Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Eski Güney Kore Devlet Başkanı Roh hayatını kaybetti

SEUL – Eski Güney Kore Devlet Başkanı Roh Tae-woo, 88 yaşında hayatını kaybetti.
Güney Kore’nin başkenti Seul’de yer alan Seul Ulusal Üniversite Hastanesi, ülkenin demokrasiye geçişinde tartışmalı bir rol oynayan eski Güney Kore Devlet Başkanı Roh Tae-woo’nun hayatını kaybettiğini bildirdi. Adı açıklanmayan bir hastane yetkilisi, 88 yaşındaki Roh’un yaşamını yitirdiğini doğrularken, ölüm nedeni hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı.


Siyaset sahnesine ilk olarak askeri darbe ile çıkan Roh, 1987 yılında düzenlenen seçimlerde ülkenin halk tarafından seçilen ilk devlet başkanı oldu. Roh, devlet başkanlığı görevini 1988 -1993 yılları arasında yürüttü. Görevdeyken 654 milyon dolarlık bir rüşvet fonu biriktirdiğinin 1995 yılında ortaya çıkmasından sonra Roh halktan özür diledi. Roh televizyondan yayınlanan özür konuşmasında, “Sınırsız utanç duyuyorum” dedi.

Öte yandan, Roh’un, prostat kanseri nedeniyle ameliyat olduğu 2002 yılından bu yana sağlığının kötü olduğu ve son yıllarda defalarca kez hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Roh Tae-woo’nun siyasi kariyeri

Roh, 4 Aralık 1932’de ülkenin güneydoğusundaki Taegu şehri yakınlarındaki çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Seul’deki Kore Askeri Akademisi’nde eğitim gören Roh, askeri kariyerine 1950-1953 Kore Savaşı sırasında başladı ve Vietnam Savaşı’nda bir muharebe biriminin komutanı olarak görev yaptı. 1963-79 yılları arasında görev yapan eski Devlet Başkanı Park Chung-hee’nin 1979’da suikasta uğramasının ardından Roh, askeri okuldan eski sınıf arkadaşı Chun Doo-hwan’ın liderliğindeki askeri darbeye destek verdi. Daha sonra 1987 yılındaki devlet başkanlığı seçimine aday olan Roh, göreve geldiğinde “ekselans” unvanını kullanmayarak, Mavi Saray’ı halka açtı. Güney Kore’nin yeni bir uluslararası kimlik oluşturmasına yardımcı olan Roh, 1991’de ülkenin Birleşmiş Milletler’e (BM) dahil olmasında büyük rol oynadı. Ancak görev süresi sokak protestoları ve ekonomik istikrarsızlık yüzünden kısalan Roh, Mavi Saray’dan ayrılmadan 2 hafta önce halka açık bir ankette Güney Kore’deki en kötü politikacı seçildi. Birkaç yıl sonra ise 1979 Askeri Darbesi ve 1980’de demokrasi yanlısı göstericilere yönelik saldırıların yanı sıra büyük çaplı yolsuzluktaki rolü nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Yerel medya, Roh’a açılan davayı “yüzyılın davası” olarak nitelendirirken, Ro ve arkadaşı Chun “iktidara gelmenin yolunu açmak için halk direnişini bastırmakla” suçlandı. Ro ve Chun, 1993 -98 döneminin Başkanı Kim Young-sam tarafından affedilerek, 1997 yılında serbest bırakıldı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

Sudan Cumhurbaşkanının oğlu Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı

Ankara’da motosikletiyle otomobile arkadan çarptığı kazada yaralanıp, tedavi gördüğü hastanede 2 ay sonra hayatını kaybeden Sudan Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Burhan’ın oğlu Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Gizem KARADAĞ- Canberk ÖZTÜRK
ANKARA-Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, 7 Mart’ta akşam saatlerinde Gölbaşı ilçesine bağlı Kızılcaşar Mahallesi Kiraz Bulvarı’nda motosikleti ile hafif ticari araca çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, ağır yaralandı. Olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla Bilkent Şehir Hastanesi’ne kaldırılan el-Burhan Rahman, hastanenin yoğun bakım sevisine alındı. Yaklaşık 2 aydır yaşam mücadelesi veren Sudan Cumhurbaşkanı‘nın oğlu Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, dün hayatını kaybetti.

Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman için Ankara’da Karşıyaka Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Sudan Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Burhan, ailesi, yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ ile çok sayıda kişi katıldı. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Öğle kılınan namazın ardından Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman’ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

İliç’teki maden faciasında cansız bedenine ulaşılan 2 işçi, toprağa verildi

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında cansız bedenlerine ulaşılan işçilerden Ramazan Çimen ile Kenan Öz’ün cenazeleri, bugün törenle toprağa verildi.

Muzaffer KOŞAN
ERZİNCAN-İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait altın madeninde, 13 Şubat’ta yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın yamaçtan akması ile heyelan altında kalan 9 işçiden kıdemli kırıcı vardiya süpervizörü Ramazan Çimen ile kıdemli istifleme ve aglomeratör süpervizörü Kenan Öz’ün, dün akşam saatlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.
Evli ve 3 çocuk babası olan Ramazan Çimen ile evli ve 2 çocuk babası olan Kenan Öz için bugün cenaze töreni düzenlendi. İliç ilçesindeki Yusuf Ziya Demir Camisi’nde öğlen kılınan cenaze namazına protokol, Çimen ve Öz’ün ailesi, yakınları ve vatandaşlar katıldı. Erzincan Müftüsü Muharrem Gül’ün kıldırdığı cenaze namazı sonrası Çimen ve Öz’ün cenazeleri ilçe mezarlığında toprağa verildi.

5 İŞÇİ ARANIYOR

Faciada toprak altında kalan 9 işçiden Ramazan Çimen ile Kenan Öz ile birlikte 4 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Çok sayıda iş makinesi ve personelin katıldığı aramalarda ilk olarak 5 Nisan’da Uğur Yıldız’ın, 19 Nisan’da Adnan Keklik’in cenazesi bulunmuştu.

Halen toprak altında olan 5 işçiye ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. (DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

MSB: Suriye’de 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde saldırı hazırlığı yapan 7 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Taha AYHAN
ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, terörü kaynağında yok etmek için kesintisiz operasyonlarla mücadeleye devam ediyor. Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde saldırı hazırlığı yapan 7 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.