Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bakan Dönmez: Devletimiz büyük oranda sübvansiyon uyguluyor ancak artışları minimum düzeyde yansıtmak zorunda kalıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, özellikle ithal kaynaklarda üretim yapan santrallerin son dönemde ciddi girdi maliyetleri oluşmaya başladığını belirterek, “Oluşan küresel fiyatlar içerideki maliyetleri de zorluyor. Devletimiz büyük oranda sübvansiyon uyguluyor ancak son raddede artışları minimum düzeyde yansıtmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Mustafa Cenik
ANKARA-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı tarafından düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Enerji Trendleri” başlıklı sempozyuma açılış konuşmacısı olarak katıldı.

Bakan Dönmez burada yaptığı konuşmasında, Covid-19 salgını nedeniyle enerji dönüşümü ve iklim değişikliği gibi konularında gündemde olduğu bir dönemin ortaya çıktığını belirterek, salgının neden olduğu sorunları şöyle sıraladı:

“Salgınla mücadele amacıyla alınan önlemler ve getirilen kısıtlamalar nedeniyle önce talep çöktü ve enerji fiyatları düştü.

Talepte ve fiyatlarda ortaya çıkan bu düşüş yatırım iştahını azalttı ve enerjide yapılması gereken yatırımlar yeterli seviyede yapılmadı.

Ekonomiler toparlanmaya başlayınca bu sefer de talepteki hızlı artışa arz yetişemedi. Yatırım eksikliği, üretime hızla dönülememesi ve arz kesintisi politikaları enerji fiyatlarının önce kademeli olarak sonra ise hızla yükselmesine neden oldu.

Bu durum elbette iklim değişikliğine ilişkin küresel mücadelenin de sekteye uğramasına neden oldu. Enerjide yaşanan arz problemi ve yüksek fiyatlamalar, ülkelerin enerji arz güvenliğini tehlikeye attı. Bugün Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede fosil yakıtların kullanımı arttı.”

Bakan Dönmez, sıraladığı sorunların küresel anlamda sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, ülkelerin net sıfır hedeflerini açıkladığı bir ortamda fosil yakıtların kurtarıcı olarak sahneye çıkmasının, küresel enerji yönetiminde trendlere göre değil gerçeklere göre hareket edilmesi gerektiği gerçeğinin ülkelerin karşısına çıktığını kaydetti.

“Bağımlılığı başka bir bağımlılığa dönüştürmemek için tıpkı satranç gibi bir sonraki adımı hesaplayarak hareket etmemiz gerekiyor”

Bakan Dönmez, dünyanın ciddi bir enerji dönüşümüne girdiğini bir gerçek, ihtiyaç olunan şeyin ise daha fazla enerji ve daha az emisyon olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu enerji dönüşümü bir enerji dönüşümünden çok emtia dönüşümüne benziyor aslında. Temiz enerji dönüşümünü başarabilirsek, bugün fosil yakıt üreticilerinin yerini belki bakır, lityum, kobalt, alüminyum üreticileri alacak. Çünkü yeni teknolojilerin ham maddeleri bunlar. Siz rüzgardan, güneşten elektriği fazlaca ürettiniz ama kesintili kaynak. Bu enerjiyi bir yerde depolamanız gerekiyor. Az önce bahsettiğim ham maddeler, bataryaların üretiminde kullanılacak. O zaman belki bir kaynak bağımsızlığını dünya olarak elde etmiş oluyoruz ama teknolojik olarak bu ekipmanların üretimine başka bir bağımlılık gerektirebilir. Peki, bu durum gerçek bir çözüm olacak mı? Hayır. Çünkü bir bağımlılığı başka bir bağımlılığa dönüştürme riski var. Bu sebeple tıpkı satranç gibi bir sonraki adımı hesaplayarak hareket etmemiz gerekiyor.”

Bakan Dönmez, uluslararası bir petrol üreticisi firmanın CEO’sunun, “2 ay önce gaz ve petrol üretiminden söz etmek suçtu. Şimdi ise üretimi ne kadar çabuk artırabilirsiniz diyorlar” sözüne atıfta bulundu.

