Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Değirmenci: Emekçiler olarak savaşın ve salgının bedellerini ödemek istemiyoruz

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, son dönemde artan enflasyon ve hayat pahalılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yasin Erdem
KARABÜK-
Değirmenci, “Son iki yıldır yaşanan salgın süreci ve bugün de ortaya çıkan savaş ortamı, hayat pahalılığını önemli ölçüde artırdı. Emekçiler olarak, hayat pahalılığı konusunda ortaya çıkan bu ağır yükü taşıyamaz hale geldik. İşverenlerden ve hükümetimizden acil bir destek paketi niteliği taşıyan adımlar istiyor ve bekliyoruz” dedi.

Genel Başkan Değirmenci, son dönemde artan enflasyon ve hayat pahalılığına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “ Tüm dünyada ve ülkemizdeki başta gıda ve enerji fiyatları olmak üzere her türlü mal ve hizmete yapılan zamlar, geçim sıkıntımızı daha da artırmıştır” diyen Genel Başkan Değirmenci, “Bugün, toplu iş sözleşme masalarında ciddi mücadeleler vererek aldığımız ücret artışlarının, her geçen gün artan enflasyonla maalesef eridiğine şahit oluyoruz. Şuanda emekçiler olarak, ücretlerimizin iyileştirilmesi ve alım gücümüzün artırılması en öncelikli beklentimizdir” diyerek işverenlere ve hükümete çağrıda bulundu.
‘Ülkemiz ne zaman dara düşse, sendikamız çatısı altındaki işyerlerimiz ne zaman dar boğaza girse, emekçiler olarak bugüne kadar fedakârlık yapmaktan asla geri durmadık” diyen Yunus Değirmenci, “Salgın sürecinin başlamasıyla birlikte canımızı hiçe sayarak, tezgâhlarımızın başında ayrılmadık. Ailemizin rızkını kazanmamızın yanında, ülkemizin ve işyerlerimizin ayakta kalması için alın teri akıttık. İstediğimiz; emeğimizin, alın terimizin karşılığını almak, ailemize insan onuruna yakışır bir hayat sunmaktan başka bir şey değildir. Bunca fedakarlığımızı görmemek emekçilere büyük haksızlık olur. Bu nedenle işverenlerimizi, ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum. İşverenleri de teşvik etmesi noktasında hükümetimizden beklenti içinde olduğumuzu bilmelerini istiyoruz” diye konuştu.

“Salgın bitti, savaşın da bitmesini istiyoruz”

Değirmenci sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda içinde yaşadığımız yerkürenin, salgınlarla, savaşlarla, yaşanması güç bir yere dönüştüğüne, maalesef hep birlikte şahitlik ediyoruz. İki yıldır mücadele ettiğimiz, salgının ağır bedelleri yetmiyormuş gibi, şimdi de adeta bir üçüncü dünya savaşının, eşiğine gelmiş bulunmaktayız. Biz biliyoruz ki, ‘Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz.’ Bugün salgının etkilerinin bitmek üzere olduğunu görüyoruz. Savaşın da bir an önce bitmesi en büyük temennimizdir.”


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.