Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TESK, yapılandırma süresinin uzatılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşecek

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, pandemi döneminde yapılandırma başvuru süresinin yıl sonuna kadar uzatılması çağrısında bulunarak, “Konuyla ilgili Cumhurbaşkanımızla görüşeceğiz. Yapılandırma süresinin uzatılmasıyla rahat bir nefes alacak duruma geleceğiz” dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini (ÇESOB)’u ziyaret etti. Ziyarette ÇESOB Başkanı Recep Gür ve oda başkanları ile bir araya gelen Palandöken, esnaf ve sanatkarların şikayet ve taleplerini dinledi.


Korona virüs salgını nedeniyle esnafların zor günler yaşadığını hatırlatan Palandöken, “1.5 yıldır devam eden pandemi sürecinde esnafların kapalı kalması, mesleklere göre yarı açık, yarı kapalı olması nedeniyle önemli sıkıntılar yaşadık. Sadece pandemi değil geçtiğimiz günlerde ülkemizin değişik bölgelerinde yangınlar çıktı. Pandemi bitti derken yangın başladı. Ciğerlerimiz yandı. Zaman zaman cumhurbaşkanımızla afet bölgelerine giderek incelemelerde bulunduk. Ardından hiç beklenmedik anda sel geldi. Oda başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Birliklerimiz, federasyonlarımız elinde hangi imkan varsa afet bölgelerine taşıyarak yaraların sarılmasına katkıda bulundu. Yüce Allah bir daha böyle felaketleri ülkemizi uzak etsin. Göç meselesi de uluslar arası gelişmelerle ilgili. Allah kimseyi topraksız, vatansız, bayraksız bırakmasın” diye konuştu.

“Devletin yanımızda olduğunu hissettik”


Pandemi döneminde devletin yanlarında olduğunu hissettiklerini vurgulayan TESK Başkanı Palandöken, “Kira desteği gibi, kredi gibi, vergilerin ötelenmesi gibi meselelerde hükümet esnaflara karşı önemli bir duyarlılık gösterdi. Pandemi döneminde devletin yanımızda olduğunu hissettik. Yaklaşık 2 yıldır ödemelerdeki ötelemeler esnafları biraz daha rahatlattı. Hükümet yapılanma sürecini Eylül ayı sonuna kadar uzattı ama önümüzdeki dönemde de bu gündeme gelecek. Bu hafta sonunda Ahilik Haftası ile ilgili toplantıda da Cumhurbaşkanımızdan bu konuyla ilgili ricada bulunacağız. Mutlaka ve mutlaka ötelenmesi lazım. Öte yandan taşıtlarda önemli bir sorun vardı. ÖTV ve KDV kalksın araçlar yenilensin piyasa canlansın deniliyordu. ÖTV’de düşüş oldu. Piyasaların canlanması, toparlanması lazım. Bunların hepsi zaman içerisinde olacak. Bu yılın sonuna kadar taksitlerin ötelenmesi ile ilgili çalışma devam edecek. Ondan sonra rahat bir nefes alacak duruma geleceğiz” ifadelerini kullandı.


Korona virüs vakaları nedeniyle her gün 250 ila 300 insanının hayatını kaybettiğine dikkat çeken Palandöken, “Bu da insanları tedirgin ediyor. Aşıya, mesafeye, hijyen kurallarına dikkat etmek lazım. Başka çaresi yok. Şehir efsanelerine inanmayacağız. Aşı yaptırmadan da oluyor, aşının faydası yok. Öyle olsa bu kadar bilim adamı çalışma yapar mıydı? Ben aşımı yaptırdım. Etrafımdakilere ya siz diye soruyorum. Aşınızı olun Allah göstermesin evinizde ailenizden birisine bir şey olduğunda yerine gelmez diyorum” şeklinde açıklama da bulundu.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.