyük bir para olduğunu ifade ederek, “İnsanlar için bu rakam oldukça çekici geliyor. Bu yıl piyangonun daha fazla satılacağını düşünüyorum” dedi.
‘DAĞITIM GARANTİSİ HEYECAN UYANDIRDI’
600 milyon TL’lik çekilişin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Kahveci, “Önceki yıllara kıyasla insanlar da ister istemez heyecan uyandırdı. Garanti çekiliş dendiğinde anlamayan vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz” diye konuştu.
‘TOPLAM İKRAMİYE 3,5 MİLYAR TL’
Yazgan Kahveci, “Her zaman ümitliyim. Toplam ikramiye 3,5 milyar lira. Daha erken olmasına rağmen ilgi iyi. Vatandaşlar geliyor, bilet fiyatlarını soruyorlar, mukayese ediyorlar, ikramiyesini soruyorlar. Biz de onlara elimizden geldiğince açıklamada bulunuyoruz. Yaklaşık 60 yıldır bu bayi var olduğu için müşterilerimizle aramızda güven duygusu oluştu. Bizi şanslı bayi olarak görürler. İkramiyeler çıktıkça bayimizin tercih edilmesi artıyor” ifadelerini kullandı.
Herkesin şansını denemesini söyleyen Kahveci, bilet satışların çok iyi gittiğini ifade ederek, “Böyle giderse satışların geçen seneye göre daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.
‘HERKES ÇOK HEYECANLI’
600 milyon TL’yi duyduklarında çok heyecanlandıklarını söyleyen bayi işletmecisi Esra Demiroğulları, “Hatta müşterilerimiz bir ay öncesinden biletleri sormaya başladılar. Bir deste, seri halinde isteyenler oldu. Herkes çok heyecanlı. Çok güzel bir meblağ. Herkese çıksın, paylaşılsın. Herkes nasiplensin bu ikramiyeden. Dağıtım garantisi olması çok önemliydi. Müşterilerimiz hep bunları soruyordu. Dağıtım garantisi olduğu için müşterilerimiz daha çok talepte bulunmaya başladı. Daha çok ilgilerini çekmeye başladı. Bunlar çok güzel şeyler. Dağıtım garantisi olması özellikle insanları daha da heyecanlandırdı” ifadelerini kullandı.
‘3,5 MİLYAR TL DAĞITILACAĞI İÇİN ÇOK FAZLA İNSAN FAYDALANACAK’
Yoğunluğun hafta sonları daha çok olduğunu belirten Demiroğulları, “Talep çok güzel. Hafta sonları ve akşamları çok yoğun oluyoruz. Taleplerden çok memnunuz. Toplam dağıtılacak ikramiye 3,5 milyar TL. Bundan dolayı biz de çok heyecanlıyız. Müşterilerimiz de çok heyecanlı. Bu tutardan 1 kişi, 2 kişi değil, çok fazla insan faydalanacak, bu da bizi çok mutlu edecek” diye konuştu.
‘KAZANAN BİZİM BAYİİDEN ÇIKARSA MUTLU OLURUZ’
Esra Demiroğulları, “Herkes gibi biz de 600 milyon TL’nin heyecanını yaşıyoruz, 3,5 milyar TL’nin heyecanını yaşıyoruz. Kazanan umarım istediği gibi, dilediği gibi harcar. Umarım güzel yerlere çıkar, sadece kendisi için değil herkes için bir şeyler yapar. Çünkü çok güzel bir para. Bir kişiyi değil de birçok kişiyi sevindirebilir. Bizim bayiimizden çıkarsa biz çok mutlu oluruz. Hem çıkan adına hem de kendi adımıza çok mutlu oluruz. Bizim için de çok güzel bir şey olur” ifadelerini kullandı.
Bayii olarak bu zamana kadar birçok ikramiye verdiklerinin altını çizen Demiroğulları, “Şimdi de büyük ikramiye 600 milyon lira bizden çıksın istiyoruz. Çünkü bu bizi çok heyecanlandırıyor. Çok da mutlu edecek” dedi. (DHA)
İstanbul’da, ticari taşıtlar için 1 Aralık itibarıyla uygulanacak olan kış lastiği zorunluluğu nedeniyle lastikçilerde yoğunluk oluştu. Lastikçi Burak Yılmaz, “1 Aralık yoğunluğu erken başladı. Ticari taksiler, C sınıfları olsun, onların biraz yoğunluğu var. Fiyatımız da binek araçlarda bin 200 lira, üst segment araçlarda bin 600 lira arasında değişiyor” dedi.
Veli GÜLCAN İSTANBUL-Ticari araçlarda uygulanan kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibarıyla başlayarak 1 Nisan tarihine kadar devam edecek. Karayollarında yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan ticari taşıtlardaki kış lastiğinin zorunluluğu 4 ay sürecek. Zorunluluğun başlamasına az bir süre kala ise lastikçilerde yoğunluk oluştu. Ticari araç sahipleri, şoförler ve hususi otomobil sürücüleri lastikçilerdeki değişimler için randevu oluşturarak, kış lastiği değişimlerine başladı. Kış lastiğinin, yaz lastiğine göre 7 derecenin altında yol tutuşunu arttırdığı ve güvenli bir yolculuk sağladığı vurgulanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise her ne kadar hususi otomobillerde zorunluluk olmasa bile kış lastiği takılmasının güvenli bir sürüş için kullanılması gerektiği uyarısında bulunuyor. 1 Aralık itibarıyla kış lastiği takmayan ticari araçlara 4 bin 69 lira cezai işlem uygulanacak.
Lastikçilerdeki kış lastiği değiştirme ücretleri ise şöyle: Ticari otomobiller ve segmenti yüksek araçlarda bin 200- bin 600 lira arasında, ticari olarak kullanılan büyük otobüslerde ise rot balans ayarı ile birlikte 5-6 bin lira bandında seyrediyor.
Ustabaşı Burak Yılmaz ise yoğunluk olduğunu belirterek, “1 Aralık yoğunluğu tabii biraz erken başladı. Ticari taksiler, C sınıfları olsun, onların biraz yoğunluğu var. Fiyatımız da binek araçlarda bin 200 lira, üst segment araçlarda bin 600 lira arasında değişiyor” dedi.
‘ZORUNLU OLMAMASINA RAĞMEN GELDİM’
Kış lastiği taktırmak için lastikçiye gelen Kazım Özer, “Bugün havalar soğuduğu için, kış lastiği takmak mecburiyetinde olduğu için, biz de 1 Aralık’tan önce bir an evvel gelelim hazırlıklarımızı yapalım dedik. Dün randevu aldık. Bugün de lastiğimizi taktırmak için geldik. Kışın hava şartlarında zorlanmamak için herkesin yapması gereken bir olay. Biz de onun için geldik. Hayırlısıyla lastiğimizi taktırıp gideceğiz” dedi
‘OTOBÜSLERDE FİYAT 5- 6 BİN LİRA’
15 Temmuz Şehitler Otogarı’ndaki lastikçide mesai yapan ustabaşı Tuncay Kaya, otobüsler için olan fiyat tarifesine değinerek, “4 lastik ortalama 5-6 bin lirayı buluyor. Rot-balans, bunlar da eklenirse fiyat ekstra değişebiliyor. Yola çıksam kış lastiği olmayan arabaya binmek istemem” diye konuştu. (DHA)