“Şu an Avrupalılar kapattığı kömür santrallerine kömür arıyor”

Bakan Dönmez, İngiltere’nin Kuzey Denizinde petrol ve gaz aramacılığını artıracağını, birçok ülkede kaya petrolü ve kaya gazının tekrar devreye gireceğini belirterek, “Sonunda enerji politikası yeşillenmediği gibi çok daha acımasız bir pragmatist noktaya da savruluyor. Şu an Avrupalılar kapattığı kömür santrallerine kömür arıyor. Türkiye, bu anlamda bir uçtan diğer uca savrulan bir enerji politikası izlemedi. Yenilenebilir enerjiye önem veren ancak sistemin emisyon dengesini bozmayacak baz santralleri de devreye aldık. Daha fazla yerli daha fazla yenilenebilir stratejimize de eskiden olduğu gibi devam etmekte kararlıyız” dedi.

“Kaynağı size, teknolojisi başkasına ait bir enerji dönüşümü başarıya ulaşamaz”

Bakan Dönmez, enerji dönüşümü sürecini, enerji sürdürülebilirliğini ihmal etmeden hayata geçirdiklerine vurgu yaparak, “Hem enerji tüketiminde hem de sanayi üretiminde ortaya çıkacak boşluğu dolduracak alternatif kaynaklar oluşmadan atılacak adımlar; enerji, ticaret, sanayi sektörlerinde sorunlara neden olabilir. Bunun farkındayız. Bu nedenle adımlarımızı ulusal çıkarlarımız ve küresel sorumluluklarımız çerçevesinde atmaya devam edeceğiz. Kimseyi kapatmadan, kapatmaya zorlamadan, piyasa kuralları içerisinde bir dönüşümü yapmak durumundayız. Türkiye’nin; elektrikli otobüslerden, rüzgar türbinlerine, güneş panellerine, bu enerji dönüşümünün bir emtia dönüşümü olduğunu görerek, madencilik ve sanayide bir dönüşüm başlatmalıyız. Kimseyle yarışmadan, kimseyle kendimizi kıyaslamadan, kendi ihtiyaçlarımız ve önceliğimizi esas alan bir dönüşümden bahsediyorum. Bunun ilk yolu enerji teknolojilerinin üretimi. Kaynağı size, teknolojisi başkasına ait bir enerji dönüşümü başarıya ulaşamaz” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Macaristan’da Samsun zirvesi

 Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetimi, Macaristan’la karşılıklı iş birliği ve ticareti artırmak, yeni iş imkanları sağlamak amacıyla başkent Budapeşte’de iş forumu düzenledi. Yaklaşık 60 kişilik bir heyetle Macaristan’a giden Samsun TSO heyeti, düzenlediği iş forumunda, Samsun’un ekonomi, sanayi ve ihracat potansiyelinin yanı sıra öne çıkan sektörlerini Macar iş insanlarıyla paylaştı.

AYHAN GONCA
SAMSUN-
Samsun TSO Yönetimi, Macaristan’la karşılıklı işbirliği ve ticareti artırmak, yeni iş imkanları sağlamak amacıyla Budapeşte’de iş forumu organize etti. Koordinatörlüğünü Samsun TSO’nun yürüttüğü Avrupa İşletmeler Ağı Karadeniz Projesi kapsamında, Macaristan’da bu projeyi yürüten HEPA iş birliği ile düzenlenen iş forumunda, Macaristan ve Samsun arasındaki yatırım ve işbirliği fırsatları masaya yatırıldı. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu başkanlığında, Meclis Başkanı Haluk Akyüz, Yönetim Kurulu Meclis Üyeleri ile meclis üyelerinden oluşan heyet ayrıca program kapsamında, çeşitli ziyaretlerde de bulunarak, Samsun’u tanıttı.

