Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bakan Dönmez: 2022 ‘bor’un yılı olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2022’nin bor cevherinin daha fazla uç ürüne dönüştüğü bir yıl olacağını belirterek, “2022, ‘bor’un yılı olacak. Bor karbür tesisimiz devreye girecek inşallah” dedi.

Mustafa Cenik – Hidayet Türkyılmaz
ANKARA-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bakanlık yemekhanesinde bakanlık personeli ile iftarda bir araya geldi. Bakan Dönmez burada yaptığı konuşmasında, bakanlık olarak Türkiye’nin dününde, bugününde ve yarınında önemli bir yerleri olduğunu belirterek, “Bu nedenle işlerimizi büyük bir titizlikle, büyük bir özveriyle yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle birlikte performans değerlerinin kriterlerini ve içeriğini yeniden düzenledik. Stratejik yöntemler uygulayarak yeni hedefler belirledik. Hedeflerimizi yılda iki defa toplantılarla, yöneticilerle ölçüyoruz ve değerlendiriyoruz” dedi.

Dünyanın, ekonomik, bilimsel, teknolojik olmak üzere her yönden büyük bir değişim geçirdiğini dile getiren Bakan Dönmez, “Bu değişimi ancak kültürümüzle, medeniyetimizle ve inancımızla karşılarsak kendimizi koruyabilir ve geleceğe doğru bir rota çizebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye şu anda dünyada parmakla gösterilen bir ülke haline geldi”

Bakan Dönmez, dünyada bağımlı olanın değil, özgün olanın önde gidip kazandığını belirterek, “Yaptığımız her doğru, güzel ve başarılı iş, hem ülkemiz insanlarının hem de dünyanın bize yönelik umudunu artıran ve bizi diğer ülkelerin önüne geçiren bir unsur haline geliyor. Rabbime hamdolsun ki Cumhurbaşkanımız önderliğinde yapılan işler ile Türkiye şu anda dünyada parmakla gösterilen bir ülke haline geldi” diye konuştu.

Dünyayı kasıp kavuran küresel krizin enerji kaynaklı olduğunu söyleyen Bakan Dönmez, Rusya-Ukrayna savaşının da enerjide büyük sorunlar ortaya çıkardığını ifade etti. Dönmez, bu durumun enerjide dışa bağımlılık ve enerji arz güvenliği konularını en büyük sorun haline getirdiğini söyledi.

“100 yılın işini 20 yıla sığdırdık”

Bakan Dönmez, şöyle devam etti:
“Biz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı özelinde baktığımızda ‘Güçlü ve Bağımsız bir Türkiye’yi oluşturmanın en önemli unsurlarından birisinin Milli Enerji ve Maden Politikası’ndan geçtiğini ifade ettik. Biz bu tür krizleri çok önceden hesap ederek ’Yerli ve Milli Enerji’ konusuna hassasiyetle eğildik ve bu bilinçle var gücümüzle durmaksızın çalışıyoruz. Hiç durmaksızın çalışmamız ve zamanımızı çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Kaybedecek zamanımız yok. Daha önümüzde yapılacak pek çok iş var. Bu bilinçle çalıştığımızda, kat ettiğimiz yol da daha bereketli oluyor. Maşallah, 100 yılın işini 20 yıla sığdırdık.”

“Dördüncü gemi, önümüzdeki aylarda ekibe katılacak”

Doğal gaz ve petrol arama gemi filosuna bir gemi daha ekleyerek sondaj gemisi sayısını dörde çıkardıklarını hatırlatan Dönmez, “Önümüzdeki aylarda o da ekibe katılacak. Doğal gazda olası krizlerde sorunları azaltmak çerçevesinde gazın depolanması için Ertuğrul FSRU doğal gaz depolama gemimizi devreye almıştık. Ayrıca Silivri’de ve Tuz Gölü’nün altında doğal gaz yer altı depolama çalışmalarını oluşturduk” dedi.

“2022, ‘bor’un yılı olacak”

Dönmez, 2022’nin bor cevherinin daha fazla uç ürüne dönüştüğü bir yıl olacağına dikkati çekerek, “2022, ‘bor’un yılı olacak. Bor karbür tesisimiz devreye girecek inşallah. Ayrıca Ferro Bor tesisimizin ve tam kapasite üretim yapacak yeni yerli lityum tesislerimizin temelini atacağız. Nadir toprak elementleri üretecek pilot tesisimizin kurulumuna da inşallah yine bu sene başlayacağız” ifadelerini kullandı.



Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.