Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Japonya’nın yeni roketi H3’ün fırlatılması ikinci kez ertelendi

Japonya Uzay Araştırma Ajansı ve Mitsubishi tarafından ortaklaşa geliştirilen H3 roketinin fırlatılması ikinci kez ertelendi.

Burak Ersoy
TOKYO-
Japonya’da Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Mitsubishi tarafından ortaklaşa geliştirilen H3 roketinin fırlatılışı ikinci kez ertelendi. Roketin motor güvenliği için ek tedbirler almak amacıyla fırlatmanın ertelendiği açıklandı. İlk olarak 2020’de uzaya gönderilmesi hedeflenen ancak motor tasarımındaki bir değişiklik nedeniyle fırlatılışı 1 yıl geciken H3 roketinin yeni fırlatılış tarihi ise açıklanmadı.

Son teknolojiye sahip

Japonya’nın son amiral gemisi taşıyıcı roketi H2A’nın halefi olarak geliştirilen H3, önceki modelden büyük olan 63 metre yüksekliğindeki gövdesi ile öne çıkıyor. Uzaya yaklaşık 1.3 kat daha fazla yük taşımak üzere tasarlanan ve fırlatma maliyetini yarı yarıya düşürmesi beklenen H3’ün, denizaşırı kuruluşlar için uzaya uydu gönderme de dahil olmak üzere geniş bir ticari talep yelpazesi oluşturacağı öngörülüyor. Uzay taşımacılığında yurtdışı ile rekabet edebilmek amacıyla geliştirilen son teknoloji roket sistemi H3’ün sıvı yakıt teknolojisinden güç aldığı biliniyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Hamas, Mısır ve Katar’ın ateşkes önerisini kabul etti

Hamas’a ait resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, Mısır ve Katar’ın sunduğu ateşkes anlaşması önerisinin kabul edildiği belirtildi. İsrail tarafından ise ateşkes anlaşması henüz resmi olarak onaylanmadı.

VAHDET AYAZ
Hamas’tan yapılan açıklamada, “Hamas hareketinin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman al-Sani ve Mısır İstihbarat Bakanı Abbas Kamel ile telefon görüşmesi yaparak ateşkes anlaşmasına ilişkin önerisini kabul ettiklerini bildirdi” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Şu anda bu yanıtı gözden geçiriyoruz ve bölgedeki ortaklarımızla görüşüyoruz. Bir rehine anlaşmasının İsrail halkına yararı olacağına inanmaya devam ediyoruz. Bu Filistin halkının da yararınadır” dedi.

İsrail tarafından ateşkes resmi olarak onaylanmadı.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

BM’den İsrail açıklaması: İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır, yasağı kaldırın

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin ülke içinde Al Jazeera medya kuruluşunun yayın yapmasını yasaklama kararı vermesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail hükümetini yasağı kaldırmaya çağırdı.

VAHDET AYAZ
BM İnsan Hakları Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Kabinenin İsrail‘deki Al Jazeera’yı kapatma kararını üzüntüyle karşılıyoruz. Özgür ve bağımsız bir medya, şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması için elzemdir. Gazze’den yapılan haberlere getirilen sıkı kısıtlamalar göz önüne alındığında bu durum daha da önem kazanmaktadır. İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır. Hükümeti yasağı kaldırmaya çağırıyoruz” denildi.

NETANYAHU VE İLETİŞİM BAKANI KARHİ TALEP ETTİ

İsrail hükümeti dün Başbakan Binyamin Netanyahu ve İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi’nin talebiyle Al Jazeera’nin İsrail’de kapatılmasına karar verdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, konuyla ilgili açıklamasında, “Güvenlik Kabinesi’nde yapılan görüşmelerin ardından ve benim talimatım doğrultusunda, Hükümet bugün Al Jazeera’nin İsrail’deki yayınlarının durdurulmasını görüştü. Al Jazeera muhabirleri İsrail’in güvenliğine zarar vermiş ve IDF askerlerine karşı kışkırtıcılık yapmıştır. Hamas’ın sözcüsünü ülkemizden çıkarmanın zamanı gelmiştir. İletişim Bakanı Shlomo Karhi’ye bu konudaki faaliyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“EKİPMANLARINA EL KONULACAK”

İsrail İletişim Bakanı Karhi, kuruluşun derhal kapatılacağını ve ekipmanlarına el konulacağını belirterek, “Basın özgürlüğünü İsrail’in ve IDF askerlerinin güvenliğine zarar vermek ve savaş zamanında terörizmi teşvik etmek için kullananlara karşı derhal harekete geçeceğiz. Hamas’ın İsrail’deki sözcüleri için ifade özgürlüğü olmayacaktır. Al Jazeera derhal kapatılacak ve ekipmanlarına el konulacaktır” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

Bakan Fidan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile görüştü

GAMBİYA-Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı 15. Zirvesi’ne katılmak için gittiği Gambiya’nın başkenti Banjul’da, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile görüştü.



Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.