Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Ukrayna bağımsızlığının 30. yılını kutluyor

Ukrayna, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden ayrılarak 24 Ağustos 1991’de kabul edilen bağımsızlığının 30. yılını resmi törenle kutluyor.

Ukrayna, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan edişinin 30. yılını kutluyor. Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya bağlı toplam 44 ülkeden yetkililerin katıldığı törende, Türkiye’den satın alınan insansız hava aracı Bayraktar TB2 ve Ukrayna ordusuna ait ekipmanlar yer aldı. Törende konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’yı ve halkı hayal kırıklığına uğratmayacaklarını ifade ederek, “Ukrayna’nın bağımsızlığının 30. yılı. Bugün herkes görüyor ki Ukrayna, demokratik ve özgür ülkeler arasında yerini alıyor. Geleceğe umutla bakıyoruz. Özgürlük için verilmiş yüzyılların tecrübesi var.

Bağımsızlık günün kutlu olsun Ukrayna, seni hayal kırıklığına uğratmayacağız” dedi. Ukrayna olarak yeni ilklere imza atacaklarını dile getiren Zelenskiy, “Güçlü ülkeler ‘ilk defa’ sözünden korkmazlar. Bundan dolayı Ukrayna Uçak Fabrikası Antonov, 30 yıl boyunca ilk defa ordu için 3 uçak üretecek. Ayrıca ordu için helikopterler, tanklar üretilecek. Güçlü ülke olarak donanma kuvvetlerini yeniliyor ve korvetler inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Bağımsızlık Günü

24 Ağustos 1991’de Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu’nda bağımsızlığın ilan edildiği belge onaylanırken, 1 Aralık 1991’de düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90.32’si ülkenin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığına kavuşması için oy kullanmıştı.

Bağımsızlık Günü, Rusya’nın Kırım yarımadasını ilhak ettiği ve Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıları desteklediği 2014’ten bu yana ülkede daha fazla önem kazandı. Doğuda çatışmalar devam ederken, Ukrayna dün Kırım’ın durumuyla ilgili başkent Kiev’de AB ve NATO’ya bağlı ülkeler olmak üzere toplam 44 ülkenin Devlet Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı düzeyinde katılım sağladığı Kırım Platformu Zirvesi’ni düzenlemişti.

Bekir Keskin

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan Refah için uluslararası eylem çağrısı

Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik operasyonunu kınayarak uluslararası eylem çağrısında bulundu.

VAHDET AYAZ
Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Katar Devleti, İsrail işgal güçlerinin Refah kentini hedef alan bombardımanını, karadan işgal etmesini ve vatandaşları barınma ve konut merkezlerinden uzaklaştırma tehdidini en güçlü ifadelerle kınamaktadır. Şehrin işgalini ve soykırım suçunun işlenmesini önlemek ve uluslararası ve yerel hukuka uygun olarak sivillere tam koruma sağlamak için acil uluslararası eylem çağrısında bulunmaktadır. Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş yüz binlerce insan için son bir sığınak haline gelen şehirden sivillerin zorla çıkarılmasının uluslararası hukukun ciddi bir ihlali anlamına geldiği ve kuşatma altındaki Şerit’te kötüleşen insani krizi ikiye katlayacağı uyarısında bulunur” denildi.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

Hamas, Mısır ve Katar’ın ateşkes önerisini kabul etti

Hamas’a ait resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, Mısır ve Katar’ın sunduğu ateşkes anlaşması önerisinin kabul edildiği belirtildi. İsrail tarafından ise ateşkes anlaşması henüz resmi olarak onaylanmadı.

VAHDET AYAZ
Hamas’tan yapılan açıklamada, “Hamas hareketinin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman al-Sani ve Mısır İstihbarat Bakanı Abbas Kamel ile telefon görüşmesi yaparak ateşkes anlaşmasına ilişkin önerisini kabul ettiklerini bildirdi” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Şu anda bu yanıtı gözden geçiriyoruz ve bölgedeki ortaklarımızla görüşüyoruz. Bir rehine anlaşmasının İsrail halkına yararı olacağına inanmaya devam ediyoruz. Bu Filistin halkının da yararınadır” dedi.

İsrail tarafından ateşkes resmi olarak onaylanmadı.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

BM’den İsrail açıklaması: İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır, yasağı kaldırın

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin ülke içinde Al Jazeera medya kuruluşunun yayın yapmasını yasaklama kararı vermesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail hükümetini yasağı kaldırmaya çağırdı.

VAHDET AYAZ
BM İnsan Hakları Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Kabinenin İsrail‘deki Al Jazeera’yı kapatma kararını üzüntüyle karşılıyoruz. Özgür ve bağımsız bir medya, şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması için elzemdir. Gazze’den yapılan haberlere getirilen sıkı kısıtlamalar göz önüne alındığında bu durum daha da önem kazanmaktadır. İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır. Hükümeti yasağı kaldırmaya çağırıyoruz” denildi.

NETANYAHU VE İLETİŞİM BAKANI KARHİ TALEP ETTİ

İsrail hükümeti dün Başbakan Binyamin Netanyahu ve İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi’nin talebiyle Al Jazeera’nin İsrail’de kapatılmasına karar verdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, konuyla ilgili açıklamasında, “Güvenlik Kabinesi’nde yapılan görüşmelerin ardından ve benim talimatım doğrultusunda, Hükümet bugün Al Jazeera’nin İsrail’deki yayınlarının durdurulmasını görüştü. Al Jazeera muhabirleri İsrail’in güvenliğine zarar vermiş ve IDF askerlerine karşı kışkırtıcılık yapmıştır. Hamas’ın sözcüsünü ülkemizden çıkarmanın zamanı gelmiştir. İletişim Bakanı Shlomo Karhi’ye bu konudaki faaliyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“EKİPMANLARINA EL KONULACAK”

İsrail İletişim Bakanı Karhi, kuruluşun derhal kapatılacağını ve ekipmanlarına el konulacağını belirterek, “Basın özgürlüğünü İsrail’in ve IDF askerlerinin güvenliğine zarar vermek ve savaş zamanında terörizmi teşvik etmek için kullananlara karşı derhal harekete geçeceğiz. Hamas’ın İsrail’deki sözcüleri için ifade özgürlüğü olmayacaktır. Al Jazeera derhal kapatılacak ve ekipmanlarına el konulacaktır” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.