Samsun’u anlattı

Macar iş insanlarının büyük ilgi gösterdiği Samsun-Budapeşte İş Forumu’nun açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un ekonomi, sanayi ve ihracat potansiyelinin yanısıra öne çıkan sektörlerini katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında, geçmişten bugüne Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin dostluk, iş birliği ve karşılıklı çıkarlar temelinde gelişmekte ve derinleşmekte olduğuna vurgu yapan Başkan Murzioğlu, “Bizler de bugün burada Atatürk’ün şehri Samsun’un iş camiasının temsilcileri olarak dost ülke Macaristan’da yüzyılı aşkın köklü bağların üzerine iş birliğimizi güçlendirmek, yeni işbirlikleri tesis etmek adına buradayız. Samsun, Türkiye’nin kuzey kıyısında alternatifli üretim ve hizmet altyapısına sahip, yaşamaya değer unsurlarla örülü ülkemizin parlayan şehirlerinden bir tanesi, Karadeniz Bölgesi’nin lokomotif şehridir. Samsun dört ulaşım aksının bir arada olduğu alternatifli depolama alanlarıyla birlikte önemli bir lojistik şehridir. Organize sanayi alanları ve buradan dünyanın dört bir yanına gönderdiği ürün çeşitliliğiyle sanayi şehridir. Samsun konumuyla, hizmet ağıyla, serbest bölgesiyle, limanlarıyla ve fuar merkeziyle bir ticaret merkezidir. Sosyal ve kültürel alanları, doğasıyla, konaklama alternatifleriyle görülmeye değer bir turizm kentidir. Gelişmiş insan kaynağı, iklimi, coğrafi koşulları, kültürel imkanları, eğitim olanakları ve sağlık hizmetleri ile yaşamaya değer bir cazibe merkezidir” dedi.

Murzioğlu: “Birlikte iş yapmak için çok sebebimiz var”

Samsun’u hem yaşamak için hem de iş yapmak için pek çok fırsatı bir arada sunan bir şehir olarak tanımlayan Başkan Murzioğlu, “Samsun’da tekstilden, ana metal sanayiye, tarımsal ürünlerden, su ürünlerine, mobilyadan otomotiv yedek parçaya, ilaç sanayiye kadar pek çok ürün üretiyoruz. Her iki ülkenin karşılıklı dış ticaretini incelediğimizde birbirine rakip bir yapıdan çok tamamlayıcı bir halde olduğumuzu görüyoruz. Dolayısıyla birlikte iş yapmak için çok sebebimiz var. Dış ticaret rakamlarımız da bunu doğruluyor. Samsun’dan dost ülke Macaristan’la yapmış olduğumuz alışverişte 2021 yılından bu yana anlamlı bir artış olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte çok daha büyük bir potansiyelin varlığına inanıyoruz. Bu bağlamda uluslararası hedefleri olan KOBİ’lere yönelik dünyanın en büyük destek ağı olan Avrupa Birliği Tek Pazar Programı kapsamında dünyada 40’tan fazla ülkede ve 450’den fazla kurum tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı projesi çok önemli bir araçtır. Proje ortağımız KOSGEB Samsun Müdürlüğü’nün de destek verdiği bugünkü buluşmada, Samsun ve Macaristan arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve işbirliği fırsatlarını arttırmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle 1923’te imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. yıl dönümü olması dolayısıyla ilan edilen 2024 yılı Türkiye ve Macaristan Kültür Yılını kutluyor, ekonomik anlamda işbirliğimizin de dostluk temelinde güçlenerek artmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Samsun’da ihracat arttı, ithalat azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Samsun’dan Mart ayında toplam 120,3 milyon dolarlık ihracat, 82 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

AYHAN GONCA
SAMSUN-
TÜİK, dış ticaret istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Verilere göre Türkiye’de ihracat Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 22 milyar 571 milyon dolar, ithalat yüzde 6,3 azalarak 29 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İthalat geriledi, ihracat arttı

Samsun’da ise 2024 yılının Şubat ayında 114 milyon 140 bin dolar olan ithalat, Mart ayında 82 milyon dolara geriledi. 2024 yılının Şubat ayında 103 milyon 23 bin dolar olan ihracat ise Mart ayında artarak 120 milyon 342 bin dolara çıktı.

Çevre iller

Çevre illerden Amasya’dan Mart ayında ayında 14 milyon dolar ihracat ve 5,2 milyon dolar ithalat, Ordu’dan 35 milyon 743 bin dolar ihracat ve 3 milyon 143 bin dolar ithalat, Sinop’tan ise 3 milyon 894 bin dolar ihracat ve 1 milyon 298 bin dolar ithalat yapıldı.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,44 liradan, euro ise 34,7360 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,4380 liradan alınan dolar 32,44 liradan, 34,7340 liradan alınan euro ise 34,7360 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,38 liradan, euro ise 34,73 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.